Chrome OS stiže krajem jeseni

Google Chrome OS, operativni sustav baziran na Linuxu, mogao bi se pojaviti na tržištu krajem jeseni, kazao je Sundar Pichai, visoki dužnosnik iz Googlea. Podsjetimo, Chrome OS je prvotno najavljen za drugu polovicu 2010. godine, pa ovaj točniji datum možemo smatrati i prvom “odgodom”. “Izbirljivi smo oko načina ulaska na tržište; želimo pružiti vrhunsko korisničko iskustvo, a pritom razmišljamo na hardverskom i softverskom nivou”, kazao je Pichai.

Google ima namjeru uzdrmati poziciju Microsoftovih Windowsa, koji trenutno obitavaju na preko 90% osobnih računala diljem svijeta. Tako smo nedavno bili svjedoci međusobnih napada; Google je optužio Microsoftov operativni sustav za nesigurnost, a svojim zaposlenicima sugerirao prelazak na Linux ili Mac OS. Ubrzo se Microsoft žestoko okomio na navode iz Googlea, te uzvratio optužbama na sigurnost Googleovih proizvoda.

U svakom slučaju, osim prepucavanja između dva softverska giganta, zdrava konkurencija donijeti će i razne pogodnosti za nas, krajnje korisnike.

Limun.hr piše o Chrome OS-u:

Postalo je službeno. Google planira predstaviti Chrome OS (operativni sustav) u četvrtom kvartalu ove godine iako tvrtka još nije odredila točan datum izlaska na tržište. Sundar Pichai, potpredsjednik upravljanja produktima Googlea, najavio je Chrome OS na sajmu Computex u Taipeiu, prenosi PCWorld. Chrome OS, koji je najavljen prije gotovo godinu dana, lagan je open source operativni sustav namijenjen netbook prijenosnicima, barem u početku.

Poput svog imenjaka, pretraživača Google Chromea koji polako zauzima svoju poziciju na tržištu, Googleov novi operativni sustav izrađen je za brzinu. Vrijeme potrebno da se pokrene sustav i omogući pristup internetu trebalo bi biti nekoliko sekundi za razliku od nekoliko minuta koje su potrebne Windowsima.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.