5.547 pregleda

Budite sigurni na internetu uz Liberté Linux

1

Internet ponekad može biti zastrašujuće mjesto. Pun je upitnog ukusa, ekstremista, špijuna i ekipe koja koristi vlasničke operacijske sustave. Suočeni s takvim strašnim miksom čovječanstva, čini se razumno željeti komunikaciju održati privatnom. Privatnost na internetu generalno uključuje tri stvari:

• Skrivanje onoga što govorimo
• Skrivanje identiteta osobe s kojom razgovaramo
• Izbjegavanje ostavljanja tragova, tipa kolačići na web preglednicima

Imajući ovo na umu, napravljene su određene Linux distribucije koje se trude prikriti sve što kažemo i učinimo online. Naravno, ovo nije jednostavan zadatak ako uzmemo u obzir da je internet dizajniran upravo s ciljem dijeljenja informacija a ne prikrivanja istih. Ipak, postoje projekti koji se hvataju zadataka – jedan od njih je Liberté Linux.

Logiranje u naredbeni redak - Liberté Linux

Liberté Linux 2012.2 dolazi u tri izdanja: kompresirana binarna preslika, preslika za virtualnu mašinu i preslika za Live CD “veličine” svega 208 MB. Liberté naglašava svoj pojačan Linux kernel obogaćen sigurnosnim dodacima, pristup internetu koji se odvija gotovo pa u cijelosti preko Tora, korištenje enkripcije, slučajno odabrane MAC adrese te sva sila ostalih mogućnosti koje pokušavaju zamaskirati vašu internet pojavu te obrisati eventualne tragove koje sijete svakim klikom.

Grafičko sučelje - Liberté Linux

Distribucija je zasnovana na Gentoo Linuxu i dolazi s Openboxom. Više o Liberté Linuxu pročitajte na Distrowatchu, u sklopu novog tjednika.

Izvor: Distrowatch

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

One Response

  1. IllusionsPlay napisao:

    Bacite pogled i na Tails Linux. 🙂
    https://tails.boum.org/

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.