Deset dana s Olivijom Cinnamon

Linux Mint mi nikad nije bila dobra distribucija za pisanje recenzija. Previše je dosadna. Mislim, ubaciš USB ili DVD, podesiš što ti treba, pričekaš par minuta da se instalira i to je to. Sve je predinstalirano i sve radi. O čemu tu pisati?

Kao što sam prije par dana pričao prijateljima, najbolje distre za recenziju su one koje se višestruko ruše, završavaju crnim ekranima, zahtijevaju kompajliranje i patchanje kernela i instaliranje X-a. Akcija, dinamika, pokušaji, pogreške, mučno čitanje uputa i prikupljanje podataka s desetak stranica, neuspješna prva instalacija, popravljanje pogrešaka… Tu ima materijala za pisanje koliko ti srce želi. Pravi mali akcijski roman.

A kod Minta – ubaci stick, instaliraj i vozi. Dosadno!

Ipak, budući da nisam koristio Mint još od doba Gnome dvojke, a novopridošli Cinnamon je po pričama mnogih postao poprilično upotrebljiv, odlučih se za instalaciju Cinnamon verzije Minta. Čisto da vidim dokle su došli s tim Cimetom.

Pa da vidimo.

 

Live DVD i instalacija

Kao i obično, USB stick se u trenutku kad ga trebamo sakrije u najmračniji kutak stana ili torbe koju nikad ne koristite. Dakle, ovaj Mint sam instalirao s DVD-a.

DVD se fino bootao a na ekranu je sve izgledalo uredno.Tek nakratko sam se povezao na net i pokrenuo Firefox da bih poslao screenshotove u oblak za kasniju doradu. To je funkcioniralo bez problema. Intenzivnijim isprobavanjem se, naravno, nisam bavio, jer toga dana nisam bio dovoljno mazohistički raspoložen da bih koristio OS na DVD-u.

Live DVD Minta 15 Cinnamon
Mint 15 Cinnamon Live DVD

 

Kao i kod prethodnih verzija, instalacija Minta petnaestice je vrlo jednostavna. Sve se odvija po planu, sve je posloženo logično i nikakvih problema nema.

Podešavanje particija
Podešavanje particija

 

Malo zemljopisa
Malo zemljopisa

 
Nakon unosa traženih podataka pričekam dok prolete slajdovi i Mint je instaliran. Slijedi reboot.

 

Podešavanje nakon instalacije

I da ja napokon vidim taj toliko spominjani Cinnamon. Na prvu sve izgleda zgodno. Pokrećem update, pričekam da se sve lijepo instalira i krećem u isprobavanje.

Dobro mi došel prijatel
Dobro mi došel prijatel!

 

Budući da dolazim s Xfcea, Cinnamon mi odmah izgleda modernije. Ništa previše, malo zaobljeniji rubovi, pokoja sjena i gradijent viška. I dalje je to klasični rad na desktopu. Panel na dnu, na njemu pokretač programa s lijeve strane, desno osnovni podaci o mreži, zvuku, vremenu i obavijesti o sustavu. Prozori lijepo izgledaju, teme su pažljivo odabrane. Sve u svemu, privlačno moderno sučelje kojeg se ne bih posramio pred kolegama koji koriste Windows Sedmicu ili npr. OS X.

Posebno mi se svidio pokretač programa. Ovo je osobitost Minta koju oni guraju još iz doba Gnome dvojke i njegovog jednostavnog izbornika. Pokretač će se posebno svidjeti bivšim korisnicima Windowsa. Popis kategorija, do njega popis programa u kategoriji. Na lijevom rubu kratice za pristup najkorištenijim programima, gore polje za pretraživanje, dolje na dnu kratak opis programa. Sve kako treba i na pravom mjestu. Izvrsno napravljeno! Drago mi je da u Mint ekipi još uvijek rade ljudi koji nemaju potrebu izmišljati toplu vodu kad već postoje odlična rješenja koja godinama funkcioniraju. Još jednom, odlično izveden pokretač programa!

