Koliko bi koštao razvoj Debiana?

Kao što mnogi znaju, Debian GNU/Linux je jedna od najstarijih i najvećih Linux distribucija na svijetu. Nastao je 1993. godine i od tada su mnogi ljudi pokušavali izračunati koliko bi koštao njegov razvoj. Trenutna razvojna verzija Debiana kodnog imena Wheezy sadrži 17,141 paket softvera, odn. 419,776,604 linija izvornog koda. Uzimajući to u obzir, kao i troškove pojedinih projekata kao što su PHP, Apache i MySQL, Debian developer James Bromberger je procijenio da bi razvoj Debiana koštao 19 milijardi i 100 milijuna američkih dolara.

Jesús M. González-Barahona je 2001. godine također pokušavao isto, pa je u članku “Counting Potatoes” analizirao vrijednost Debian 2.2 (kodnog imena Potato). Kada je u svibnju 2003. godine objavljen Debian Potato, sadržavao je 2800 paketa softvera, ili 55 milijuna linija izvornog koda. Na temelju toga, González-Barahona je procijenio da bi cjelokupan razvoj Debiana 2.2 koštao milijardu i 100 milijuna američkih dolara.

Za izračun ukupnog broja linija izvornog koda Bromberger i González-Barahona koriste SLOCCount alat, a za izračun troškova izrade softvera koriste COCOMO algoritamski model. Uz to González-Barahona je obračunavao i prosječnu godišnju plaću developera koja iznosi 56,000 USD, dok Bromberger uzima u obzir malo veću plaću od 72,533 USD.

Kada se radi o troškovima pojedinih projekata unutar Debiana, danas bi Samba koštala 101 milijun USD, Apacheov httpd oko 33.5 milijuna USD, MySQL oko 64.1 milijun USD što možete vidjeti u tablici:

No Brombergerov iznos od 19 milijardi i 100 milijuna USD ne uračunava dodatan rad Debian developera na pakiranju softvera, usklađivanju svih paketa da zajedno funkcioniraju kako treba, rad na upstream projektima i brojne druge poslove. Uz sve to tu su i troškovi upravljanja, doprinosi na plaće, troškovi Debianove infrastrukture itd. Kada bismo mogli izračunati sve to možemo zamisliti koliki bi ukupan iznos bio.

Bromberger se osvrnuo i na programske jezike od kojih je sastavljen Debian Wheezy. Pa možemo vidjeti da je na prvome mjestu ANSI C sa 168,536,758 linija koda što čini 40% svih linija izvornog koda. Na drugom je mjestu C++ sa 83,187,329 linija odn. 20% a Java na trećem mjestu sa 34,698,990 linija koda(8%).

U zadnjih 10 godina troškovi razvoja Debiana su se povećali za gotovo deset puta i dosegli iznos od 19 milijardi i 100 milijuna dolara. Najzanimljivije u svemu tome je što je sav taj softver dostupan svima potpuno besplatno i svi ga mogu analizirati, prilagoditi, proširiti i dijeliti bez ikakvih ograničenja. Prilično impresivno, zar ne?

Autor: Mario T.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
Koliko bi koštao razvoj Debiana?, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

You may also like...

5 komentara

 1. Blacx napisao:

  Odličan članak! Hvala 🙂

 2. Shicy napisao:

  Također, pohvale za članak! Debian je fenomenalna distribucija 😉

 3. Marijek napisao:

  Lijepa analiza 🙂

 4. Branko napisao:

  Mario, odlican clanak!
  Zanimljivo je vidjeti koliko stvarno kosta taj besplatan softver.
  BTW, koliki postotak interneta ovisi o ovim rjesenjima (Debianu i projektima oko njega)? Da je ovo razvijala neka tvrtka i skupo prodavala onima koji imaju novaca kako bi moderno drustvo danas izgledalo?
  Svaka cast ljudima koji daruju svoje vrijeme i iskustvo ovakvim projektima!

 5. Kvaju napisao:

  Zaista impresivno, volim gnu linux 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.