BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Prvi Ubuntu mobilni telefon

Ekskluzivno predstavljamo detaljan pregled novog BQ Aquaris E4.5 pametnog telefona s Ubuntu Touch operativnim sustavom!

 

Operativni sustav Ubuntu Touch

Vremeplov nažalost još nije izumljen, no otputujmo u mislima natrag kroz vrijeme. Siječanj je 2013. godine. Canonical, tvrtka koja stoji iza razvoja Ubuntu operativnog sustava, je upravo objavio Ubuntu Touch projekt, odnosno operativni sustav Ubuntu za mobilne uređaje. U ljeto 2014. godine najavljeno je da će Ubuntu Touch biti dostupan na mobilnim uređajima španjolskog BQ-a i kineskog Meizua, otprilike krajem 2014. ili početkom 2015. godine. Razvoj događaja koji slijedi vraća nas u sadašnjost. Dvije godine nakon objave, 6. veljače 2015. godine, Ubuntu Touch je doživio svoju službenu premijeru u Londonu na BQ Aquaris E4.5 mobilnom telefonu.

 

Prizor sa službene premijere

Prizor sa službene premijere (Izvor: https://twitter.com/ubuntu)

 

 

Tri dana kasnije, 9. veljače 2015. godine, BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition postaje dostupan za kupce u EU putem brzih “flash” prodaja koje su se održavale jednom tjedno. Konačno, 10. travnja, nakon više rasprodanih “flash” prodaja, BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition postao je dostupan kupcima u redovnoj ponudi BQovog web shopa.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition (Izvor: http://www.bq.com)

 

 

Meizuov Ubuntu mobilni telefon još nije došao u prodaju, ali očekuje se uskoro. Radi se o modelu MX4.

 

Meizu MX4 Ubuntu Edition

Meizu MX4 Ubuntu Edition (Izvor: http://liliputing.com/)

 

 

Ovog ljeta se očekuje i objava partnera za lansiranje Ubuntu mobilnog telefona za sjevernoameričko tržište.

Osnivač Canonicala Mark Shuttleworth nedavno je izjavio da ima još zainteresiranih proizvođača za Ubuntu mobilne uređaje, no zasad nema više informacija o tome.

Canonical također ima svoj Carrier Advisory Group za razgovore sa svjetskim telekomima, kao što su Deutsche Telekom, China Mobile, Verizon i mnogi drugi. Međutim, još nije poznato hoće li ijedan telekom nuditi Ubuntu mobilne uređaje u svojim kanalima prodaje. Do toga će vjerojatno proći još vremena potrebnog da Ubuntu Touch dobije neke popularne aplikacije s drugih platformi kao što su Skype i Viber (ali to je samo moje nagađanje).

 

 

O mobitelu

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition je hardverski identičan Android verziji istog mobilnog telefona, uz razliku prednje maske koja nema uobičajene Android tipke te zadnje maske na kojoj piše Ubuntu Edition.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - prednja strana

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – prednja strana

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - stražnja strana

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – stražnja strana

 

http://s23.postimg.org/whbv8c67v/bq7.jpg

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition -pogled sa strane

 

 

Radi se o mobilnom telefonu srednjeg ranga i dobre izrade po prihvatljivoj cijeni od 169.90 eura. Od važnijih hardverskih karakteristika Aquarisa istaknuo bih:

 • CPU – Quad-core MediaTek Cortex A7 na 1.3 GHz;
 • GPU – Mali400 na 500 MHz;
 • RAM – 1 GB;
 • Interna memorija – 8 GB;
 • Zaslon – 4.5” qHD 540×960 IPS s Dragontrail zaštitnim staklom;
 • Kamera – 8 mpx stražnja, 5 mpx prednja (1080p video snimanje);
 • Mreža – 2g/3g;
 • Baterija – LiPo 2150 mAh;
 • Slot za SD karticu do 32 GB;
 • Dual SIM.

 

 

Ubuntu Touch i konvergencija

Canonical ima ambiciozan cilj razviti Ubuntu OS do razine koja će omogućiti tzv. konvergenciju ili usklađivanje – jedan OS koji će pogoniti sve platforme: desktop, tablet i mobilni telefon. U prijevodu to znači da će korisnik uzeti svoj tablet i spojiti na njega miša i tipkovnicu, te dobiti standardni desktop Ubuntu s punom funkcionalnošću umjesto mobilnog korisničkog sučelja s tableta. Također, može uzeti svoj mobilni telefon, spojiti ga na monitor, tipkovnicu i miša, i opet koristiti tradicionalni Ubuntuov desktop. Ukratko, radi se o ideji mobilnih uređaja koji se, kada su priključeni na odgovarajuću periferiju, pretvaraju u punokrvni desktop operativni sustav; u desktop računalo u vašem džepu, odnosno na mobilnom telefonu ili tabletu.

