Mint 13 Mate recenzija – Gnome 2 je ponovno rođen!

Razvoj je nezgodna stvar. Donosi novitete, unapređuje stare i stvara nove navike. Poluči uspjeh ili na koncu skrene u vlastitu propast. Međutim, što je s pravcima razvoja koji su se bezbroj puta prokušano dokazali uspješnima, ali su jednostavno napušteni. Govorim, naravno, o prašini koja se digla oko GNOME projekta. Gnome je prekinuo s dosadašnjom tradicijom i krenuo u novom smjeru. Uspjeh, svakako uz kontroverze, ipak nije izostao. Ipak, prouzročena su velika nezadovoljstva i oduševljenja, nove ljubavi i stare frustracije. Neizostavan dio je i odlijevanje korisnika koji su prisiljeni potražiti sreću iza nekih novih obzora i drugim distrama. Nove ljubavi su opet rođene, neke stare frustracije su ipak ostale…

Dok je još trajala čitava bruka, neki su marljivo radili u tišini. Mint razvojni tim nastavio je s razvojem napuštenog starog Gnome 2.32 okruženja (paralelno ga razvijajući s vlastitim Cinamonnm) ugrađujući u njega vlastite ideje. Tako je nedavno svjetlo dana ugledao Linux Mint 13 Maya, verzija MATE 1.2.

Prema najavama, radi se o potpuno zrelom i ispoliranom okruženju s mnoštvom noviteta. Detalji se mogu vidjeti na službenim web stranicama i službenom blogu.

ISO datoteka ima veličinu 928 MB i sadrži punu MATE verziju s predinstaliranim kodecima. Prije instalacije na USB stick obavezno provjerite md5sum! Instalaciju i testiranje sam provodio na novom Acer laptopu (AMD A6, 6 GB RAM).

Odmah pri pokretanju učitava se live desktop. Na žalost, Mint već odavno u početnom izborniku ne pruža mogućnost direktne instalacije, čime bi se uštedjelo vrijeme. S druge pak strane, to je dobra odluka kojom se korisnike “primorava” da najprije testiraju distribuciju prije same instalacije radi kompatibilnosti s hardverom. Uskoro se prikazuje zadani desktop s prepoznatljivom sivom bojom i Mint logom. Sav hardver nije u potpunosti prepoznat, zbog čega je u ovakvim trenucima važno biti kablom spojen na Internet. Sve je radilo bez ikakvih problema. 

 

 

Za instalaciju se brine standardni Ubuntu Installer u kojem nema iznenađenja. Sučelje je ispolirano, jasno i pregledno, te se odlično uklapa u ostatak desktopa. Zanimljiva novost je što Installer automatski prepoznaje web kameru, te nudi mogućnost fotografiranja za avatara. Čitava instalacija traje približno trinaest minuta.

 

 

Nakon ponovnog pokretanja, dočekuje me desktop pun događanja: klasični Welcome Screen, te obavijesti o pronađenim drajverima i nadogradnjama.

 

Preuzimanje i instalacija traju neko vrijeme, što koristim za razgledavanje znamenitosti. Jednostavnost, preglednost i elegancija, upotpunjeni novim artworkom, su glavna obilježja. Očito je da uloženo mnogo truda. Jedino što mi je zapalo za oko je to što na nekim prozorima nedostaju ikone. Primjerice, dialoški okvir zadužen za prikaz statusa pri preuzimanju i instaliranju drajvera nema ikonu u gornjem lijevom kutu, te kao da mu time nedostaje glavno obilježje. Isti slučaj je i s Control Center-om. Međutim, to su nedostaci isključivo kozmetičke prirode koji nimalo ne narušavaju funkcionalnost.

 

 

Sve nadogradnje su sjele na svoje mjesto; slijedi restart i prvo službeno paljenje. Za pokretanje do upotrebljivog desktopa je potrebno četrdesetak sekundi. Štednja resursa je jedna od najvećih novosti: zauzeće RAM-a je 540 MB, dok je opterećenje procesora gotovo pa zanemarivo! Zauzeti prostor na disku iznosi 5,3 GB. Instalirani drajveri uredno funkcioniraju, wireless je proradio tako da kabel više nije potreban, web kamera je prepoznata još tijekom instalacije, LCD zaslon optimalno podešen. Touchpad uredno radi, no moguće ga je još dotjerati instaliranjem synaptiksa. Većina tipkovničkih kratica je radila (ostale je moguće naknadno postaviti), a Mint Meni se standardno pokretao kombinacijom Ctrl+Alt. Čak je i numerički dio tipkovnice automatski pokrenut odmah pri paljenju čime je komfor pri radu potpun. Pohvalno!