Čemu izmišljati toplu vodu kad ovo radi savršeno?
Čemu izmišljati toplu vodu kad ovo radi savršeno?

 

Sljedeće što mi se nameće je prilagodba sučelja mojim navikama. Sklanjanje ikona s radne površine, promjena pozadinske slike na radnoj površini, isprobavanje Deskletsa (koji su novost na Cinnamonu), te dodavanje par appleta na panel. Sve postavke su lako dostupne iz System Settingsa ili direktno desnim klikom na desktop, a uklanjanje i dodavanje elemenata na panel vrši se nakon što se panel malim prekidačem postavi u način rada za uređivanje.

Mint System Settings
Na jednom mjestu lako dostupne postavke sustava

 

Deskletsa nema previše. Nakon instalacije ponuđeni su samo sat, okvir za slike i pokretač programa. Iz samog prozora za odabir Deskletsa možete provjeriti online dostupne programčiće i odatle ih instalirati za kasniju upotrebu. Deskletsi se prikazuju na svim radnim površinama, moguće im je promijeniti veličinu te podesiti par osnovnih parametara. Nije ih moguće zaključati na trenutnu poziciju.

Upravljanje Deskletsima
Upravljanje Deskletsima

 

Kratko i o appletima na panelu. Iako je lista predinstaliranih appleta razmjerno velika, nedostaju neki koje često koristim. Primjerice, nema indikatora zauzeća procesora, memorije i prometa na mreži. No, iz samog prozora za podešavanje moguće je preuzeti s interneta već gotove applete, što sam i učinio za indikator applet. Nažalost, morao sam isprobati više verzija da bih pronašao onu koja radi, a i ta je bila poprilično “bugičava”. Osim indikatora, pokušao sam isprobati i applet za vremensku prognozu, koji također nije radio.
Ipak, ne možemo ovo uzeti Cinnamonu za zlo. Radi se o appletima koje razvija „treća strana”, pa je krivnja za neispravnost njihova.

Hrpa dodataka za panel. Na žalost, mnogi ne rade kako treba.
Hrpa dodataka za panel. Nažalost, mnogi ne rade kako treba.

 

Kada sam podesio radnu površinu kako mi odgovara, krenuo sam postaviti željeni broj virtualnih desktopa. I tu me dočekalo iznenađenje. Nigdje ne postoji opcija za podešavanje broja virtualnih desktopa! Naravno, kasnije sam shvatio da je to značajka Gnomea 3 i da je Cinnamon žrtva dizajnerske odluke Gnome tima. Kratko surfanje po netu otkriva da se izborniku radnih površina pristupa pritiskom tipki Ctrl + Alt + gore. U tom izborniku se također može dodati ili ukloniti nova radna površina. Nije baš najlogičnije rješenje, ali eto, lako je dohvatljivo kratkom pretragom interneta.

Ctrl+Alt+gore
Ctrl+Alt+gore

 

Sada je moje računalo podešeno po mojoj želji i slijedi korištenje.

Ovako ja to volim. Čisto i uredno.
Ovako ja to volim. Čisto i uredno.

 

Korištenje

Bez ikakvog iznenađenja. Znao sam da Mint dolazi sa svime što je potrebno za normalan rad na računalu. Multimedijski kodeci, Java i Flash. Sve radi kako treba.

Iznenadio me zadani svirač glazbe. Naime, za sviranje su postavili Banshee koji je donedavno bio najgori svirač svih vremena! Odabrah pjesmu, i već sam očekivao da će se računalo smrznuti i da će program pojesti 100% resursa kao i inače, no izgleda da su ga konačno uspjeli urediti. Naime, Banshee je reproducirala glazbu bez ikakvih problema. Ali, da namjeravam ovu instalaciju koristiti za stalni rad, umjesto Banshee bih radije odabrao Clementine.

