GNU slavi trideseti rođendan!

Prethodni vikend diljem svijeta slavilo se trideset godina GNU-a. Centralna proslava se održavala na MIT-u, a proslavi je prisustvovao i sam Richard Stallman, utemeljitelj GNU projekta.

Gnu-30-years

Uz prigodno slavlje, torte, predavanja i govore, proslava je imala i svoj hackaton na kojem su surađivali developeri deset projekata slobodnog softvera; Commotion, coreboot, Gnash, GNOME, GNU FM, GNU MediaGoblin, GNU Octave, GNU social, Tahoe-LAFS i Tor.

Osim na MIT-u, proslave su se održavale i diljem svijeta. Jedini kontinent na kojem se nije slavilo je bio Antarktik. FSF se nada da će za šezdeseti rođendan GNU-a i taj kontinent biti obuhvaćen.

Prisjetimo se; prije trideset godina, Richard Stallman je putem e-maila najavio svoj projekt operativnog sustava i alata koji bi mogli zamijeniti tadašnje Unix sustave. Iako bi takav operativni sustav mogao pokretati Unix alate, ne bi se radilo o Unixu, već o operativnom sustavu različite arhitekture. Odatle dolazi i samo ime GNU, čije značenje je rekurzivni akronim: “GNU is not Unix” (“GNU nije Unix”). U svojem mailu, Stallman objašnjava svoju ideju razvoja slobodnog operativnog sustava i traži suradnike koji bi radili s njim na projektu, donatore računala, te donatore financijskih sredstava.

Početak Stallmanovog maila

Početak Stallmanovog maila

 

Stallman je tada bio zaposlen u MIT-ovom laboratoriju za umjetnu inteligenciju. U to doba započinje radikalan zaokret u razvoju i distribuciji softvera koji sve više ide prema zatvaranju i ograničavanju prava korisnika. Kao iskusnom programeru, koji je u razvoju softvera bio od samih početaka, takav zaokret je Stallmanu bio neobičan, jer se do tog doba većina softvera razvijala otvoreno i uz suradnju programera.

Nastojeći zadržati takav slobodan razvoj i dijeljenje softvera, Stallman pokreće GNU projekt.

Trideset godina kasnije, milijuni ljudi koriste GNU alate na svojim računalima. Mi Linuxaši, iznad Linux kernela, pokrećemo mnoge GNU alate bez kojih bi postojanje nama omiljenog GNU/Linuxa bilo jako upitno. Pokret je još uvijek aktivan, s velikim brojem developera diljem svijeta, a od nedavno, osim GNU alata, imamo dostupan i funkcionalni HURD kernel s kojim GNU alati tvore funkcionalan operativni sustav. Iako još uvijek po mogućnostima dosta skromniji od Linux kernela, HURD se još uvijek razvija i kroz koju godinu možda ga budemo češće susretali na osobnim računalima. Za one željne avanture preporučujemo isprobavanje Debiana s HURD kernelom.

Gnu.org vam na svojim stranicama predlaže aktivnosti kojima i vi sami možete obilježiti ovu obljetnicu. Mi ćemo iz predloženih aktivnosti posebno izdvojiti kratak film u kojem Stephen Fry govori o samom GNU projektu i slobodnom softveru (kliknite na CC za hrvatske podnaslove):

Čestitamo Richardu Stallmanu i cijeloj zajednici okupljenoj oko GNU-a na trideset godina uspješnog rada!
Želimo im još dugi niz godina razvoja i promicanja slobodnog softvera, te da takav model razvoja softvera u budućnosti postane dominantan.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.9/5 (9 votes cast)
GNU slavi trideseti rođendan!, 4.9 out of 5 based on 9 ratings

You may also like...

6 komentara

 1. Vl@do napisao:

  Dragi moj GNU
  Sretno ti ljeto trideseto

 2. Branko napisao:

  Ja sam onda imao sedam godina. Išo u prvi razred. 🙂

 3. WuLe napisao:

  Sretan ti rođendan sunce moje maaaalo… 😀

 4. r3bl napisao:

  Ovo po meni treba da se uči u osnovnim školama na infromatici!

  Srećan rođendan GNU i veliko hvala RMS-u za sve što je uradio za nas.

 5. b4sh napisao:

  Happy Birthday to You

 6. Cooleech napisao:

  Živio ti nama, GNUše, i korišten bio doživotno!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.