Dostupan Blender 2.62

Blender Foundation je prije nekoliko dana objavio novu verziju vrhunskog alata za 3D modeliranje – Blender 2.62. Podsjetimo, Blender je projekt otvorenog koda održavan u potpunosti od strane zajednice koji svojim mogućnostima nadmašuje neke skupe komercijalne alate iste namjene. Blender 2.62 donosi neka važna poboljšanja, nove mogućnosti i ispravke bugova, od kojih izdvajamo:

Cycles Render Engine – Dodano je nekoliko novih mogućnosti, uključujući renderiranje slojeva i prolaza, renderiranje koristeći nekoliko grafičkih kartica i izbor pojedine grafičke kartice.

Odabir grafičke kartice

 

Motion Tracking – Dodana je mogućnost praćenja objekata, tako da je sada moguće rekonstruirati animaciju ili transformaciju objekata u sceni, a ne samo animaciju kamere. Uz ovo dolaze i druga poboljšanja alata za praćenje.

Praćenje objekata u Blenderu

 

UV Alati – Dodani su mnogi alati za uređivanje UV koordinata; napredni “stitch” alat koji omogućuje usklađivanje i spajanje UV otoka, mogućnost označavanja spojeva u UV editoru, alat za izračunavanje spojeva kod otoka, alat za oblikovanje, opuštanje ili stiskanje UV koordinata…

Novi "Stitch" alat

 

“Carve” Booleans – Uređivač booleana sad koristi Carve bibiloteku što bi trebalo donijeti puno bolje rezultate. Ova biblioteka je mnogo stabilnija i brža te rješava ograničenja stare. Sučelje je ipak ostalo nepromijenjeno, uređivač će samo raditi puno brže i davati bolje rezultate.

Game Engine – Korisničko sučelje mehanizma za igre je ispolirano, uređivanje tekstualnih objekata u korisničkom sučelju i kroz Python API je sada puno lakše, poboljšano je fullscreen i antialias renderiranje, zajedno s drugim promjenama.

Standalone Player u mehanizmu za igre

 

Collada – Dodana je kompatibilnost sa Second Life servisom te je moguć izvoz armatura, zajedno s drugim ispravcima vezanim uz transformacije i armature.

Python API – Matrice i vektori su poboljšani u nekoliko smjerova. Indeksiranje matrica je promijenjeno i prilagođeno standardnom označavanju tako da se sada koristi uobičajeni pristup redovima umjesto stupcima (mat[row][column] umjesto mat[column][row]). Omogućen je lakši pristup redovima i stupcima. Vektori sada imaju proizvoljnu veličinu, a matrice lijepo izgledaju u konzoli.

Uz sve već navedeno poboljšana je i kvaliteta bump mape, dodane su brojne mogućnosti dinamičkog bojanja, omogućeni duži nazivi i putanje, dodana mogućnost “drag and drop” razmještanja u nacrtu i brojna druga poboljšanja, a ispravljeno je i 205 bugova.

Na Ubuntuu i Linux Mintu Blender možete instalirati iz repozitorija:

sudo add-apt-repository ppa:cheleb/blender-svn
sudo apt-get update
sudo apt-get install blender

Ostali ga mogu preuzeti sa službene stranice.

Autor: Mario T.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

2 Komentara

Dodaj svoj

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.