Službeno je objavljen novi Debian 8 “Jessie”

Objava dugo očekivanog Debiana 8 izazvala je oduševljenje u čitavoj zajednici!

 

Nakon gotovo dvogodišnjeg razvoja službeno je objavljen Debian 8 kodnog naziva “Jessie”.

Novi Debian donosi systemd kao posve novi init sustav. Time se omogućava brže vrijeme pokretanja i kvalitetnije upravljanje servisima. Podrška za UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), prvotno uvedena u Wheezyju, doživjela je brojna poboljšanja, ispravljeni su brojni bugovi, te je kroz multi-arch izdanje dodana podrška za 32-bitne i 64-bitne sustave.

 

debian 8 boot meni
Debian 8 boot meni

 

 

 

Zanimljivost je da novi Jessie sadrži više od 20,000 paketa. Njihova pretraga i pregled izvornog koda od sada je lakši uz Debian Search Code. Radi se o projektu pokrenutom 2012. godine koji nudi brzu i temeljitu pretragu svih 130 GB Debianove baze paketa. Debian Search Code je u posljednjem izdanju dobio brojna poboljšanja, zbog čega ga i službeno korišten i preporučen od strane razvojnog tima.

Debian 8 donosi nova izdanja brojnih paketa kao što su:

 • Apache 2.4.10
 • Asterisk 11.13.1
 • GIMP 2.8.14
 • GNOME 3.14
 • GNU Compiler Collection 4.9.2
 • Icedove 31.6.0 (nebrendirana verzija Mozillinog Thunderbirda)
 • Iceweasel 31.6.0esr (nebrendirana verzija Mozillinog Firefoxa)
 • KDE Plasma Workspaces i KDE Applications 4.11.13
 • LibreOffice 4.3.3
 • Linux kernel 3.16.7-ckt9
 • MariaDB 10.0.16 and MySQL 5.5.42
 • Nagios 3.5.1
 • OpenJDK 7u75
 • Perl 5.20.2
 • PHP 5.6.7
 • PostgreSQL 9.4.1
 • Python 2.7.9 and 3.4.2
 • Samba 4.1.17
 • Tomcat 7.0.56 i 8.0.14
 • Xen Hypervisor 4.4.1
 • Xfce 4.10
 • više od 43,000 ostalih paketa u repozitoriju nastalih ih gotovo 20,100 paketa izvornog koda.

 

Debian 8 MATE
Debian 8 MATE

 

Debian 8 Xfce
Debian 8 Xfce

 

 

Raznovrsnošću podržanih procesorskih arhitektura Debian se neprestano potvrđuje kao univerzalan operativni sustav: od desktopa do netbooka, od poslužitelja do clustera.

Ukoliko novi Debian najprije želite isprobati bez instalacije, preporučuje se preuzimanje posebne live image slike  prikladne za CD, USB ili netboot. Možete je pronaći na zasebnoj stranici Debian Live. Ukoliko vaše potrebe i znanja premašuju prosječnog korisnika, ili jednostavno želite biti kreativni, u tom slučaju pokušajte kreirati vlastitu hibridnu .iso sliku.

U slučaju da ste odmah spremni za instalaciju, preuzmite izdanje prethodno pripremljeno za Blu-ray diskove, DVD, CD, USB ili netboot, dok je za cloud korisnike predviđen OpenStack. Instalacijske .iso slike moguće je preuzeti putem BitTorrenta (preporučena metoda), metodom Jigsaw Download, ili putem HTTP-a/FTP-a.

Nadogradnju Debiana 7 Wheezy na 8 Jessie moguće je automatski obaviti korištenjem apt-get upravitelja paketima.

Kako bi tijekom instalacije izbjegli moguće nedoumice i probleme razvijatelji preporučuju čitanje detaljne službene dokumentacije: uputa za instalaciju i nadogradnju.

 

 

Budući planovi

Objavljeno je i kako će idući Debian 9 nositi kodno ime Stretch. Poznato je da svako izdanje nosi ime po jednom od animiranih likova iz crtića Toy Story.

 

Hobotnica Stretch (Toy Story 3)
Hobotnica Stretch (Toy Story 3). Izvor: http://disney.wikia.com/wiki/Stretch_%28Toy_Story_3%29

 

 

Zajedničkim radom volontera Debian Security tima i Debian Long Term Support tima, Jessie će imati petogodišnju podršku čime će postati LTS. Debian LTS razvojni tim je trenutno u pripremi za pružanje produljene podrške za Wheezy, koji će kao LTS biti aktivan do svibnja 2018. godine. Dosad je jedino Debian 6 Squeeze, kao eksperimentalni projekt te vrste, dobio LTS podršku do veljače 2016. godine.

Velika je  novost da Neil McGovern, novi project leader, najavljuje mogućnost uvođenja podrške za PPA (Personal Package Archives), čime bi se naveliko otvorila vrata third-party repozitorijima i samostalnim idejama.