Klikom desne tipke miša na desktop je moguće promijeniti pozadinu i temu. Dodano je mnogo wallpapera krajolika (iste kao i u Cinnamonu) koje će sigurno svima odgovarati. Uz to, moguće je mijenjati fontove i podešavati teme. Iako su zadane samo dvije (gotovo identične) teme, obje nude vrlo veliku mogućnost prilagođavanja boje i oblika aktivnih prozora, te izgleda kursora i ikona.

Klasični Mint Meni je zadržao svoj poznati izgled, a osvježen je metalik-sivom pozadinom i detaljiranjem ikona čime odlično pridonosi ukupnom izgledu. Vrlo je brz i sjajno reagira na upravljanje, te se pokazao iznenađujuće stabilnim. Naime, prilikom pretrage programa koji nije instaliran ili najobičnijeg tipfelera, nude se rješenja dileme: pretraga na Google-u, Wikipediji, rječniku, pretraga računala ili instalacija paketa. Meni bi se redovito zamrznuo na nekoliko sekundi, što se moglo riješiti jedino njegovim ponovnim pokretanjem. To sam smatrao velikim nedostatkom ovog izuzetno funkcionalnog i odlično napravljenog alata, što se provlačilo kroz posljednjih nekoliko verzija Minta. Međutim, sada sa zadovoljstvom mogu reći da je taj problem uspješno otklonjen, a Meni radi savršeno!

 

 
Lijeva strana menija je podijeljena na Places i System što uvelike olakšava snalaženje. U glavnom dijelu se nalaze poznate kategorije i razvrstani programi. Međutim, došlo je do velikih promjena pri razvoju novog okruženja. Preuzeti su gotovo svi programi i funkcije starog Gnome 2.32.32 okruženja, ali u novom izdanju! Tako je zadani kalkulator Mate-calc, Engrampa je zamijenila File Roller archive manager, Pluma umjesto Gedita, uz Caja File Brownser se nalazi i Nautilus, Eye of MATE je novi preglednik slika, MATE Terminal i sl. Radi se o forkovima poznatih GNOME programa koji se odazivaju i na stara imena ili ključne riječi, te nose poznati izgled. Iako sve djeluje zbunjujuće i izokrenuto, poznati izgled nudi lako navikavanje zbog čega korisnik uopće ne treba razmišljati o pravim imenima programa, te vrlo brzo zaboravlja na razlike.
Slikama i grafikom se bave Eye of MATE, gThumb i Gimp. Predinstaliran je čitav LibreOffice paket najnovije verzije 3.5.3.2. U sklopu Interneta su Firefox (ovaj put s Yahoo kao zadanom tražilicom), Pidgin, Thunderbir, Transmission, te XChat. Za multimediju se brinu Banshee, Brasero, Gnome MPlayer, Totem i VLC. Svi programi su dobili nov, ispoliran izgled. Kodeci, Flash i Java su predinstalirani i rade besprijekorno. Jedino što nedostaje je program za upravljanje web kamerom, poput Cheese-a. Kako je MATE tip operativnog sustava namijenjen podjednako laptopima i desktop računalima, od kojih mnogi i nemaju web kamere, ovo ipak nije prevelik nedostatak.

 

 
Kategorija “System Tools” sadrži Configuration Editor za napredne postavke, Disc Usage Analyzer, prethodno spomenuti Caja File Brownser, GDebi Package Intaller, Log File Viewer, New Login Window za brzu promjenu korisničkog računa bez ponovnog logiranja, te poznati System Monitor. Jedino što meni ovdje nedostaje je BleachBit za brisanje nepotrebnih fajlova.
Kategorija “Administration” donosi APTonCD za izradu CD-a s trenutno instaliranim programima, jednostavan Backup Tool, Domain Blocker, Gufw Firewall, GParted, Software Manager i Synaptics, Upload i Update Manager, te opcije za podešavanje interneta, mrežnog povezivanja i korisničkih računa. Najveća novost je MDM Login Window koji pruža pregršt opcija za uređivanje postavki pri logiranju korisnika. Tako se može mijenjati tema, pozdravna poruka, sigurnosne postavke, automatska prijava, dodatne opcije i sl. Isto tako, ImageWriter – namijenjen izradi bootabilnog USB sticka – je dobio potpuno novo sučelje.