Da bi ova ideja postala stvarnost, Canonical je počeo razvijati Unity 8 korisničko sučelje i Mir display server koji se oboje koriste na Ubuntu Touchu. Desktop verzija Unityja 8 i Mir display servera je još u razvoju i očekuje se da će biti završena do izlaska Ubuntua 16.04 LTS, ili ciklus kasnije.

Demo konvergencije u trenutnom stanju koji ilustrira što ona znači za Canonical možete pogledati ovdje:

 

 

 

Ubuntu Touch i otvoreni kod

Koliko je poznato autoru, svi dijelovi Ubuntu Toucha osim binarnih “blobova” i upravljačkih programa za hardver su otvorenog koda. Izvorni kod kernela dostupan je na GitHubu. Unity 8 i Mir display server su također otvorenog koda s GPLv3 licencom.

OS koristi mnoge Linux tehnologije kao cgroups, lxc, gstreamer, qt, pulseaudio, i druge. Ubuntu Touch također koristi oFono API za telefoniju koji su izvorno razvili Intel i Nokia za Maemo i MeeGo mobilne operativne sustave.

 

 

Sigurnost

Posebna pažnja je posvećena sigurnosti na Ubuntu Touchu, zbog čega su kreirani takozvani “click paketi”.

Što je “click paket”?

“Click paketi” su pojednostavljeni Debian paketi koji se vrte pod određenim AppArmor profilima i distribuiraju se putem Ubuntu Storea. Aplikacija na Ubuntu Touchu ne može sama pristupiti podacima drugih aplikacija ili direktorijima korisnika bez korisnikove autorizacije. Iznimke su aplikacije kao Terminal i File Manager koje trebaju više dozvola da bi uopće funkcionirale. “Click aplikacija” ima pristup samo svojem direktoriju i funkcijama koje joj korisnik dozvoli.

Ovaj pristup dijelom ograničava vrste aplikacija koje mogu biti dostupne u službenom Storeu, jer im neke funkcije neće biti dozvoljene, a koje bi bile dozvoljene na, primjerice, Androidu. Ipak, budući da je Ubuntu Touch open-source telefon nad kojim korisnik ima apsolutne ovlasti, “click pakete” je moguće preuzeti s neke neslužbene lokacije te ih ručno instalirati. Naravno, u tom slučaju sigurnost tih aplikacija nije zajamčena.

Korisnik ima potpunu kontrolu nad mobilnim telefonom, uključujući root pristup.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - root pristup

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – root pristup

 

 

Radi sigurnosti root filesystem je montiran kao “ro”, odnosno “read-only”. Moguće ga je remontirati u “rw” (“read-write”) načinu rada, i tada korisnik može raditi što god želi sa svojim mobilnim telefonom, uključujući korištenje apt-get naredbe za instalaciju softvera. Zbog image-based nadogradnji za OS pretjerano eksperimentiranje s root ovlastima može uzrokovati nekompatibilnost sa službenim OTA nadogradnjama. Važno je da korisnici budu svjesni toga, ali i taj se dio može riješiti “reflashanjem” službenog imagea iz recoveryja ako korisnik previše “ošteti” sustav.

 

 

Nadogradnje

Što se nadogradnji tiče, za razliku od drugih mobilnih sustava, one za Ubuntu Touch će izlaziti mnogo češće, uglavnom na mjesečnoj bazi. U to su uključene i nadogradnje na novu “bazu”, pa se uskoro očekuje nadogradnja na 15.04 Vivid Vervet image. Trenutni image koji BQ mobilni telefon koristi je baziran na 14.10 Utopic Unicornu.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - About

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – About

 

 

Sustav i aplikacije se nadograđuju kroz opciju Updates u System Settings.

 

System Settings

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – System Settings

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Updates

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Updates

 

 

Privatnost

U postavkama privatnosti korisnik može odabrati hoće li Scopeovi pretraživati lokalni sadržaj i/ili Internet, uključiti i isključiti usluge lociranja, postaviti SIM šifru, uključiti i isključiti statistiku na lockscreenu, te odabrati želi li automatski slati dijagnostiku Canonicalu. Također je moguće provjeriti je li korisnik dozvolio nekoj aplikaciji pristup kameri i mikrofonu.

Usluge lociranja, koliko nam je poznato, vrše se preko Nokia HERE servisa.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Security & Privacy

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Security & Privacy

 

 

Korisničko sučelje

Lockscreen

Lockscreen sadrži osnovne informacije o broju primljenih i poslanih SMSova, koliko minuta poziva je korisnik imao taj dan, i slične statističke informacije. U budućnosti je predviđeno da lockscreen dobije više funkcionalnosti.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Lockscreen

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Lockscreen

 

 

Unity 8

Ubuntu Touch nema uobičajeni “app grid” kao Android i iOS, već se oslanja na Scopeove koji nude lokalni i online sadržaj, kao i popis instaliranih aplikacija. Sučelje se oslanja na geste povlačenja (“swipe gestures”) i vrlo je intuitivno nakon početnog navikavanja.

