Google postavio Izbacivača na Market

Sve se više priča o zloćudnim aplikacijama na Marketu. Uz sve veći porast dostupnih aplikacija koje se sada već broje u stotinama tisuća provuče se i pokoja sa ukomponiranim zloćudnim kodom. Budući da sa svojim pametnim telefonima pristupamo e-bankingu i ostalim uslugama koje nas mogu koštati novaca, a naravno šaljemo poruke i razgovaramo, jedan takav maliciozni program bi nam mogao nanijeti  ogromnu štetu. Osim toga, pametni telefoni su često izvor informacija o našim kontaktima i pristup podatcima koje smo pohranili u Oblak. Ne moramo dodatno objašnjavati kakav sve potencijal takve zloćudne aplikacije mogu imati.

Nije niti čudno da se o tome toliko priča u posljednje vrijeme. Za sada štete i nisu prevelike – radi se uglavnom o opskurnim aplikacijama nepoznatih developera koje u sebi imaju sakriven zloćudni kod koji služi uglavnom za prikupljanje informacija o navikama korisnika. Najčešće takve aplikacije ne bi niti instalirali na svoj telefon.

 

Android postaje sve boležljiviji ali Google izgleda ima pravi lijek.

 

Glavni krivac za sve ovo je Googleova nerestriktivna politika koja omogućava da gotovo sve prijavljene aplikacije dospiju na Market.  Za razliku od Appleovog Appstorea koji daleko rigoroznije selektira prijavljene aplikacije, na Androidov Market prolazi gotovo sve. S jedne strane to je jako dobra stvar jer tako na Market mogu doći i mali developeri, a postupak prijave aplikacije i nadogradnji je maksimalno pojednostavljen.  Međutim,  s druge strane to otvara pristup i malicioznim aplikacijama.

Google je toga svega itekako svjestan. Kao reakciju na sve to iz Googlea najavljuju da je na Market postavljen dodatni zaštitni mehanizam nazvan Bouncer (Izbacivač). Bouncer je program koji  će prije nego propusti aplikaciju na Market istražiti da li u njoj postoji zloćudni kod. Osim skeniranja aplikacije Bouncer ima mogućnost i takvu aplikaciju instalirati na virtualni Android uređaj da bi na njemu provjerio kako će se ona ponašati. Bouncer će provjeravati i developera aplikacije i ako se uz njegovo ime vežu prijašnje zloćudne aplikacije neće mu dopustiti pristup Marketu. Navodno je Bouncer prisutan već nekoliko mjeseci i već rezultirao 40% padom zloćudnih aplikacija u odnosu na prvu polovinu prošle godine. S obzirom na Googleovu ogromnu infrastrukturu za očekivati je da će se mogućnosti Bouncera samo povećavati. Time će se nadamo se i smanjiti broj zloćudnih aplikacija i moći ćemo se nastaviti koristiti našim pametnim telefonom bez straha od transfera novaca s našeg bankovnog računa na nečiji računa na Kajmanskim otocima.

Ali najbolja zaštita će i dalje biti  zdrav razum. Nemojte instalirati aplikacije s neprovjerenih izvora a kada instalirate aplikacije s Marketa dobro provjerite koja sve odobrenja aplikacije traže. Ako su odobrenja prevelika i nepotrebna za taj tip aplikacije potražite ipak alternativnu i dobro poznatu aplikaciju i instalirajte nju. Izbora na Marketu imate koliko god hoćete. Pročitajte i komentare korisnika. Za razliku od Appstorea korisnici Androida vole komentirati svoje aplikacije na Marketu. Developeri nemaju utjecaja na komentare a ako korisnici imaju negativnih iskustava s aplikacijom najčešće se neće libiti takva iskustva objaviti u komentarima.

 

Izvor:Linux News

Autor:B.S.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

3 komentara

  1. Kvaju napisao:

    Bas jučer app Instagram for Android izbacena, naravno radi se o laznoj app u kojoj u opisu aplikacije stoji da se mora rank staviti na 5 zvjezdica na marketu da bi filteri proradili :S

  2. Branko napisao:

    Mudraci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.