Deset godina Firefoxa!

Prije deset godina, od strane Mozilla Foundationa, objavljen je web preglednik Mozilla Firefox 1.0.

Dan nakon što smo objavili članak u kojem se kolega “Calisto” bavio smjerom u kojem se razvija web preglednik Firefox te njegovim alternativama, Johnathan Nightingale (jedan od potpredsjednika Firefoxa) je na svom blogu objavio vijest povodom desetog rođendana Firefoxa kako je kompanija svjesna da milijuni korisnika diljem svijeta i dalje vjeruju u projekt Firefox te da su osluškujući njihove želje i potrebe za privatnošću na internetu usmjerili svoje napore u cilju izdavanja verzije web preglednika s posebnim naglaskom na privatnost i davanje veće kontrole korisniku.

Kao prvi korak u tom smjeru je uvođenje DuckDuckGo kao defaultne web tražilice umjesto dosadašnje Googleove tražilice, a imajući u vidu da DuckDuckGo uz sve druge kvalitete ne prati i pamti navike korisnika u pretraživanju pojmova. Nadalje, imajući u vidu da dobar dio korisnika dijeli svoje računalo s članovima obitelji ili radnim kolegama na poslu te da često zaboravi pokrenuti pretraživanje interneta u private browsing modu, uvedena je funkcija Forget (zaboravi) koja od korisnika traži smo odluku za koliko vremena će web preglednik “zaboraviti” rezultate pretrage te se nakon toga on sam brine za ostalo. Sve navedeno je dostupno za desktop i mobilnu platformu web pretraživača, a biti će vidljivo i objašnjeno u tutorijalu nakon nadogradnje preglednika.

 

Forget - Izvor: blog.mozilla.org

Forget – Izvor: blog.mozilla.org

 

Osim kućnih korisnika, novosti povodom desetog rođendana ima i za web programere kojima je od sad dostupna i nova verzija web preglednika – Firefox Developer Edition – koja donosi niz korisnih alata out-of-box.

 

Firefox Devloper Edition

Firefox Devloper Edition

 

Firefox Devloper Edition - početna

Firefox Devloper Edition – početna

 

Firefox Devloper Edition - General

Firefox Devloper Edition – opće postavke

 

I za kraj ostavljamo najavu – pokretanje projekta Polaris koji za cilj ima istražiti kako još više poboljšati on-line privatnost i kontrolu. Zbog navedenog, donesena je odluka o pridruživanju developera Firefoxa neprofitnim organizacijama CDT (Center for Democracy & Technology) i Tor Project.

Sretan rođendan, Firefox!

Izvor:

https://blog.mozilla.org/

https://developer.mozilla.org/en-US/Firefox/Developer_Edition

https://wiki.mozilla.org/Polaris

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Deset godina Firefoxa!, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

You may also like...

2 komentara

  1. dupin napisao:

    Inače nisam preveliki FF korisnik, ali danas sam j probao. Čudi me da nema reakcija na ove vijesti, pogotovo zato jer se radi o popularnom i open source pregledniku. Koristim Firefox tu i tamo, ali svakako želim poželiti sretan rođendan.

  2. Petar napisao:

    Imho – najbolji. Doduse malo sam pristran jer ga koristim od prve bete. Svidja mi se ovo udruzivanje sa CDT i Tor projektima.

    Sretan rodjendan i jos puno takvih.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.