 

13 bq unity8

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Unity 8

 

14 bq swipe

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – swipe gestures

 

 

Povlačenje s lijeve strane otkriva launcher s trajnim (“pinned”) aplikacijama.

 

15 bq launcher

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – launcher

 

 

Dugo povlačenje s desne strane otvara pregled otvorenih aplikacija za jednostavno prebacivanje između njih. Aplikacije u pregledu se mogu isključiti povlačenjem aplikacije prema gore.

U većini aplikacija gesta povlačenja prema gore otkriva dodatne funkcije. Primjerice, u Phone aplikaciji će prikazati popis poziva, a u Messaging aplikaciji za SMS kreira novu poruku.

Taskbar je privlačno dizajniran u stilu tabova i sadrži sve bitne informacije koje korisnik očekuje.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Taskbar

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Taskbar

 

 

Aplikacije

Ubuntu Touch koristi tri vrste “aplikacija” dostupnih u Ubuntu Storeu: nativne aplikacije, web aplikacije (koje su wrapperi za mobilne stranice) i Scopeove. Trenutno je u Storeu dostupno oko 1500 aplikacija. Neke popularne aplikacije s drugih platformi – konkretno, Skype i Viber – nedostaju, ali se nadamo da će i one postati dostupne u doglednoj budućnosti. Navodno su pregovori o tome u tijeku. Osobno smatram da će biti teško nagovoriti Microsoft da napravi Skype za malu platformu kao što je Ubuntu Touch. Viber je mnogo izvjesniji, ali o tom-potom. Telegram je dostupan kao zamjena za Viber i Whatsapp.

Primjeri važnih aplikacija:

 • File Manager – dobra aplikacija, ali još treba neke dodatne funkcije, poput dijeljenja datoteka preko bežične mreže.

 

16 bq fm

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – File Manager

 

 

 • Music – izvrsna aplikacija, vrlo intuitivna. Osobno bih volio da ima i mogućnost traženja glazbe po direktorijima, a ne samo po tagovima, ali bez obzira na to je jako dobro napravljena aplikacija.

 

17 bq music

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Music

 

 

 • Gallery – solidna aplikacija, ali za moj ukus treba joj dodati više opcija, kao npr. automatsko sortiranje slika po direktorijima koji ih sadržavaju.

 

36 bq events

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Gallery (Events prikaz)

 

 

 • Terminal – fantastična aplikacija. Najbolji terminal koji sam vidio na bilo kojoj platformi.

 

18 bq terminal

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Terminal

 

 

 • Browser – radi solidno, ali mu nedostaju neke naprednije funkcije koje će dobiti u 15.04 nadogradnji.

 

19 bq browser

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Browser

 

 

 • Nokia HERE mape rade izvrsno.

 

20 bq nokia here

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Nokia HERE mapa

 

 

 • Phone

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Phone

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Phone

 

 

Naravno, i Linux za sve forum ima svoju web aplikaciju. :))

 

22 bq lzs

 

 

Scopeovi

Scopeovi su posebnost Ubuntu Toucha. Na korisnikov mobilni telefon donose prikaz raznih sadržaja dostupnih na mobilnom telefonu i na Internetu. Sadržaj je sortiran po temama, a sve u namjeri da uvijek bude brzo dostupan korisniku. Scopeove se može dodati i ukloniti s prikaza pomoću opcije Bookmark.

Predinstalirani Scopeovi:

 • Today Scope prikazuje datum i vrijeme, prognozu vremena, eventualne nadolazeće praznike, najčešće pozivane kontakte, zadnje obavljene pozive i primljene poruke, zadnje primljene Telegram poruke, fitbit aktivnost, te dnevne vijesti iz izvora poput BBC-a i trendove s Twittera. Svaki od tih prikaza je moguće isključiti u postavkama Scopea.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Today Scope

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Today Scope

 

 

 • Music Scope prikazuje glazbu pohranjenu na mobilnom telefonu, ali i onu sa servisa kao što su 7digital, SoundCloud, Grooveshark i YouTube.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Music Scope

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Music Scope

 

 

 • News Scope prikazuje vijesti s različitih stranica kao što su BBC, Cnet, Endgadget itd.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - News Scope

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – News Scope

 

 

 • Photos Scope prikazuje slike pohranjene na mobilnom telefonu, slike s korisnikovih računa na Instagramu i Facebooku, kao i slike s Flickra.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Photos Scope

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Photos Scope

 

 

 • Video Scope prikazuje video zapise pohranjene na mobilnom telefonu te video zapise s YouTubea i Vimea.

