Draftsight – CAD alat za Linux

Kod Linuxa me uvijek smetala samo jedna stvar. Nedostatak kvalitetnog CAD alata. Taj nedostatak sam pokušavao riješiti na razne načine, od neuspjelih i polu uspjelih pokušaja tjeranja Autocada pod Winom do upogonjivanja Windowsa pod VirtualBoxom što se često puta pokazalo kao i ne baš previše sretno riješenje. Autocad tradicionalno od ver. 2004. ne radi pod Winom dok virtualka troši previše resursa no ipak ovo se pokazalo kao jedina metoda koja omogućuje normalan rad a da me ne tjera na fizičku instalaciju Windowsa.

Nedavno smo bili počašćeni sa besplatnim CAD alatom imena Draftsight o kojem je već bilo riječi i ovdje kod nas.

DraftSight je profesionalni, potpuno besplatni 2D CAD program za korisnike koji žele na brži i jednostavniji način kreirati, razmjenjivati i obrađivati DWG, DXF dokumentaciju. Sadrži sve napredne alate i funkcionalnosti, a pri tome ne zauzima više od 50MB prostora na disku. Osim za firme koje svakodnevno rade sa DWG, DXF datotekama vrlo je pogodan i za edukacijske ustanove, studente, učenike i profesore uz besplatan pristup studenskim radovima i Corriculum materijalu.

Autori ističu kako su ga od samog početka radili isključivo za Linux te su u posljednjem trenutku zbog zainteresiranosti napravili i pakete za Mac i Windows. Korisnici ovog alata imaju pristup besplatnoj podršci preko online SwYm zajednice gdje mogu pristupati i tražiti podršku, preuzimati materijale za vježbe i sudjelovati i dijeliti svoja razmišljanja. DraftSight zajednica je jedna od prvih društvenih mreža izrađena za inženjere, dizajnere i arhitekte.

Kako je prošlo podosta vremena otkad sam pokušao sa Draftsightom zanimalo me koliko su se odmakli u razvoju i dali su neke sitne mušice u međuvremenu riješene.
Još uvijek postoje samo 32 bitni paketi. Podržani su Ubuntu, Fedora i Mandriva.
Na sreću netko si je dao truda te stavio Draftsight na AUR. No nakon uspješno provedene instalacije Draftsight se ne pokreće, dapače ne da ne radi već ga niti nema na popisu instaliranih paketa. Pokušao sam ga također instalirati na Slackware i Debian računala no i tamo nažalost bezuspješno. Sreća se osmjehnula tek na jednom starom laptopu uz Xubuntu 11.10.
Instalacija je prošla brzo i bezbolno u tipičnoj Ubuntu maniri.

Nakon ugodnog splash screena otvara se prozor koji me podsjeća na ranije inačice AutoCAD-a ( R14, 2000, 2004, 2005).

Draftsight

Čak je i naredbeni redak tu i radi jednako kao i u ACAD-u te su također i neke od tipkovničnih kratica/naredba preuzete iz ACAD-a. Samo sučelje je vrlo jednostavno te će se u njemu bez ikakvih problema snaći svatko tko je bar jednom radio u nekom do CAD alata. Prilikom svog druženja sa Draftsightom sam se više igrao i istraživao opcije nego što sam zapravo ozbiljno i radio sa njime.

Draftsight

Draftsight radi u DWG i DXF formatima sve do 2010 tako da je korisniku zapravo ostavljeno mnogo opcija za spremanje i rad. Same funkcije su osnovne CAD funkcije što i ne bi smjelo čuditi sa obzirom kako je ovo alat za 2D modeliranje a ne cijelokupno CAD rješenje kao AutoCAD.
Cijelo vrijeme sam pokušavao naći neku manu ili grešku no ništa nisam uspio naći osim što nedostaje mogućnost integracije sa LISPom ili nekim drugim programskim jezikom, no kako je cijela stvar još uvijek u beti radi se uveliko i na tome, a ako je za vjerovati šuškanjima biti će to podrška za LISP, python i haskell dok neki kažu i za Erlang tako da bi još moglo biti raznih iznenađenja do samog službenog izlaska ( naravno pozitivnih ).

Bilo da CAD koristite kao hobista ili ga koristite u edukativne svrhe za potrebu škole ili fakulteta te ukoliko najviše radite električarske sheme i 2D modele Draftsight je sasvim pristojna zamjena za sveprisutni AutoCAD. Nadam se kako će do finalnog izdanja izaći i 64 bitan paket te da će ga približiti i korisnicima drugih distribucija makar i izbacivanjem tar balla.

Autor: Odin

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.