G33k@LZ5: Android+Jabber

Ovo je prvi tekst nove serije kolumni o neuobičajenim, ali zanimljivim tehničkim idejama baziranim na slobodnom softveru. U ovom nastavku nećemo pretjerivati s g33kovskim forama. Zabavit ćemo se upravljanjem Androida putem Jabber protokola.

Motivacija: upravo ste se zavalili za računalo, natočili pivo (a možda i sok? 🙂 ) i krenuli hakirati kad čujete zvuk SMS poruke. Uf! A mobitel je zagubljen negdje na drugom kraju sobe. Može li smartphone u ovoj situaciji izvesti neki smartass trik? Izgleda da može, uz pomoć GTalkSMS-a.

Zahtjevi: Android (po mogućnosti rootan kako bi imali pristup svim mogućnostima), XMPP klijent (Pidgin, Psi, Gajim i sl.), 2 XMPP računa (jedan vjerojatno imate)

Rješenje:

1. Napravite jedan dodatni Jabber/XMPP račun (novi Google račun vam je overkill, bolje izaberite neki server s ove liste ili iskoristite svoj Jabber server, ako ga imate naravno); nije bitan naziv računa jer njega nećete koristiti za komunikaciju s drugima, već samo sa svojim Androidom uređajem.

2. Preuzmite i instalirajte aplikaciju GTalkSMS iz F-Droida, naravno možete istu naći i u GPlayu, ali ne mora Google baš sve znati, uostalom, možda netko ni nema Googleove aplikacije na svom Androidu. 😉

3. Pokrenite GTalkSMS i upišite prvo podatke od novokreiranog XMPP računa (meni je radilo tek bez @jabber.com) i svog stalnog XMPP računa (npr. Gmaila), pod Connection settings definirajte vaš Jabber server i druge postavke

gtalksms

4. Spojite se na svoj stari XMPP i autorizirajte novog Android buddyja.

Sljedeći put kad vam dođe SMS poruka, ostavite mobitel na stolu – sve možete napraviti preko računala za kojim upravo sjedite. Ako želite odgovoriti na pristiglu poruku, samo napišete:

r:Tekst SMS poruke…

No to, naravno, nije sve; nažalost, setovi noževa već su rasprodani, ali tu je hrpa drugih naredbi koje omogućuju upravljanje gotovo svakim aspektom vašeg Android uređaja: paljenje/gašenje LED-ice, odbijanje poziva, ispis poruka, ispis datoteka, uzimanje screenshota, određivanje lokacije mobitela putem GPS-a, pokretanje aplikacija, uzimanje fotografija s kamere mobitela… itd.

Punu listu naredbi možete naći upisivanjem naredbe “help:all” ili na stranicama programa.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.6/5 (9 votes cast)
G33k@LZ5: Android+Jabber, 4.6 out of 5 based on 9 ratings

You may also like...

11 komentara

 1. darkborn napisao:

  Mraaaak… prelijen sam sad probati fali mi (xmmp implant) ali budem ziher.
  Kad netko pita koja je razlika između Win i Lin, ovako nešto je dobar primjer. Nije da se to nemere izvesti na npr. WP, ali heto, trebalo je 1 godinu da se notifikacije dovedu u red, a koliko čujem još uvijek nisu pouzdane… 🙂

  Enivej, što više ovakijeh stvari, puno više ljubavi spram Linuxa!
  LP

 2. Branko napisao:

  Hvala za upute 4ndy!
  Budem probao, iako moram priznati da nisam siguran da ću znati upisati u Pidgin sve podatke od tog novog jabbera. Izgleda fora, pogotovo ove dodatne mogućnosti, pa ću se potruditi.

  • 4ndY napisao:

   U pidgin ne moraš ništa upisivati, moraš samo odobriti tvom mobitelu autorizaciju da bude u tvojoj kontakt listi.

  • Branko napisao:

   Ne ide to meni. Što god da upišem u GtalkSMS ne mogu se spojiti. Probao sam napraviti više accounta na više servera, ali ni jedan se ne spaja.

   • 4ndY napisao:

    Evo kako sam ja.

    1) napravio sam account andy-notif na XYZ jabber serveru

    2) u GTalkSMS-u sam pod Settings > Connection settings stavio kvačicu na “Manual server settings”, pod “Server settings” stavio sam XYZ na “Server host”, “Server port” sam ostavio 5222, “Service name” stavio sam isto XYZ (iako to nije bitno), ostale postavke sam ostavio zadane (osim enkripcije koju sam stavio opcionalnu)

    3) na prvom panel GTalkSMS-a upisao sam login “andy-notif” i pripadajući password, uključio sam Auto-connect, a pod drugi account stavio sam “4ndY@…”, odnosno moj defaultni Jabber account)

    4) GTalkSMS poslao je zahtjev za autorizacijom na 4ndY@… pa sam ga i autorizirao i od tada sve radi…

    • Branko napisao:

     E bravo!
     Ovo je pomoglo! Sada radi.
     Iako sam za server morao staviti jabber.imeservera.nešto. Bez ovog jabber prije nije radilo.
     Inače, ne da mi koristiti kameru. Sve druge naredbe rade.
     SMS isto radi fino.
     Fora stvar!

 3. Dario napisao:

  Tnx 4ndY, ak zapnem bum te smarao na PM 😉

 4. Siika napisao:

  To isto moze i AirDroid.

  • 4ndY napisao:

   Koliko vidim AirDroid nije niti FS niti koristi standardne protokole pa se njegova funkcionalnost ne može proširiti ili prenamijeniti, a to je važno za pravi g33k doživljaj 🙂

   Štoviše, ako se AD koristi preko interneta (“remote”), sve ide preko njihovih servera tako da mogu korisniku naplatiti i neke najosnovnije mogućnosti ( http://airdroid.com/pay/premium/ ). Zato mislim da AirDroid u ovom kontekstu uopće nije usporediv s GTalkSMS-om.

  • Branko napisao:

   Slažem se s 4ndyem. AirDroid sve više ide prema premium modelu i naplati sadržaja. Pitanje je što će sve kroz duži period ostati besplatno.
   A neko forkanje protokola ne dolazi u obzir jer ako se ne varam, AirDroid koristi svoju zatvorenu tehnologiju.

 5. dejan napisao:

  rest_api_test

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.