Zanimljivo je da se za pretraživanje interneta službeno koristi Yahoo, a pretraživanje putem Googlea je potrebno naknadno podesiti. Razlog za to je jako jednostavan. Naime, Mint podržava pretraživače koji doniraju dio svoje zarade ovoj distribuciji, a Google nije jedan od njih. Vođen tom informacijom, na Mintu sam pretraživanje interneta obavljao pomoću DuckDuckGo tražilice koja također financijski pomaže Linux Mintu.

Pisanje dokumenata pomoću LibreOfficea, uređivanje slika u Gimpu, obrađivanje videa DVD Stylerom i Avidemuxom te još par osnovnih radnji Mint je obavljao bez ikakve primjedbe.

Posebno me razveselio predinstalirani Synaptic koji će se pobrinuti za nas veterane koji ne volimo “te moderne centre za softver”. Kad smo već kod toga, Mint nudi bogat izbor programa u svojim repozitorijima, pa ćete biti pošteđeni pretraživanja interneta i alternativnih načina instaliranja programa. Mene je, eto, iznenadila prisutnost Focus Writera te paketa ekstenzija za Gimp koje sam na nekim distribucijama trebao dodatno kompajlirati.

Software Manager se brine za laganu instalaciju i deinstalaciju programa
Software Manager se brine za jednostavnu instalaciju i deinstalaciju programa

 

S obzirom na to da se radi o vrlo modernom radnom okruženju, očekivao sam solidno zauzeće memorije i procesora te primjetno sporiji rad nego na Xfceu kojeg inače koristim. No Cinnamon je izuzetno štedljiv s resursima te iznimno brz. U svemu je sasvim usporediv sa Xfceom od kojeg bih ipak očekivao bolje performanse. Meni je ovo bilo poveliko iznenađenje.

Sve u svemu, nakon početnog podešavanja, korištenje Minta je bezbolno, jednostavno i bez ikakvih problema.

 

Zamjerke

Cinnamon se pokazao iznenađujuće zrelim i upotrebljivim radnim sučeljem. Iako na njemu radi daleko manja ekipa od one na Unityju, Cinnamon već sada ima mnogo više mogućnosti prilagodbe i, po meni, “organskiji” tijek korištenja.
Ipak, naišao sam na par nedostataka, što nije neobično budući da se radi o mladom sučelju.

Zanimljivo je da u Network Manageru nije moguće isključiti jednom uspostavljenu bežičnu vezu. Opcija dekonekcije se ne može dobiti desnim klikom miša niti je dostupna u postavkama. Moguće je samo u potpunosti isključiti bežičnu mrežu ili odabrati drugu bežičnu mrežu za spajanje.
Kad smo već kod Network Managera, nedostaje i opcija isključenja EDGE veze kod 3G modema, pa ćete u područjima s lošijim signalom često koristiti iznimno spor EDGE, iako bi jedna crtica 3G signala omogućila znatno brži pristup netu.

Pritisak gumba za gašenje daje prozor s izborom opcija koji nije u fokusu, odnosno na njega je potrebno kliknuti mišem da bi se opcije gašenja mogle birati tipkovnicom. Jako nezgodno, jer sam navikao pritiskom tipke za gašenje na svom laptopu dobiti izbornik u kojem onda pomoću tipkovnice mogu birati želim li suspendiranje, restart ili potpuno gašenje. Sada prije toga moram kliknuti mišem na prozor. Nije prestrašno, ali nakon tridesetog puta počinje malkice iritirati.

Ovom dodajem već ranije zamjerke na neke neispravne applete za Cinnamonov panel te nemogućnost jednostavnog dodavanja radnih površina.

Kao što vidite, nije baš prevelik popis. Sve ostalo je radilo bez problema, a ovaj Mint sam koristio kontinuirano, dulje od dva tjedna kao glavnu distribuciju na svom računalu.