 

27 bq video scope

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Video Scope

 

 

 • Nearby Scope prikazuje dostupne informacije tipa vrijeme, koncerti i slično za lokaciju na kojoj se trenutno nalazite. Također, Scope podržava pretraživanje drugih sadržaja u blizini, poput restorana odabirom opcije “I’m hungry”, ili zabavnih sadržaja odabirom opcije “I’m bored”. Na mojoj trenutnoj lokaciji nije dostupno gotovo ništa. Vidjet ću hoće li se to promijeniti kad se vratim u svoje mjesto.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Nearby Scope

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Nearby Scope

 

 

Puno više sadržaja pronašli su Points Of Interest Scope i Places Scope koji sam instalirao sa Storea. Ova dva prikazuju stvarno puno informacija o raznim sadržajima u vašoj blizini, poput benzinskih postaja, kafića, muzeja i sličnog.

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Points of Interest Scope

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Points of Interest Scope

 

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Places Scope

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition – Places Scope

 

 

Razvoj aplikacija

Za potrebe razvoja Ubuntu Touch aplikacija Canonical je objavio Ubuntu SDK koji je moguće instalirati prema uputama sa stranice. Ubuntu SDK podržava HTML5, QML, C++ i druge programske jezike.

 

 

Performanse i iskustvo svakodnevnog korištenja

OS radi jako dobro, i iako se aplikacije zasad pokreću nešto sporije nego na ekvivalentnom Androidu, nisam primijetio nikakvo zastajkivanje u radu čak ni kada se vrti 6-7 aplikacija u pozadini. S obzirom na ne-prejak hardver mobilnog telefona i OS u razvoju, performanse su vrlo zadovoljavajuće. Zbog strogog “app cycle” pristupa nema gomile aplikacija koje se naguraju u pozadinu i gutaju memoriju kao na Androidu.

Ubuntu Touch je u stalnom razvoju, pa se nađe i poneki bug. Prema procjenama iz Canonicala, OS bi trebao biti spreman za masovnu upotrebu do iduće godine. Za ilustraciju, u 14.10 imageu zvučne obavijesti za Telegram ne rade, ali to je ispravljeno u 15.04 imageu koji uskoro dolazi. Do pretprošle nadogradnje bilo je i povećane potrošnje baterije, ali nakon dvije nadogradnje potrošnja je vrlo dobra. Rekao bih da je manja i od Androida, ali ne mogu tvrditi da je to sigurno jer nemam egzaktne podatke. Jednom prilikom prije zadnje nadogradnje mi je i Unity 8 pokleknuo i srušio se, pa sam bio primoran restartati mobilni telefon.

Na kraju, “flash” prodaje i jesu bile namijenjene entuzijastima kojima poneki bug neće smetati, već će ga prijaviti. To je pametan potez, kao neka vrsta javnog beta testiranja. Razvijatelji s kojima sam komunicirao na IRC kanalu za Ubuntu Touch su bili vrlo susretljivi u vezi bilo kakvih traženih informacija, bila to pomoć pri korištenju ili prijavljivanje bugova.

Ukupno gledano, prilično sam zadovoljan iskustvom Ubuntu mobitela nakon nekoliko tjedana korištenja. Koristim ga svakodnevno kao svoj primarni mobitel i nisam imao nikakvih većih problema. Sitni bugovi poput ovih opisanih će ionako uskoro biti ispravljeni.

 

 

Zaključak

Osobno smatram da je Canonical obavio dobar posao s prvim izdanjem Ubuntu Toucha. U dvije godine relativno mala tvrtka je razvila sasvim novi mobilni operativni sustav za smartphoneve i tablete koji ambiciozno cilja na konvergenciju. U narednom razdoblju doći će do poliranja iskustva, ispravljanja bugova i uvođenja novih mogućnosti. Hoće li ostvariti neki veći uspjeh na mobilnom tržištu ovisi o brojnim faktorima, kao što su pridobivanje interesa proizvođača hardvera, privlačenje razvijatelja aplikacija (posebno onih popularnih) i količina potencijalnih kupaca.

Novi uređaji su u pripremi; odlični Meizu MX4 i još nepoznati mobilni telefon za tržište Sjedinjenih Američkih Država, a koji su to još “zainteresirani proizvođači” o kojima je govorio Mark Shuttleworth, ostaje za vidjeti u budućnosti.

Korisnici Ubuntua, drugih Linux distribucija i razni entuzijasti su očito početno ciljno tržište Ubuntu mobilnih telefona. Za pridobivanje prosječnog korisnika naviknutog na Android ili neki drugi mobilni operativni sustav bit će potrebno dovesti aplikacije kao što su Skype i Viber na Ubuntu Touch.

 

Kupiti – DA ili NE?

DA, ako ste Linux entuzijast koji bi volio imati pravi Linux mobilni telefon, entuzijast za tehnologiju općenito, ili ako ne želite Google, Apple ili Microsoft u svakom kutku vašeg mobilnog telefona. I, naravno, ako vam život ne ovisi o Skypeu i Viberu koji trenutno nisu dostupni na Ubuntu Touchu.

Za one željne high-end uređaja uskoro će se pojaviti Meizu MX4 koji će vjerojatno biti dostupan za kupovinu u cijelom svijetu, kao i ostali Meizu mobilni telefoni.

