Dostupan je Knoppix 7.0.2

Prije nekoliko dana je izišla najnovija verzija Knoppixa. Ta svestrana Live distra među prvima je bila dostupna kao LiveCD. Davne 2003. godine mogućnost isprobavanja operativnog sustava bez instalacije na hard disk je bila nešto novo i revolucionarno. Iako su Live linux distribucije postojale i nekoliko godina ranije, zbog ograničenja tadašnjeg hardvera i softvera nisu stekle popularnost. Knoppix je zbog toga uvelike zaslužan za porast popularnosti Linuxa jer su ga mogli isprobavati i manje vješti korisnici računala. Brojni Linuxaši spominju upravo Knoppix kao svoju prvu Linux distribuciju.

Knoppix i dalje najčešće koristimo kao Live distribuciju (Iako se distribucija može bez problema instalirati na hard disk.) Glavna namjena je dijagnostika i spašavanje podataka i operativnih sustava. Naravno, možete ga koristiti i za sve ostale namjene kao i bilo koju Linux distribuciju.

Knoppix 7.0 desktop

 

Najnoviji Knoppix je trenutno dostupan samo u DVD verziji. CD verzija se očekuje kasnije. Kao i uvijek, zasnovan je na Debianu stable uz dodatne desktop pakete iz testing i unstable Debiana.

Najnoviji Knoppix donosi:

  • 3.3.7 kernel
  • LibreOffice 3.5.3
  • Chromium 18
  • LXDE sučelje s mogućnošću podizanja u KDE
  • ADRIANE 1.4 za slabovidne i slijepe osobe
  • Viacam za pomicanje kursora pokretima glave ili ruke
  • Virtualbox 4.1.16 i quwmu-kvm 1.0
  • zram kompresija RAM-a
  • Autodetekcija grafičke kartice
  • Podrška za broadcom wifi

Preuzmite ga sa službene stranice.

 

Autor: Branko S.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
Dostupan je Knoppix 7.0.2, 4.0 out of 5 based on 1 rating

7 Komentara

Dodaj svoj

odlična baza za gentoo instalaciju. puno mi draži nego ubuntu no u zadnje vrijeme sve češće parazitiram na opensuse live dvd-u.

knoppix je bila moja prva distra koju sam prvi put probao, ali nisam nekako zadovoljan sa podrškom tj a sta sa gnomeom ? a i nesto mi nije jasno, debian je istestirani ubuntu dakle razvoj zna trajati 2 godine, neki čak kazu da je debian zastarjela distra čim izađe van. a Knoppix je zapravo istestirani debian no koliko ja vidim knoppix ne donosi ništa posebno, ništa novo tj da bi smatrao boljim od debiana.

knoppix nije ni zamišljen da bude desktop os već čisto da se pokaže kaj sve linux može i da možeš imati svoj os na cd-u i sa istoga ga podizati bilo radi demonstracije bilo radi šminke, bilo jer ga želiš koristiti. knoppix je uveliko zaslužan za razvoj modernih live cd distribucija poput ubunta i njegovih derivata. dok debian nije istestirani ubuntu već je ubuntu malo stabilniji debian unstable. debian za testiranje ima svoj debian testing ubuntu im je nebitan.

skinuo i DVD i CD iso.
instalirao na USB stick. Bome lijepo radi.

ALI mene interesira kako na VirtualBOX (DVD verzija ima predinstaliran VBox) instalirati npr. XP windows?

2. koji virtualbox instalirati na CD verziju Knoppixa? U Synaptic Pakage Manageru ih ima mali miljun. Zašto nema neki lijepi hodogram za “seljake”. Svi se nešto ugledali na MS, svi nešto pametni.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.