Dell razvija Ubuntu ultrabook za developere

Dell je najavio zanimljiv projekt naziva Sputnik. Ideja projekta je razviti računalo za developere koje će u pozadini imati Ubuntu 12.04 i setove alata za developere.  Developeri će na računalu koristiti različite profile. Na primjer, ako žele razvijati za Android, jednostavno će se logirati na Android profil. Isto vrijedi i za npr. Python, Javu ili Ruby.

Projekt je trenutno u začetku. Koristiti će se Dellov ultrabook XPS 13, a u Dellu surađuju s Canonicalom oko razvoja drivera za Ubuntu.

 

Dell XPS 13. (Može poslužiti i kao žilet)

 

Projekt će trajati šest mjeseci. Ako se ovaj pokaže uspješnim, Dell planira koristiti više modela računala, a konačni cilj je pružiti sve developerske alate putem web aplikacija i Oblaka tako da će korisnici moći bez prekida svoj posao obavljati na više računala.

Iako je ovo projekt u razvoju i namijenjen samo developerima, da li bi ovo moglo značiti da je Dell počeo ponovno ozbiljno shvaćati Linux i Ubuntu? Da li ćemo ponovno početi viđati Dellove laptope pogonjene Ubuntuom?

Pogledajte što o samom projektu kaže Dellov George Barton:

 

Referenca: The verge

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

3 komentara

  1. Ivan Tomica napisao:

    Mali korak za pingvina ali veliki za “pingvinčanstvo” 🙂

  1. 26. srpnja 2012.

    […] smo pisali o Dellovom projektu Sputnik. Laptop za developere pogonjen Ubuntuom 12.04 je prema Dellovim riječima podigao popriličnu […]

  2. 27. srpnja 2012.

    […] smo pisali o Dellovom projektu Sputnik. Laptop za developere pogonjen Ubuntuom 12.04 je prema Dellovim riječima podigao popriličnu […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.