4.165 pregleda

GWOffice – