Francuske visokoškolske ustanove bi mogle imati obvezu korištenja slobodnog softvera

Francuski Senat je prije četiri dana svojoj vladi uputio prijedlog zakona da se u francuske visokoškolske ustanove uvede prioritet korištenja slobodnog softvera.

Ta obveza do sada nije postojala. Od prošle godine, postojala je samo preporuka francuske vlade da edukacijske ustanove u svom radu koriste slobodan softver. Iako je i prošlogodišnji prijedlog Senata bio sličan ovogodišnjem, tadašnja odluka vlade je bila da se korištenje slobodnog softvera u školstvu samo preporuči. Smatralo se da bi obveza korištenja slobodnog softvera kršila europski zakon o javnoj nabavi.

Kako kaže francuska skupina Avril, koja se bori za slobodni softver, prošlogodišnja presuda francuskog Vrhovnog suda je pobila svaku sumnju u kršenje zakona i ove godine ne postoji prepreka da ovaj prijedlog bude usvojen.

Zgrada francuskog Parlamenta
Zgrada francuskog Parlamenta

 

Francuska političarka Fleur Pellerin, delegat Ministarstva za malo i srednje poduzetništvo, također se zalaže za uvođenje slobodnog softvera, jer bi slobodan softver mogao potaknuti razvoj poduzetništva, te osigurati softversku neovisnost Francuske.

O prijedlogu će se glasovati sljedeći tjedan.

Eto, iako ne baš tako brzo kako bi mi to htjeli, pojedine države Europske Unije ozbiljno rade na uvođenju slobodnog i otvorenog softvera u svoje ustanove. Prednost takvog softvera postaje sve više očita, a ne samo deklarativna.

Možemo samo zaključiti da će, kada ovaj model postane pravilo u razvijenijim zemljama Europske Unije, naša vlada također biti prisiljena poduzeti mjere i ne samo načelno krenuti na uvođenje slobodnog softvera u državne institucije.

 

Izvor:Joinup.ec

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (9 votes cast)
Francuske visokoškolske ustanove bi mogle imati obvezu korištenja slobodnog softvera, 4.6 out of 5 based on 9 ratings

6 Komentara

Dodaj svoj

Skepsa… na svojoj koži sam doživio inerciju francuske administracije. Pa ipak, nedavno su ozakonili istospolna partnerstva. I ovo će proći, samo pitanja kada.

Francuzi moraju slusat gradjane jer inace odmah prosvjedi samo ne kao u kod nas s traktorima se kur..it nego odmah zapale 50 auta u centru… To nama fali..

Sjecas se kad su strajkali na benzinskima… Bio je totalni kaos ljudi su vozili po 100 km i vise po benzin.. e to je strajk a ne proljevat mlijeko u sahtu.. jos me boli srce zbog tog mlijeka…

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.