NE – ako ne možete bez Skypea i Vibera. U tom slučaju pričekajte da navedene aplikacije postanu dostupne za Ubuntu Touch.

 

 

Autor: JH-IM

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.5/5 (14 votes cast)
BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Prvi Ubuntu mobilni telefon, 4.5 out of 5 based on 14 ratings

You may also like...

34 komentara

 1. Dario napisao:

  @JH-IM, hvala za odličnu recenziju 🙂

 2. calisto053 napisao:

  Ovo je prava ekskluziva dostojna vodećih portala! Odličan članak, čestitke! 😀

 3. Jehonan napisao:

  Vau!

  Kapa dolje, naklon i rukoljub! Svaka čast! Nadasve na realnosti, objektivnosti i iskrenosti. U biti, ako je čovjek imalo ljubopitljiv prema ijednom od ove tri vrline, e onda ih je teško zadržati. Još jednom, svaka čast!

 4. eQuivalent napisao:

  Članak je odličam.
  A telefon je obično smeće. Očekivao sam znatno više od Canonicala. Danas u Kini može svašta da se napravi za sitne novce, doduše, može izvan kine. Mogli su barem da se potrude da promene masku (vizuelni identitet telefona) da malo telefon uniformišu sa operativnim sistemom (kao npr što je svojevremeno Nokia radila sa Lumiom i WP8 a sad nevešto MS pokušava), a ne samo zamenili OS i kao eto ti pa se igraj, kao koja premijera. Na žalost to je nešto što u zadnje vreme počinje jako da me iritira u GNU/Linux svetu. Očekuju (a i svesni su toga) da će korisnici, bez razmišljanja da prihvate čak i najgori kvalitet, samo pod pokrićem da je nešto GNU/Linux.
  Nadam se da će da se opamete (ali vidim da neće, jer opet na postojeći model nabacuju OS).

 5. JH-IM napisao:

  Zašto bi telefon bio smeće? Za te novce mobitel je sasvim pristojan, izdavanje vlastitog mobitela košta puno više novca bez obzira na proizvodnju u Kini, bitnije je zaposliti više developera. Iako bi i ja volio da ima Ubuntu logo na kućištu mobitel izvana nije potpuno isti kao Android verzija, izbačene su Android tipke i na zadnjoj strani piše Ubuntu Edition. Za dodatne dizajnerske detalje ima vremena, to za prvi mobitel nije uopće bitno i na to se gotovo nitko nije žalio. I ja bi volio da je mobitel u Ambience bojama i sa Ubuntu logom ali to mi nije primarno.

  Tko želi moćniji i impresivniji mobitel uskoro će izaći Meizu MX4 koji ima odličan hardver ali i odgovarajuću cijenu.

  Nakon njega izlazi mobitel za američko tržište. Najbitnija stvar je bila omogućiti po povoljnoj cijeni entuzijastima i developerima kupiti mobitel i to je ostvareno. Brinuti o dizajnu i sličnom se može kada je platforma šire prihvaćena i ostvari dobru prodaju, na početku kada se OS bori za ulazak u prezasićeno mobilno tržište to je stvarno nebitno jer prosječan kupac nije ni ciljana skupina za Ubuntu mobitele u prvo vrijeme, nego korisnici Linuxa, prosječan kupac će se mamiti i dizajnom onda kada stignu popularne aplikacije na Ubuntu Touch i kada ih budu prodavali telekomi.

  • eQuivalent napisao:

   Izdavanje sopstvenog mobilnog (vizuelni identitet) košta sitno malo više novca. jer u suštini promeni se samo dizajn maske, unutra i tako nije bitno, jer se ne vidi (kineski način izrade). Izrada nove maske za količinu od 10.000 komada košta sveukupno 1 evro po komadu (sad sam računao, sa sve materijalom, alatom i vremenom izrade). Dakle, mogli su to sebi da priušte. Naravno niko nije očekivao vrhunske performanse, ali očekivao sam Ubuntuphone, a ne tamo neki bq. Ista stvar je i sa Meizu MX4.
   Dakle, marketinski mislim da imaju loš pristup. Primera radi Apple, njihov iPhone je odmah bio prepoznatljiv.

   • dzoni napisao:

    Vidi se da ocigledno nemas pojma kako funkcionise proizvodnja bilo kakvih uredjaja. Kalup iz kog se izradjuje telefon kosta 50.000$ jedan komad, nakon toga ako kalup ne odgovara pravi se novi i tako u nedogled dok se ne dodje do zeljenog rijesenja, cesto ono sto zelimo da izlijemo ne ispadne prvi put tako dobro a trosak snosi narucilac posla. Nakon toga kada postignemo zeljeni kvalitet dolaze masinci koji prave novu masinu za izradu takvog kucista sto je opet poprilicno skupo i troskovi mogu da narastu do pola miliona dolara. I tek onda mozemo razgovarati o niskim cijenama masovne proizvodnje. Za taj trosak mozes angazovati 5 GNU/Linux developer-a na godinu dana, kako bi radili na samom sistemu jer prioritet je OS pa tek onda kuciste. S’obzirom da Mark planira da telefon ima opciju da zamjeni desktop kompjuter ocekivati je da ce u narednim serijama da se radi na ergonomiji samom uredjaja. Ako smatras da mozes da proizvedes mobilni telefon po tim cijenama o kojim govoris, javi mi se na private i dogovori mi te cijene i na njih slobodno dodaj 0.5 eura po komadu za posrednicki trosak jer to o cemu pricas mislim da je apsolutno nemoguce. Sto se marketinga tice cemu ulagati u polu gotov proizvod, kada bude spreman Ubuntu ce kao i uvijek da ima odlicnu kampanju, pa ljudi zaradjuju od besplatnog sistema mislim da znaju sta rade.

    • eQuivalent napisao:

     Nemaš pojma!!! Bolje pogledaj moj sajt s kime pričaš, vezano za proizvodnju određenih delova od plastike.

    • Milan napisao:

     Ti jesi malo preterao s cenama, moguće je menjati samo kalup a ne i celu mašinu za izlivanje. Ali je ovaj ekonomujsta s cenom od 1e po komadu, preterao previše 🙂

 6. JH-IM napisao:

  Apple je odmah imao milijune potencijalnih kupaca i imao moćan utjecaj u svijetu tehnologije, kao i daleko više novca. Što se tiče maske da one su jeftine ali one stvarno nisu u ovom trenutku poanta, osim tebe stvarno nisam vidio još puno ljudi da imali problema sa dizajnom, svima je bilo puno bitnije da napokon mogu kupiti mobitel, neki su kao i ja htjeli Ubuntu logo ali im je isto bilo sporedno. Canonical prvenstveno reklamira OS, a ne toliko mobitele, neki hoće jači mobitel jedino ali oni će moći kupiti Meizu MX4. BQ je napravio i futrolu za mobitel sa Ubuntu Edition natpisom i otvorom za Ubuntuov lockscreen, pa kome treba više Ubuntu brandinga od natpisa na pozadini mobitela može i ovako to upotpuniti 🙂 Složiti ćemo se da se ne slažemo da je za ovu fazu Ubuntu Toucha dizajn od kritične važnosti 🙂 Jedna zanimljivost za BQove Android mobitele, bootloaderi im nisu lockani i rootanje mobitela ne znači da gubiš garanciju.

 7. Grof napisao:

  Moram priznati da me je ovaj izvrsni članak zainteresirao za cijeli ovaj projekt oko Ubuntu Toucha. Posebno zbog ideje oko konvergencije.
  Čak mi se sviđa i kako sve to skupa izgleda na ekranu smartphonea.

  Koliko god mi se ne sviđaju određeni Canonicalovi potezi, želim im svu sreću ovog svijeta da uspiju u naumu i probiju se na tržište.

  Da, zaslužili su! 😉

 8. Slaven Brumec napisao:

  Pozdrav!

  Lijepa recenzija, i još k tome na hrvatskom, ali niti ovdje nikako da pročitam meni najbitnije svojstvo:

  Podržava li Ubuntu Phone Hotspot / Mobilnu pristupnu točku / tethering / kako god to već nazvali?

 9. JH-IM napisao:

  U trenutnom 14.10 imageu tethering nije podržan, za 15.04 koji uskoro dolazi ne znam, provjeriti ću sa nekim od developera pa javim.

 10. JH-IM napisao:

  Saznao sam da je tethering definitivno u planu, ali nisam uspio saznati da li u 15.04 imageu, subota je pa je većina developera offline. Tethering opcije mislim da već jesu unutra ali još nisu uključene, niti dodane u System Settings jer se još testiraju. Mislim da se USB tethering može uključiti preko terminala.

 11. ok napisao:

  Laičkii rečeno ako nebudu imali svoj mobitel i hardwer i ako nebudu imali popularne mobilne aplikacije neće to proći u ostalom bez ulaganja nema dobiti .-)

  • Dario napisao:

   Zašto bi morali imati svoj hardver?? Da li je Microsoft imao svoj hardver kad je napravio Windowse 3.1 ili 95??
   Ne, nije im nužan hardver (možda je bitan nekome tko pati od toga da ima brendirani mobitel na stolu u caffeeu),…… dapače bolje je i da ga nemaju jer Canonical sad ima šansu udahnuti malo života u pomalo uspavanu Linux zajednicu koja bi se mogla malo trgnuti i ponovno oživjeti entuzijazam od prije desetak godina 🙂

   • rudar napisao:

    Posve se slažem s primjedbom o hardveru, ali kako prihvatiti misao o ‘životu’ koji Canonical želi ‘udahnuti’ Linux zajednici… Ne, nikako, sorry.

