GNOME Shell i Unity – upoznajmo razlike

GNOME Shell i Unity su desktop ljuske koje dijele isti pristup mijenjanju izbornika i aplikacija na radnoj površini. No koliko su zapravo slični, odnosno različiti? Kako su podigli popriličnu prašinu odlučio sam to istražiti.

Unity i GNOME Shell
Unity i GNOME Shell

 

☛ Povezanost sa GNOME 3

Cijeli GNOME 3 uključuje u GNOME Shell dok je Unity baziran na GNOME 2.7, a na slobodu je prvi puta pušten s Ubuntu 11.04 dok će Unity u 11.10 biti baziran na GNOME 3 sučelju.

☛ Kritike na razvoj

GNOME 3, a posebno GNOME Shell su objekti kašnjenja no usprkos tome dosta su svježi te su pred njima još velike stvari. Unity je Canonicalov partizanski napad na desktop te je sa Ubuntu 11.04 jednostavno nametnut kao nativno sučelje. Nametnut je mišljenjem da je GNOME Shell pretežak za korištenje. Unity je izdan pod GPL3 i LPGL3 no također podliježe i Canonicalovoj izmišljotini Canonicals contributor agreement koja nalaže autorima da prava prepuštaju Canonicalu i time da Canonical promjeni licencu pod kojom je izdan.

☛ Sličnosti

Neke od funkcije koje se susreću na ovim sučeljima su poprilično jednakeiako se Canonical kune kako su sve sami izmislili i koristili tehnologija koje su sami razvili.

☛ Browser aplikacija

Oboje, i GNOME Shell i Unity, su odbacili Gnome meni u korist browsera aplikacija koji očito inspiraciju vuče s Mac OS X-a, ali i sučelja pametnih telefona. Također oboje dopuštaju da korisnik odabere omiljene aplikacije i “montira” ih.

☛ Pretraživanje desktopa

Oboje se oslanjaju na pretraživanje desktopa te pokušavaju pružiti bolje iskustvo pretraživanja.

☛ Display server

Oba sučelja se oslanjaju trenutno na Xorg no planirano je da Ubuntu odbaci Xorg pa će Unity ovisiti o Waylandu.

☛ File browser

Oba sučelja dolaze sa Nautilusom.

☛ Obavijesti sustava

Ovdje se Unity oslanja na NotofyOSD

☛ Window Manager

GNOME Shell i Unity dolaze sa različitim upraviteljima prozora.
GNOME Shell koristi Mutter dok Unity koristi Compiz.

☛ Razlike

Naravno, ima i razlika no one nisu toliko brojne (zasad dok još Ubuntu ima X a ne Wayland).

☛ Izgled i osjećaj

Svako sučelje izgleda drugačije te se drugačije ponaša no GNOME Shell prilikom korištenja ostavlja dojam dorađenijeg sučelja.

☛ Sidebar

GNOME Shell ga nema dok kod Unitya zauzima dragocjeni radni prostor

☛ Ikone na prozorima

Kod GNOME Shella one su skrivene te ih treba sa malo tweakanja omogućiti, po defaultu je tu samo close ikona. Unity ih ima sve i smještene su lijevo.

☛ Ukupni dojam

Usprkos kašnjenju Gnome Shell ostavlja dojam stabilnijeg i dorađenijeg sučelja. Razlike među njima su male. No oba sučelja su još mlada te imaju puno vremena i prostora za rast i razvitak. Nadam se da će za godinu do dvije oba sučelja procvjetati te da će razlike među njima biti veće. Do tada pobjedu odnosi Gnome Shell jer je ambiciozniji

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
GNOME Shell i Unity - upoznajmo razlike, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.