Upravljajte vašim Android mobitelom koristeći QtADB

Kupnjom bilo kojeg Android mobitela uglavnom dobijemo CD s upravljačkim programima i dodatnim softverom kojim možemo upravljati podacima na mobitelu s računala. No, taj softver je u 99% slučajeva napravljen samo za Windows, pa su Linux korisnici zakinuti. Postoje alternative kojima Android mobitel možemo spojiti s Linux računalom koristeći wireless mrežu, ali rijetko koja koristi USB vezu. Ipak, naišli smo na jednu aplikaciju koja rješava i taj problem.

QtADB je multiplatformska aplikacija za upravljanje Android mobitelom koja donosi nekolicinu alata koji će nam olakšati život. QtADB za rad koristi adb i aapt, pa je zato potrebno prvo instalirati Android SDK ili jednostavno skinuti binarne datoteke sa stranice.

Kod prvog pokretanja, QtADB će zatražiti da odredimo gdje je mapa u kojoj se nalaze adb i aapt. Na Linuxu to bi trebalo biti u /.sdk/android-sdk/platform-tools/ mapi.

Mobitel možemo povezati USB kablom ili wireless vezom. Ako ga spajamo USB kablom, na mobitelu moramo uključiti “Android debugging mode” kako bismo ga uspješno povezali s računalom. To možemo uključiti pod Settings > Applications > Development > Android debugging. Ako ga spajamo wirelles vezom, moramo znati (IP) adresu mobitela dok port ostavljamo na zadanim vrijednostima.

 

Moramo znati IP mobitela.

 

Ukoliko smo uspješno spojili mobitel to je onda to. Možemo manipulirati datotekama na mobitelu, instalirati i brisati aplikacije, napraviti sigurnosnu kopiju aplikacija i njihovih podataka te kopirati aplikacije na računalo.

 

QtADB

 

Osim toga, moguće je i čitati SMS poruke s mobitela za što je potrebno skinuti Android aplikaciju i instalirati ju na mobitelu. Nažalost, ova funkcija izgleda još nije ispeglana kako treba pa nismo mogli pročitati poruke iako je qtadb.apk aplikacija bila pokrenuta na mobitelu.

Nadalje, možemo ponovno pokrenuti i ugasiti mobitel, pregledati logcat, koristiti adb shell, uhvatiti screenshot, pregledati informacije o mobitelu, podesiti postavke same QtADB aplikacije i upravljati recovery i fastboot sučeljem.

 

Neke od naprednijih opcija.

 

Za većinu ovoga ipak treba rootan Android uređaj, tako da će obični korisnici ostati razočarani.

Sve u svemu, QtADB je izvrsna aplikacija za upravljanje Android mobitelom koja će najviše biti korisna onima koji često mjenjanju ROM-ove jer olakšava backup i restore aplikacija zajedno s podacima, te brzo i jednostavno manipuliranje podacima na mobitelu.

QtADB za Linux, Windows i Mac možete skinuti na službenim stranicama.

Da ne ostanemo samo na riječima i screenshotovima pogledajte i videoprezentaciju:

 

 

Autor:Mario T.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Upravljajte vašim Android mobitelom koristeći QtADB, 5.0 out of 5 based on 1 rating

You may also like...

2 komentara

  1. Robi napisao:

    Preko kabela ga uspješno spojio, preko wifi neće

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.