    • Dario napisao:

     Pa nisam napisao da Canonical nešto želi napraviti za zajednicu već da Canonicalov potez s izdavanjem OS-a za telefone i tablete može trgnuti zajednicu 🙂

     Canonical nam je dao alat koji prema recenziji iznad vidimo da radi dobro, a na nama je da to iskoristimo ili ne.. pogotovo to mislim ukoliko se konvergencija pokaže u praksi kao funkcija koja doista radi kako je zamišljena.. e onda možda (možda ne kao sredinom ili krajem prošlog desetljeća sa Ubuntuom), ali posredno Canonical tada unosi malo živosti u zajednicu i može pogurati neke stare i neke nove entuzijaste da se uhvate u koštac sa problemima kojih će u početku zasigurno bit..
     Sad od zajednice ovisi kako će prihvatiti mobilni OS i tu prvenstveno mislim na “mlade” generacije tj. da li oni imaju volje i entuzijazma za uhvatiti se u koštac sa svim problemima.. ili je već prekasno pa se bez Vibera i Skypea ne može živjeti 🙁
     Što se tiče događaja od prije dvije tri godine kada je Canonical s Ubuntuom krenuo u smjeru koji smo mu iz ovih ili onih razloga zamjerili (i ja sam), no o njihovim razlozima osim njih samih nitko ne može argumentirano razgovarati, možda su neki od poteza doista bili nužni.. tko zna..

     Međutim, ono što znam je da danas Unity više nije krepana mačka, da je hardver dobro prepoznat (u 15.04 recimo sam nađe tijekom prvog updatea vlasničke drivere za npr. Broadcomov WiFi i instalira ih), privatnost i Amazon se riješe u tri klika, Unity Tweak Tool je u zadnjoj verziji dobio neke funkcije za koje smo prije morali koristiti Compiz SM koji zna napraviti više problema nego koristi,…. i općenito, Canonical i dalje pravi jednu od Linux distribucija s kojim možemo sve (ili skoro sve) kao i sa bilo kojom drugom distribucijom.. no sad sam debelo otišao u off topic pa da rezimiram;
     Osobno mislim da nam je Canonical dao dobru Linux distribuciju za mobilne uređaje, a na nama je da to iskoristimo ili ne 🙂

 12. JH-IM napisao:

  Imati vlastiti mobitel je manje bitno, ljudi će kupiti bez obzira na to ako ima što njima treba. Više brandinga na mobitelu je druga stvar, ali to se lako riješi, dodati Ubuntu logo negdje na kućište je najmanji problem.

 13. dinosb napisao:

  Oho, vidi vidi, pizzeria Uno, Eden i KingKebap. Pa prijatelju, živimo mi blizu 🙂 Pozdrav!

  P.S: Dobar članak, jako opširan :thumbup

 14. JH-IM napisao:

  Ne živimo, ovdje sam samo povremeno 😀

 15. ok napisao:

  Viber i skype za mobitel su zlata vrijedne aplikacije i ako ih bude imao ubuntu phone to je pod znakom !, dali će ga ljudi prihvatit, Eno kod nas bhtelecom nudi lumia tipove telefona neće ih niko samo sam 2 čovjeka u gradu vidio da nose lumiju, a samsung galaxy s 6 je sa svojim perfomansama pojeo iphone za doručak, Jedan od mojih facebook prijatelja koji je promijenio 3 generacije ipone moba, kaže da je galaxy s6 dosta bolji od iphone

  • Dario napisao:

   Ne koristim ni Viber, ni Skype, zapravo nemam ni Facebook profil i pitanje je kako sam još uvijek živ.. ili nisam??

  • JH-IM napisao:

   Ubuntu Phone ne cilja konkurirati Androidu i iOSu kod većine običnih korisnika već cilja na Linux korisnike, entuzijaste, ljude koji hoće više privatnosti, poslovne korisnike kada završe convergence i slične. Nitko ni ne može konkurirati Googleu i Appleu bez milijardi dolara na raspolaganju, jedan Microsoft ne uspijeva uzeti više od 5-10% a radi se o gigantu, zato može uzeti određeni postotak ljudi kao što su ovi koje sam naveo, to je više nego dovoljno jer se radi o milijunima potencijalnih korisnika, da postoji i neka kvalitetna alternativa a ne da su ljudi osuđeni na Google, Apple i Microsoft. Ubuntu Phone može postati veliki mainstream igrač koji bi konkurirao gigantima samo onda kada bi nekoliko velikih brandova stalo iza njega, do toga možda jednom dođe ali može Ubuntu Phone i bez toga.

