Google napušta vlastito rješenje za svoj „Compute Engine“ i prelazi na Debian

Pošto je sletio na NASA-ina računala, Debian postaje i službenom GNU/Linux distribucijom među poslužiteljima u oblaku u pretraživačkom gigantu – Googleu.

Google je u četvrtak objavio odluku o upotrebi Debian GNU/Linuxa kao pretpostavljenog operacijskog sustava za svoj „Compute Engine“, zamjenjujući time vlastito rješenje – GCEL (Google Compute Engine Linux), također temeljeno na Linuxu.

GCEL se upotrebljava za poslužitelje u oblaku namijenjene iznajmljivanju, a njegovo mjesto sada preuzima Debian 6.0 i nedavno objavljeni Debian 7.0. Google je odmah zatražio od svojih razvijatelja da naprave izmjenu te GCEL zamijene sa stabilnim verzijama Debiana.

Google Cloud Computing

Najavu je komentirao i Googleov glasnogovornik:

„Vjerujemo da će naši kupci biti iznimno zadovoljni distribucijom koju održava Debianova zajednica. Google uvelike pridonosi razvoju Debiana, koji je sa svojim derivatima (Ubuntu, Mint) među najpopularnijim distribucijama Linuxa. Nastavit ćemo nuditi i CentOS, ali istražujemo i ostale sustave po preporukama naših kupaca”.

Izvor: The Register, efytimes.com

DORS/CLUC 2013

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (7 votes cast)
Google napušta vlastito rješenje za svoj „Compute Engine“ i prelazi na Debian, 5.0 out of 5 based on 7 ratings

8 Komentara

Dodaj svoj

Oduvijek sam rekao da Cloud nikada neće zaživjeti. Eto ga, sad su na Debian-u. A još nešto uporno tvrdim da isto tako tableti neće dugo zaživjeti već će doći neka nadolazeća generacija a dotad imamo klasična računala. Rekao sam, a reći ću još jednom, cloud nije budućnost već sigurna propast.

Nije Stallman veslo sisao. Cloud je zao;

http://www.gnu.org/philosophy/who-does-that-server-really-serve.html

Desavat ce se ovakve stvare sve cesce i cesce

http://thenextweb.com/insider/2013/05/06/after-nearly-10-years-adobe-abandons-its-creative-suite-entirely-to-focus-on-creative-cloud/

Koje su lose posljedice toga? Recimo da sam ja dizajner i koristim Adobe cloud. Bilo tko mi na serveru moze ukrasti rad i raditi s njim sto zeli. Ne tvrdim da oce i bude ali moze. Tko je zapravo vlasnik mog autorskog uratka ako taj uradak uopce nije na mom racunalu? A softver koji kupim zapravo nije moj, nego ga iznajmljujem. Korporacije Isto zele napraviti i sa puno vaznijim stvarima npr. sjemenom… A vec su napravili s muzikom (iTunes), mobitelima (zakonom je zabranjeno otkljucati mobitel koji zapravo iznajmljujes kod providera…)
Ispravite me ako mislite da sam u krivu (nemojte samo downvoteat. :)).

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.