GNU C Library (GLIBC) objavljen u verziji 2.16

glibcIzašla je nova verzija GNU C biblioteke (GLIBC), brojčane oznake 2.16. Ovo izdanje donosi brojna nova poboljšanja GNU/Linux sustavima. Svakako, važno poboljšanje je podrška za x32 i ISO C11 uz optimizacije perfomansi. Osim ispravke čak 230 bugova, ključne prednosti verzije 2.16 uključuju:

– Podršku za x32 Application Binary Interface (binarno programsko sučelje)
– Unaprijeđenu ISO C11 podršku (trenutni standard C programskog jezika)
– SystemTap se sada može kompajlirati za glibc naredbom –enable-systemtap
– ostale promjene i ispravke grešaka

x32 ABI omogućava pokretanje programa u 64-bitnom režimu koristeći 32-bitne pokazivače i podatkovna polja. Programima je ograničen prostor u virtualnim adresama sa 4 GB, što značajno smanjuje memorijski prostor rezerviran za program koji omogućava brže izvršavanje. Implementacija 32-bitnog režima omogućava 32-bitnim pokazivačima kreiranje aplikacija, pri čemu imaju mogućnost preuzimanja inicijative nad svim x86_64 značajkama. Linux podržava x32 počevši od verzije 3.4. Glibc se može kompajlirati za x32 pravljenjem C biblioteke s BUILD_CC=’gcc’ CC=’gcc -mx32′ CXX=’g++ -mx32′.

Poboljšanja su najviše utjecala na perfomanse prilikom rada s matematičkim funkcijama, a optimizirane su i PowerPC te SPARC arhitekture.

Ostale novosti su odbacivanje podrške za bilo što drugo osim ELF binarnog formata, poboljšana podrška za naizmjeničnu kompilaciju, prebacivanje IA-64 arhitekture u portove i odbacivanje podrške za starije verzije Linux kernela prije verzije 2.6.

Neke od ostalih promjena, zajedno s izvornim datotekama i poveznicama preuzimanja za GNU C verzije 2.16, mogu se pronaći na listi cirkularne pošte.

Izvor: Phoronix

Autor: Dino

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

2 Komentara

Dodaj svoj

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.