   • eQuivalent napisao:

    Moram da napomene, da jedan Microsoft ima perfektan mobilni OS kojem ne mogu parirati ni Android ni OSX. E sad … druga stvar je što nije popularan. O WP8.1 bih mogao pričati satima vezano za negovu funkcionalnost i zašto je najbolji. E sad stižemo do Ubuntua tj preciznije od Canonicala, od kojeg sam očekivao daleko daleko više, jako sam se razočarao. Bez lažnog veličanja ceo ubuntu mi deluje samo kao običan Android … nekako su se pogubili u svemu. ideja je bila odlična, ali prvo ih je vreme pregazilo, a drugo … izgubili su sebe. Da se ovaj OS pojavio pre 2 godine, svi bi ga prihvatali, ovako mogu da igraju samo na kartu Linux korisnika, koji će ga uzeti bez obzira na sve.
    Ja sam kompletno u Linux svetu što se tiče računara, mobilni mi je Lumia925 sa WP8.1 i misljenja sam da trenutno ne postoji bolji OS za mobilne od WP8.1. Ima sve ono kako sma ja zamišljao da će da izgleda Linux za mobilni, na žalost WP8.1 je zatvoren i to mu je po meni jedina i najveća mana.

    • JH-IM napisao:

     Izgled je stvar ukusa, meni se oni tileovi u mobilnim Windowsima ne sviđaju previše ali su bolji od app gridova na Androidu i iOSu. Oni koje bi moglo vrijeme u tehničkom smislu pregaziti u budućnosti su upravo Android i iOS, a ne Ubuntu Touch pa ni budući Windowsi. Convergence jedino u planu ima Ubuntu koji aktivno radi na njemu i Microsoft koji planira da u budućnosti donese nešto slično na Windows tablete, ne znam da li i na Windows mobitele. Android i iOS to uopće nemaju u planu, pogotovo Android to ne može ni da hoće jer nema svoj ekvivalent u desktop OSu, iOS bi još možda i mogao kada bi se krenuo spajati sa OSXom, samo Apple to vjerovatno neće nikada napraviti jer bi im to smanjilo prodaju Macintosha. Windowsi ionako imaju hrpu poslovnih korisnika, njima bi convergence samo pojačao prodaju budućih Windows tableta i mobitela, Ubuntu je prisutan jako u cloudu, sve više na serverima, a ima i solidan broj profesionalnih desktop korisnika pa opet ima potencijal za poslovne korisnike da im proda uređaje koji podržavaju convergence. Android i iOS bi mogli zaostati u budućnosti po tehnologijama, to ne znači da ih ljudi neće kupovati, pola korisnika nema pojma koji Android ima na mobitelu a kamoli da ih zanima što Android eventualno zaostaje u tehnologiji, Apple korisnici su sa druge strane vjerna publika i tu za Apple nema opasnosti. U budućnosti bi se kod Androida moglo pokazati da mu je najveća mana upravo to što nema ekvivalentan desktop OS pa mu je prema tome i convergence nešto nemoguće. Ubuntu ima još nešto sa svojim Snappy Ubuntu Coreom, OS za Internet Of Things kako to zovu, od droneova do smart homes. To je prednost Linuxa, od servera i mobitela pa do “pametnog” frižidera i dronea, sve može pokretati ista baza, Ubuntu će pokušati na tome izgraditi svoj uspjeh, Linux je to i do sada radio ali nitko nije pokušao to objediniti u jedan OS i napraviti jedinstvenu bazu za sve te primjene, Ubuntu radi na tome da to ostvari.

 16. ok napisao:

  Ma bio sam sad na ubuntu stranici i pogledo video, meni taj ubuntu na telefonu izgleda neupotrebljiv a kineski mob je katastrofa “Ružan”, i ono priključiš ga na monitor i dobiješ pravi pravcati ubuntu desktop, samo se pitam kome to treba kad ako ga ima već na računaru !, A što se tiče iphonea ja bi ga rado kupio, jabuka je jabuka nemože se poredit ni sa jednim uređajem, ali nažalost nosim Android kineza do duše kvad core i giga rama sad neznam koliko je to utješno a ver androida je 4.2.2

  • JH-IM napisao:

   Ružno je stvar percepcije, meni su Samsungovi mobiteli ružni a Sonyjevi puno ljepši. Iphone ima vrhunsku izradu ali ne može biti zatvorenijeg uređaja od njega, vrlo rijetki Linux korisnici kupuju Iphone upravo iz toga razloga, također je jako loše podržan na Linuxu, Android barem podržava custom ROMove gdje korisnik ima puno veću slobodu. Kućnim korisnicima convergence ne treba previše, osim kada su na putu pa da imaju svoj desktop u džepu, ali za nošenje posla sa sobom, za developere i mnoge poslovne korisnike convergence je jako koristan.

 17. ok napisao:

  iphone nevalja a onaj ubuntu shit je dobar 🙂

 18. JH-IM napisao:

  Iphone valja onome kome nije bitno što je zatvoren potpuno i što je slabo podržan na Linuxu, a ovdje su uglavnom Linux korisnici kojima su te stvari bitne. Ako ti je toliko stalo do Iphonea ne znam što ga onda ne nabaviš, nego pišeš o Iphoneu na temi koja nema veze sa tim.

 19. ok napisao:

  Komentar obrisan zbog vrijeđanja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.