Zanimljivost je da je i Microsoft prigodno obilježio objavu novog Debiana. Njegov Open Source Strategy razvojni tim, u suradnji s Debianovim razvijateljima u sklopu LinuxFest Northwest konferencije, priredili su “rođendanski zabavu” s prigodnom tortom povodom ovog dugo očekivanog izdanja. Microsoft aktivno podržava Debian 5 i 6, te je uključen i u nekoliko zajedničkih projekata.

 

Debian odavno više nije bauk – njime se zabavljaju veliki i mali, zbog čega se nadamo da se i vi veselite najnovijem izdanju. Još jednom vas pozivamo da pročitate službenu dokumentaciju koja se smatra jednom od najpotpunijih u Linux svijetu, ali i poneke korisne savjete, te sami krenete u istraživanje Debiana!

 

Izvor: debian.org

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (18 votes cast)
Službeno je objavljen novi Debian 8 "Jessie", 4.7 out of 5 based on 18 ratings

17 Komentara

Dodaj svoj

E moj Calisto.. ovo si tako lijepo napisao da čovjeku “sline cure” dok čita i dobije želju ići ga odmah instalirati 🙂

Dobar članak. Sve je O.K. i naznačene su novosti i stvari koje tek trebaju doći. Ono što žulja je MS i njihova torta. 🙁

Nemam ništa od navedenog + kaj nemam još puno toga što nije navedeno.
Pametno trošim vrijeme 🙂
PS. Osim toga, kako nemam Facebook mogu si dozvoliti luksuz da rečenice završavam točkom, a ne zarezom 😉

Veoma dobro obradjena tema: koncizno,prakticno bez mnogo rijeci. Svaka cast! Ovu distru sam instalirao na VirtualBox-u, postupak instalacije je trajao veoma dugo, cini mise, oko tri sata. Nisam se upustao u neka detaljnija ispitivanja, razlog je preduga sama instalacija.

Pratim sa zanimanjem tvoje napore oko Gentooa, pa se pitam zašto je trebalo toliko dugo za instalaciju Debiana? Ovisno o brzini interneta, ne znam ni da li bi net-install toliko zapeo. Preko diska (DVD ili CD) ili USB sticka ide daleko brže, složi se i za pola sata. Nisam, doduše, radio u virtualci, ne znam da li to utječe.

Zavisi i od postavki u VBox-u, kao i (vjerovatno) zauzeće procesora na max, zauzeće RAM memorije, brzina net-a, ispravnost hdd i ISO preslike.
U VBox bi se trebalo još brže instalirati nego na hdd.

@ pribon

Nešto nije u redu kad Debian instalacija traje satima. U virtualki si radio, ali ipak je predugo. Šteta što imaš loše iskustvo sa dobrom distrom.

I meni je to zacudo bilo. RAM memorija je 6GB a u virtualboxu sam stavio 4 GB. Doduse, virtualbox sam instalirao na Ubuntu 15.04 a koji sporo radi, neznam razlog. Kad se Ubuntu podize, toliko je sporo da ne mogu da vjerujem. Izbacuje mi gresku bas u vezi virtualbox-a i trebao bih da uradim repariranje. Sada ne mogu da pokrenem Debian u virtualboxu. Sto se tice Gentoo, prevodio sam zvanicni tutorijal za mene, s obzirom da engleski nisam nikad ucio vec njemacki, i prilicno sam odradio isti nekih 80%. Dakle, ostalo mi je da odradim onih 20% a odnosi se na odrzavanje Gentoo.
U firmi gdje sam radio, izmedju ostalog sam pravio tehnicke uslove za prijem i isporuku kamiona, vojnih vozila tako da znam da ima puno posla da se napravi dobar tutorijal a pogotovo sa sto manje rijeci .

Sama virtualka kao program ti uzima koji GB rama na osnovnom sustavu tako da kad tome pribrojis da si dao 4GB vritualnoj mašini….tu bi mogao biti odgovor……daj joj 2GB samo; u vrh glave ti je za pocetni GNOME i dobro ga vrti nakon Shell ekstenzija i svega….

Mislim da su u pitanju serveri, odnosno preopterecenost servera. Jesenas sam pokusavao instalirati Antergos na PC, aztim VBox-u i na karju na latopu. Proces instalacije je takodjer dugo trajao. Nakon dva mjeseca kasnije, proces instalacije je trajao oko pola sata. Neznam pravi razlog. Sinoc sam opet pokusao da instaliram na VBox-u i nakon 1.5 sata, prekinuo sam proces inatalacije.

Na Debianu sam od 2004. godine.
Na testingu sam pre par godina, tako da se nadam da sam doprineo razvoju samog Jessie-a, a nadam se da cu doprineti i Stretch-u.
Toplo preporucujem ovu distribuciju. I dajem veliki support ljudima sa Debian kanala na Freenode mrezi. Jer ljudi stvarno daju 100% sebe da bi pomogli svima.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.