 

Zaključak

Kao što sam i pretpostavljao, Mint se pokazao kao izvrsna distribucija Linuxa. Iznimno lagana instalacija, bogat izbor predinstaliranih programa, predinstalirani multimedijski kodeci i Flash, hrpa programa dostupnih u repozitoriju te brz i stabilan rad uz minimalno opterećenje hardverskih resursa čine Mint idealnim izborom za početnike. Također je izvrstan za ljude koji žele koristiti operativni sustav koji jednostavno radi na njihovim računalima jer ne zahtijeva nikakav angažman oko održavanja osim povremenog pritiskanja ikone za instalaciju nadogradnji.

Cinnamon me iznenadio jer je postao zrelo radno sučelje s bogatim mogućnostima prilagodbe te svježim pristupom tradicionalnom načinu korištenja računala. Pokoji bug je za očekivati u ovoj fazi razvoja, ali moram priznati da su ti „pokoji bugovi” bili ekstremno rijetki, čime se u tako ranoj fazi razvoja nisu mogla pohvaliti ni neka puno zvučnija imena. U usporedbi s meni omiljenim Xfceom, nešto je modernijeg izgleda te gotovo iste brzine i zahtjevnosti za sustav.

Sve u svemu, Linux Mint Cinnamon Olivia je iznimno kvalitetan i moderan operacijski sustav. Preporučujem ga svima koji se žele upustiti u Linux vode, onima koji žele stabilan i funkcionalan operacijski sustav uz minimalan trud oko podešavanja, te svima ostalima koji bi željeli isprobati Cinnamon.

Lijepo pozdravljam vas četvero koji ste imali živaca ovaj tekst pročitati do kraja, a ja sada odoh instalirati Linux Mint Debian Edition. Polažem velike nade u ovu inačicu Minta. Nadam se da me neće razočarati. Očekujte drugi dio ove velike recenzije Linux Minta nakon desetak dana korištenja LMDE-a!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (30 votes cast)
Deset dana s Olivijom Cinnamon, 4.8 out of 5 based on 30 ratings

39 Komentara

Dodaj svoj

Sjajna recenzija, sve pohvale, Branko! Smatram da je jedini problem kod Olivije relativno kratak vijek distre. Bit će podržana samo do siječnja 2014, dakle svega 6 mjeseci. Privikneš se na nešto i odgovara ti, a onda tako brzo dođe preporuka da se mijenja…

No, s druge strane, pitam se što se doista zbiva kad podrška istekne? Sustav neće odjednom eksplodirati, niti pak ‘tamo negdje na internetu’ prijeti tisuće nekakvih opakih crva, virusa i slične gamadi koja samo čeka istek podrške pa da uništi računalo.
Znam da više neće, sami po sebi kao tijekom trajanja podrške, stizati novi paketi i programi. No, možda ih korisnik onda može potražiti sam i instalirati samostalno. Osobno sam tako radio s LO i s još ponečim što mi je trebalo, a u Synapticu ga nije bilo.
Meni je LMDE zakon jer mi sve u njemu radi bez muke i već gotovo dvije godine imam samo pozitivna iskustva, ali još uvijek osjetim nervozu kad vidim najavu neke nove velike nadogradnje. Uvijek nešto može poći krivo (znam što su pisali drugi korisnici). Ako mi je postojeće idealno, čemu uopće nadogradnja?

Meni se 14ica Cinnamon nekad smrzne i nekad pomogne Ctrl+Alt+Backspace, a 2 puta nije ni to, tipkovnica nije reagirala, samo sam strelicu miša mogao pomicati ali ništa kliknuti.

Mislim da nije tu problem do Minta, nego do samog DE (bar je tako bilo kod mene). Kako sam udario upgrade na poslednju verziju vise nemam tih problema.
Preporuka ti je, ako vec neces da uradis upgrade, da ugasis Desktop Effects.

kao povremeni korisnik linuxa, odustao sam od ubuntua i instalirao mint. ja za sada ne nalazim nedostatke koji bi me otjerali sa ove distribucije. moja glavna zamjerka je da sam nakon čiste instalacije odprve imao mrežu sawindowsima ali nakon drugog redovnog updatea mrežu ne mogu ostvariti dvosmjerno. no to sada nije tema.

uglavnom , dobra recenzija i vjerujem da će privući još kojeg korisnika.

