Dokotrljala se nova verzija Firefoxa – 19.0

Otkad su se brojčane oznake Mozillinog Firefoxa počele uvećavati gotovo na mjesečnoj bazi teško je pratiti što je koja verzija donijela. Jučer se tako dokotrljala u javnost i verzija 19.0 koja ipak donosi jednu značajnu novost – integrirani preglednik PDF-ova.

Mnogi su već navikli na integrirani preglednik PDF-ova unutar Firefoxa, bilo Evince, Okular ili vlasnički Acrobat, pa im se ova vijest neće činiti previše napetom. Oni koji koriste Chrome/Chromium tu funkcionalnost već dugo imaju.

Firefox 19 - PDF support

Međutim, prilikom akcije uklanjanja reklama sa službenih stranica državnih institucija neki su se administratori tih stranica izvlačili na tehničke razloge. Glavna im je izlika bila što su korisnici navikli da im se dokument otvori u internetskom pregledniku, a tu je funkcionalnost na Windowsima podržavao samo Acrobat. Stoga je ikonica Acrobata ostala na mnogim stranicama da bi korisnici mogli imati “očekivano” iskustvo. Integracijom preglednika PDF-ova takav argument protiv uklanjanja besplatnog reklamiranja vlasničkog softvera izbija im se iz ruku.

Od drugih novosti izdvajamo: sadržaj canvas elemenata sada je moguće izvesti u slike koristeći canvas.toBlob(), poboljšana je brzina pokretanja Firefoxa, HTML5 podrška sad uključuje CSS @page i “viewport-percentage lenght units”, transformacija teksta podržava “full-width” te su dodana razna poboljšanja za razvijatelje weba.

Firefox za Android donosi podršku za teme da bi se mogao promijeniti izgled sučelja baš kao i na desktop verzijama te podršku za novu ARM platformu ARMv6.

Oni koji još nisu impresionirani neka pogledaju potpunu listu ispravljenih grešaka i dodanih značajki.

Da biste ovo okusili u praksi, pričekajte par dana dok se nova verzija ne pojavi u repozitorijima vaše omiljene distribucije.

Reference: blog.mozilla.org

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (7 votes cast)
Dokotrljala se nova verzija Firefoxa - 19.0, 5.0 out of 5 based on 7 ratings

2 Komentara

Dodaj svoj

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.