 

 
Posljednja kategorija “Preferences” sadrži Additional Drivers, Apperance, Bluetooth, Desktop Settings, Preferred Applications, File Management za podešavanje izgleda i ponašanja file brownsera. Ostale opcije se odnose na podešavanje jezika, tipkovnice, monitora, miša, zvuka i interneta. Prisutan je i Screensaver Manager s, na žalost, samo tri predinstalirana screensavera. Uz njega, tu si i Java, Software Sources, Startup Applications, Windows Properties, te Welcome Screen. Zanimljiva novost je Pop-Up Notifications – jednostavan i simpatičan programčić za podešavanje obavijesti po ekranu.

 

 

Software Manager je zadržao svoj stari izgled bez nekih većih izmjena na glavnom prozoru. Međutim, ono što ga ne krasi su manjkavi opisi programa, screenshoti za samo popularnije programe, te velika sporost. Iako korektno odradi svoj posao, multitasking je praktički nemoguć zbog opće tromosti. S druge pak strane, Synaptic po običaju odlično obavlja svoj posao uz već poznatu brzinu i pouzdanost.

 

 

Control Center predstavlja središnje mjesto za upravljanje čitavim sustavom. U sebi okuplja apsolutno sve nabrojane opcije iz Mint Menia, te predstavlja kontrolnu ploču u punom smislu te riječi. Zadržao je poznati Compizov izgled, ali uz bitne preinake: nestale su sve opcije vezane uz efekte! Da, tako je – efekata NEMA! Možemo se oprostiti od prepoznatljive rotirajuće kocke, desktop walla, prozora koji se mrdaju i iskaču iz svih smjerova, te ostalih vizualnih vatrometa. Nema i gotovo! Jedini “efekt” je skrolanje mišem po desktopu čime se odabire jedan od četiri aktivna desktopa. Sve opcije su jasno i pregledno postavljene, brza pretraga odlično funkcionira, a odabirom se brzo otvara specifičan prozor. Jedini nedostatak je što nema ikone u gornjem lijevom kutu, kao što sam spomenuo na početku.

 

 

Svi vanjski diskovi i particije se uredno montiraju i prikazuju na desktopu. Jedini nedostatak koji sam primijetio je što nema opcije za formatiranje. Klikom desne tipke miša na ikonu diska na desktopu otvara se padajući meni u kojem obično stoji i opcija za formatiranje i preimenovanje. Međutim, nje sada više nema. Na žalost, time je malo zakinuta jednostavnost pri upravljanju diskovima i particijama, ali taj se nedostatak rješava formatiranjem iz Terminala ili GParteda.
Isto tako sam primijetio da je GDebi Package Installer poprilično spor. Iako odlično odradi svoj posao, nekad mu je potrebno poprilično dugo vremena da krene s instalacijom. Na to gledam kao na manju neugodnost koju mogu riješiti nadogradnje koje izlaze gotovo svakodnevno.

Isključeni i izbačeni efekti su vjerojatno glavni razlog velike brzine i opće štedljivosti samog sustava. Naime, pri normalnom radu (doduše bez paljenja Firefoxa) zauzeće RAM-a je 600-800 MB, a procesor gotovo da radi na minimumu. To pokazuje izvrsnu izbalansiranost samog sustava: veće opterećenje rade memorije znači manje opterećenje samog procesora, te ujedno brži rad. Isto tako, manji hardverski zahtjevi znače i manju potrošnju energije, što je vidljivo u duljem trajanju baterije.
Jednostavno podešavanje sistemskih postavki i isključivanje ponekog servisa smanjuje vrijeme podizanja na nekih tridesetak sekundi, dok zauzeće RAM-a ne prelazi 520 MB. Čak i pri većim zahtjevima opterećenje RAM-a ne prelazi 1,6 GB. Sve radi iznenađujuće brzo, glatko i stabilno.