“Ovom dodajem već ranije zamjerke na neke neispravne applete za Cinnamonov panel te nemogućnost jednostavnog dodavanja radnih površina.”

Zar nije defaultno ukljucen “hot corner” za izbor radnih povrsina i aktivnih prozora. Gurnes misa u gornji desni kut i biras sta zelis.

Da. Ali kako ne koristim Gnome 3, nisam očekivao da se na taj način dodaju i miču radne površine.
Sva ostala radna okruženja imaju tu opciju u postavkama sustava.

Nisam ni ja to ocekivao, smo sam gurnuo misa na krivo mjesto i pomislio: A vidi ovo…. 🙂
Hocu reci da se relativno lako otkrije, ali se slazem da ne bi bilo lose staviti opciju u Settings panel.

eto,”petero” je sa pažnjom pročitalo recenziju.mene zanima da li se naslućuje šta će biti nakon “dana D” tj.kad prestane podrška?jer koliko sam shvatio svi su još uvijek vezani za Ubuntu repoe?neko vrijeme nisam u linux vodama al koliko vidim i Mint a i ZorinOS(distre oko kojih se lomim)imaju podršku od samo 8 mjeseci.i još jedno pitanje kroz ova nova izdanja kernela,ima li nade za ATI HD 4850 gr.karticu?

Kad prestane podrška nema više novih verzija programa i nadogradnji.
A i sigurnosne nadogradnje (što god to značilo) prestanu dolaziti.
Tako da ćeš npr. novi Forefox morati instalirati ili direkt preko deb paketa s neta, ili ćeš dodati PPA pa ćeš si nadograđivati preko njega. Što nije neki problem, ali ako imaš hrpu PPA-ova, moguće je da će se u jednom trenutku poklati neki paketi pa ćeš imati potrgan sustav.
Zato su možda bolje LTS verzije Ubuntoida je imaš dugotrajnu podršku uz nešto sporiji priljev novijih paketa.
Ali, kad se već spominje podrška, moji roditelji imaju na svom kompu Ubuntu 9.04 i dalje se s njim može ići na internet. I dalje radi youtube. I dalje se mogu gledati filmovi, slušati muzika, pisati dokumenti i printati. I nisam primjetio da im se nakačio neki koreanski haker ili da su pokupili virusa. Tako da, toliko o isteku podrške za neku Linux distru. 😉

Dobra recenzija. Odlican mi je os. Jedino kaj je meni tak gnome 2 sladak da neznam kaj bi. Mogli bi napraviti mint 16 sa gnome 2

poslednji mint koji sam probao je bio 14.. cinnamon je imho poprilicno nedovrseno okruzenje (bilo tada).. na povrsini sve kao izgleda ok, ali posle malo “pravog” koriscenja pocinje da pokazuje svoje zardjale opruge.. jeste da imam iskustva sa prethodnom verzijom.. mnogo detalja koji cine korisnicko iskustvo nisu niti promisljeni a kamoli implementirani.. vecinu ovih stvari korisnik ne primecuje u principu, odnosno, ne svesno.. feedback loopovi su katastrofa npr..
pricam o takozvanom “feel” delu cuvene “look n feel” kovanice koja se nasiroko upotrebljava (i zloupotrebljava) kod opisivanja korisnickih iskustava..
kao eksperiment, ako imate vremena i volje i ako vas zanimaju takve stvari, koristite kde tri dana (koji je meni licno i naporan i ne po mom ukusu estetski, ali je puno ulozeno u taj “feel” aspekt) pa se vratite ili probajte cinnamon.. bice vam jasnije o cemu pricam..
nazalost, jer sam ja licno dosta ocekivao od nj. kao “spiritualnog naslednika” gnomea, on je samo dosta grub amaterski fork, skin deep..
imho cinnamon je trenutno ispod, i to tim redom ka gore, mate, unity i gnomeshell.. mozda za nekoliko verzija.. najavljeno je i potpuno odvajanje od gnome baze.. mozda u toku tog procesa dodje do poboljsanja..
i da, btw, dobra recenzija generalno..

