Cinnamon 1.8 donosi brojna poboljšanja i novosti

Prije četiri dana predstavljena je najnovija verzija Cinnamona brojčane oznake 1.8.

U ime razvojnog tima najnoviji Cinnamon je s ponosom predstavio voditelj projekta Clement Lefebvre. Cinnamon 1.8 je rezultat sedmomjesečnog rada te donosi dosta novosti i ispravki grešaka. Da ekipa vrijedno radi na ovom projektu svjedoči činjenica da je popis novosti i promjena dva puta duži od onoga iz verzije 1.6!

Cinnamon

 

Preletimo na brzinu najznačajnije novosti:

  • Cinnamon sada ima svoj vlastiti Centar za kontrolu računala.

control-center

 

  • Upravitelj datoteka Nemo je doživio promjenu sučelja i bolje se integrira u Cinnamon. Sada možete jednostavno sakriti sidebar, te birati prikaz grananja datoteka ili prikaz ikona mjesta. Ispod svake ikone mjesta u sidebaru se nalazi i malena traka koja pokazuje koliko podaci u njoj zauzimaju prostora na disku. U /usr/share/nemo/actions možete dodati radnju, a ona će se pojaviti u izborniku kod pritiska desne tipke miša.

nemo

 

  • Cinnamon sada ima vlastiti screensaver. Moguće je unijeti poruku koja će se prikazati na zaključanom ekranu.

away_message

screensaver

 

  • U najnovijem Cinnamonu možete koristiti Deskletse. Radi se o malim programima koji se izvode i prikazuju na desktopu.

desklets

 

  • Upravljanje začinima” je novi termin koji se koristi u Cinnamonu. U “začine” spadaju deskleti, teme, appleti i ekstenzije. Od sada “začine” možete instalirati direktno s desktopa. Više nije potrebno posjećivati http://cinnamon.linuxmint.com

xlets

 

  • Razvijatelji deskletsa su dobili jednostavan API za podešavanje postavki.
  • Sustav zna prepoznati kada se koristi softversko renderiranje desktopa (problemi s grafičkom karticom) i o tome će obavijestiti korisnika.
  • Cinnamon više ne koristi gnome-session za fallback način rada. Ranije se često znalo događati da gnome-session ne dozvoljava puni Cinnamon desktop čak i kada je hardver računala to podržavao. Od sada Cinnamon session uvijek pokreće Cinnamon, a nakon rušenja sučelja započinje s Metacityem i pita korisnika da li želi ponovno pokrenuti Cinnamon.
  • Poboljšana je konfiguracija “vrućeg kuta
  • Dodan je Coverflow i Timeline Alt-Tab te horizontalno i vertikalno maksimiziranje prozora

Završit ćemo ovaj tekst citirajući našeg čitatelja:

Nevjerovatno koliki posao taj mali broj ljudi ili taj čovjek (Clem) uspiju napravit u roku 7 mjeseci! Još kad se uzme u obzir da Clem radi i na Mateu, kapa dole čovjeku. Pitam se što bi bilo da imaju malo ozbiljniji kapital iza sebe?

Da, impresivno je kako dobar posao obavlja ekipa koja razvija Linux Mint! U posljednje vrijeme jednostavno ne mogu pogriješiti! Stvarno kapa dolje Clemu i ekipi!

Detaljnije o promjenama možete pročitati na službenoj stranici.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (19 votes cast)
Cinnamon 1.8 donosi brojna poboljšanja i novosti, 4.5 out of 5 based on 19 ratings

20 Komentara

Dodaj svoj

Mint ekipa je uz daleko manje novca od Ubuntu ekipe uspjela napraviti daleko bolje korisničko iskustvo. To vam govori o ljubavi i trudu uloženih u njihove projekte. Iako Cinnamon nije “my cup of tea” uistinu cijenim i poštujem rad Mint ekipe. Samo nastavite prema zvijezdama 😉

Ma oni jednostavno rade najbolji opće korisnički Linux u današnje vrijeme.
Jedino što bih volio da iza svega toga ne stoje Ubuntu, nego Debian repozitoriji.
Da, LMDE je mrak, ali ja bih htio da je LMDE mainstream, a ne Ubuntu based Mint.
Vjerujem da će se i taj pomak desiti, jer Ubuntu očito jako radi na tome da oteža deriviranje Ubuntua na sve moguće načine.

Stoga, go Mint, go (to Debian) 🙂

Mislim da sam negdje pročitao prije nekih godinu dana da LMDE i jest projekt koji će postajati sve veći i da će jednog dana vjerojatno u potpunosti prijeći na LMDE kao mainstream… Mint rules!!!! 🙂

Karakteristika je Minta da ne stagnira. Odaberu cilj sa dosta zdravog razuma, naprave dobar plan i stalno guraju pomalo naprijed s onim šta imaju. Nije ih sram priznati pogreške i poći drugom opcijom. Vjerojatno zato trenutno rade na previše projekata za tako malu ekipu pa je napredak malo spor. Ali linux neće propasti, pa onda pomalo ali sigurno i kvalitetno. 🙂

Koristim Arch Linux, pa kad svaki put install cinnamon (ako ima nova verzija), druga je i verzija kernela. Trenutno je 3.8.11 i koristim vlasničke drivere.
Možda mi ne podržava OpenGL rendering već može samo Software rendering…

Još samo da Compiz proradi, pa se možda prebacim sa Mate-a.
btw, nisan ovo zna:
Unlike other GNOME-centric distributors, Canonical has not adopted GNOME Shell and has instead developed Unity as a new user interface, which is written as a plugin for Compiz. (s wikija)
Unity je bio plugin za Compiz??? omfg.

jedini prijedlog mint ekipi bi bio da za mint 15 stave Minty kao glavnu temu. Jednostavno crno zelena tema se puno bolje uklapa nego defaultna siva.

Na nekim računalima npr: najčešće na laptopu da recimo kao moj radi na 800 mhz processor, a processor je 2.0 ghz, a 800 mhz jer si on uzme više ako mu je potrebno. E sad moguće je tako nešto i na računalima pa onda možda zato ide proc do 100 % jer nema potrebe za uzimanjem više mhz br titraja u sekundi. Po mom mišljenju je najvjerovatnije tako.

Odlicne stvari su napravili u Nemo-u…..primjerice od sada za napravit bootable usb samo trebas desni klik na iso sliku i “make boot usb”

Dok će nekome sve raditi na istim postavkama dobro nekome će na istim postavkama raditi lose upitan je hardver a i processorska memorija l1, l2 i l3 chache koliko je brz.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.