 

 

ZAKLJUČAK

Stari Gnome 2.32 je dobio novo lice i dostojnog nasljednika! Razumljivo je da ostaje mnogo mjesta za poboljšanje i daljnji razvoj, no već na prvi pogled je očito da su Mintovci napravili odličan posao! MATE je konačno sazrio u okruženje vrijedno ozbiljnog razmatranja i usporedbe s ostalima. Više nije riječ o neobičnom projektu nejasne i upitne budućnosti, već o zrelom forku s jasnim ciljem razvoja. Kako sam već naglasio, ako se stari Gnome 2.32.32 više službeno ne razvija nego prelazi u nešto novo, to ne znači da će njegovi fanovi jednostavno nestati. Preuzimanjem inicijative Mint razvojni tim razvija staro okruženje prema vlastitim željama, čime korisnicima nudi dodatnu raznolikost.
Mint 13 MATE je stari GNOME u novom, poboljšanom ruhu. Ispravljeni su bugovi iz prošlih verzija, dodan velik broj noviteta, poboljšana štedljivost i iskorištavanje resursa, unaprijeđena funkcionalnost. Izbacivanjem vizualnih efekata sustav nije nimalo izgubio na vlastitoj atraktivnosti, naprotiv! Vizualna stimulacija je zamijenjena velikim brojem opcija za podešavanje. MATE je prije svega namijenjen umjerenim korisnicima koje previše ne zanimaju blještavi efekti, već jednostavnost i produktivnost. Tim se potezom po svojoj svrsi više približio Xfce i Lxde okruženjima. Smatrati ih neatraktivnima, dosadnima i bez mogućnosti podešavanja je pogrešno i krajnje neodgovorno! MATE je novom idejom spojio punokrvni sustav s elegancijom jednostavnosti.
Za sve one koji traže jednostavan, brz i stabilan desktop koji provjereno funkcionira, Mint 13 MATE je odlično rješenje! Mali razvojni tim hrabro nastavlja krupnim koracima stvarajući vrhunske proizvode. Stalna poboljšanja i nove ideje jamstvo su uspjeha njihovog uspjeha i vašeg zadovoljstva!

Službena web stranica: http://www.linuxmint.com/
Službeni blog: http://blog.linuxmint.com/
Forum: http://forums.linuxmint.com/index.php

 

Autor:Calisto

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

24 komentara

 1. Sade napisao:

  Nov sam u linuxu poceo sam prije koji mjesec sa zorin os 5 i nemam se namjeru vracat na windowse ali vec trazim novu i bolju distru, a mint 13 pogotovo mate izgleda odlicno.Pogotovo sto je LTS. Zanima me samo da li bi radio glatko na pent 4, 3 Ghz sa 1GB rama ili bi trebao dodat jos koju gigu rama?

 2. Branko napisao:

  Trebao bi skroz fino raditi na 1 GB RAM-a.

  • sade napisao:

   instalirao ga i na pent 4 sa 512Mb…i dalje radi savrseno glatko cak i sa svim svacim otvorenim istovremeno…..i ono kaj pise u recenziji je apsolutno tocno……na zorin os mi je procesor divljo i ventilator prasio sve u 16. Mint mate potpuna suprotnost, savrseno!!

 3. Ivan napisao:

  hey ljudi i ja sam nov… 🙂 koristim windows i rado bi presao na Linux.U virtual boxu sam probao bt5 kde ,fedora 17 ,fuduntu 2012 ,GRMSDK ,linuxmint 12 gnome ,linuxmint 13 cinnamon , solus OS 1 ,ubuntu 12.04 i zorin OS 6. Nista mi nije jasno 😀 ja bih hteo neki Linux koji ima dobro graficko okruzenje kao Windows 7 i na kom mogu da igram CS 1.6 🙂

  Da li biste mi vi predlozili neki Linux koji ima to sto trazim.Unapred hvala 🙂

 4. n00b napisao:

  Jao koja korisnička slika.. 😀
  Sve u svemu, dobra recenzija

 5. Ivan napisao:

  Hvala na recenziji

  Ja trenutno koristim cinnamon i zadovoljan sam – mi stari ljubitelji gnoma 2 očito nemoramo prelaziti na ostala sučelja imamo mate (i cinnamon)

 6. Milan napisao:

  CS možeš da cepaš na bilo kom distrou uz pomoć wine. Windows 7 interfejs nema za Linux,
  mada ima imitacija :).

  Kad već pitaš ovde, probaj Mint.

 7. Vjekoslav napisao:

  Ja sam osobno instalirao ovu distru prije par dana na svoj laptop. Prezadovoljan sam. Laptop je star nekih 3 godine, ima samo 2 gige rama i vrti windows u virtualki sa ukupnim zauzećem od samo 1.5 gb, od čega je 1 giga rezervirana za VM, a sam mint uzme nekih 500 mb. Od “problema” spomenutih u recenziji, zamjetio sam jedino tromost software centra. Međutim kako dosta aplikacija dolazi predinstalirano, nisam ga puno puta ni palio. Još jedan problem na koji sam naišao je bluetooth. Nisam mogo sparit miš. Sve u svemu, odličan, stabilan i brz OS. Planiram zamjenit Ubuntu na glavnom kompu ili sa Mate ili sa Cinnamon Mintom.