Ja imam Mint 13 i prezadovoljan sam s tom distrom iako mi se jako sviđa i LMDE koju imam na starijem računalu namijenjenom više za testiranja…
Jedina zamjerka u cjelom Mint svijetu je jedna stvar koja me iznimno jako nervira u Nemo file manageru a to je da ne postoji pošteni properties za video i audio fileove kada se klikne desnom tipkom miša… To mi treba kada želim na jednostavan i brz način pogledati koja je rezolucija nekog videa i koliko traje i kada želim konvertirati video/audio… Eto, po meni je to jedina mana a stvarno su mogli i tu sitnicu ubaciti. 😀

“još iz vremena Gnome 2″… kakva je to hipsterski bull$hit?
Mate je GTK2, Cinnamon GTK3.
Cin ima:
– hot corners za virt. desktope a la Windows 8,
– fensi šmensi multi-user login screen (koji do sada nije radio u Cin., a uredno radio/radi u Mateu),
– widgete ala drugi hipsterski sistemi, koji se u Cin. loše konfiguriraju / rade.
– defaultno tamni task bar / menu.

sve je ostalo više-manje isto kao i u Mate-u.

Net Manager je loš kao i u Mate-u, čak i mrvu lošiji (ne da mi se objašnjavati, probajte npr. wi-fi connect/disconnect, bar na 48 sati i s raz. mrežama)

Ah, da, Cin je 1-2% sporiji od Matea. VRLO MJERLJIVO.

“Ali, ipak je to GTK3, buraz, to je sad moderno…”

Predlažem promjenu imena sajta u LINUX ZA “NEKE”.

Može. Ako se ostatak ekipe složi promijenićemo ime baš kako si nam ti predložio.
I naravno, ako imaš još kakvih želja, slobodno.

Btw, Mint sam korisnik od v13-15, probao dosta toga, instalirao frendovima/familiji Cinnamone Nadiu i Oliviu, trpio Cinn 15 – i sad sam do daljnjeg na Mateu 15. “It just works (mostly).”
GTK2->Mint glatko radi.
Uopće mi nije jasno zašto se forsa GTK3, nadam se da nije zbog Ubuntua.

Bilo kako bilo gtk 3 se forsa kako si sam rekao, a gtk 2 uskoro se prestaje razbijat i odlazi u povijest…..Lxde ekipa vec radi qt verziju lxde-a

Kakve veze Ubuntu ima s Gtk!? Pa Ubuntu prelazi na Qt i QML…
Gtk v2 i v3 su katastrofa GUI frameworkovi.
Uostalom, ako misliš da je Mate “zakinut”, izvoli napisati članak i postavi ga na forum, a ako se pokaže kao relativno dobar za naslovnice vjerojatno će tamo i završiti. Nemoj optuživati LZS ekipu za diskriminaciju, kad se to niti jednom nije dogodilo. Ako nema recenzije Matea to je zato što nitko od recenzenata ne koristi/ne voli Mate… Kao što rekoh, tko voli nek izvoli.

No smiješno je u cijeloj priči što će biti recenzija Minta s Matom. Čim završim recenzija LMDA-a, ide recenzija Mate Minta, a nakon njega Minta Xfce. Tako da nećemo u ovom slučaju raditi diskriminaciju. (Osim prema KDE-u, ali oni to zaslužuju svojim elitističkim stavom!) 😉

Nisam se ničemu manje ni nadao… uvijek su neke recenzije u pripremi 😉
Hahaha da, KDE i elitizam. Pazi šta pričaš, pojedinci nisu upoznati sa sarkazmom 😀

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.