 8. Vl@do napisao:

  Bravo majstore! Svaki klinac će poželjeti ovu novu igračku 🙂

 9. Joe napisao:

  Na 4 razlicita racunara sam instalirao MInt13 Cinnamon (koji bi trebalo da trosi vise resursa od MATE) i nigde boot time nije preko 30 sekundi i RAM zauzece pri podizanju sistema ne prelazi 300MB, a amsine su sasvim prosecne, niakakve azdaje. MATE koji zauzima 500+MB RAM je za mene neverovatan podatak.

  • Vjekoslav napisao:

   Možda zauzme 500+ mb ako podižeš dodatne aplikacije na startupu, meni Mint Mate uzme ~350 mb na laptopu bez ičega upaljeno…

 10. hrc napisao:

  prvo sam probao s cinnamonom i razočarao se nakon nekoliko smrzavanja desktopa nakon pokretanja libreofficea. da je ozbiljan bug govori i prijava buga na mint forumima. još ću malo pričekati s ovim DE-om.
  nadalje, možda se radi o djelićima sekundi, ali cinnamon meni mi laga. volim kad kliknem ili pređem mišem preko menija da to bude istovremeno. naravno 3D ubrzanje ima veze s tim. na laptopu s intel/nvidia grafikom mi se puno ljepše ponaša nego na onom s ati grafikom. da ne pričam da kod ati laptopa, ventilator radi često i jako, što po noći primjetim tek kad ga ugasimm 😉

  s mint 13 MATE sam oduševljen. i kući je i na poslu instaliran. brz, jednostavan + odličan mint menu. jedino mi ‘Intel Corporation Centrino Wireless-N 1000’ ne radi out-of-box na lenovo Z570, al to bi trebalo biti riješeno s win driverima. nema buga s libreofficeo, favoriti u meniju se lako podese po osobnom ukusu dok meni zadržava veličinu pola ekrana. kod cinnamona se povećava visina menija kako dodajete svoje favorit programe. sve u svemu ‘mint13 mate is here to stay’

  p.s. zašto volim mint: za razliku od ubuntua gdje ni nakon instalacije jre7 nije htjela raditi filmovizija.com na mint 13 radi odmah.

 11. RC Da Kookee napisao:

  Dobra recenzija. Koristim Mayu Mate (x64) 10-ak dana i nemam nikakvih problema osim osim zanemarivo povecanog grijanja laptopa (CPU idla na 6°C vise) u odnosu na LMDE. Sa Compizom je skoro pa savrsen distro 🙂

 12. F1L0 napisao:

  Other screenshots of Linux Mint 13 Maya here: http://linuxscreenshot.netsons.org/linux-mint-13-maya/

 13. Igor napisao:

  Koristio duze vremena Ubuntu, nakon uvodjenja novog sucelja Unity (jako usporuje sustav), koristio sam Gnome Classic no effects, ali ni to me nije zadovolji, zato presao na LXDE sucelje.

  Sada sam vec par mjeseci zadovoljniji korisnik Lubuntu sustava.
  Izgleda sve isto kao i Ubuntu (male preinake izgleda, theme i ikone), ali je puno brzi i brze se odaziva.

  Pratio jesam i LinuxMint, ali on nista nije drugo bio nego preradjeni Ubuntu, sa dosadnjikvaim reklamama unutar internet preglednika. Tako da sam ipak odlucio zadrzti Ubuntu i dodati L kao LXDE u naziv ;).

 14. Jack napisao:

  Hvala na recenzijama.
  Sva sreća da postoji MATE, a da li troši 300 ili 500 ili 1500 rama potpuno je nebitno uz današnje veličine i cijene memorije, bitno je ono što on daje zauzvrat.

  Ekipa iz gnome3/shell-a bi se trebala zaposlit u microsoftu kako bi doprinijela njegovom konačnom padu – iako su se oni za svoj pad svojski potrudili u verziji 8.

 15. max napisao:

  Ako netko ima volje da mi pomogne oko bluetootha na mint 13 mate,,,, nikako da proradi……

 1. 26. srpnja 2012.

  […] MDM Login Window – novi login manager po prvi puta uveden u Mintu MATE. Budući da smo ga već prethodno detaljno opisali, nema potrebe za ponavljanjem. Odlično obavlja svoj posao, te se jednako tako […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.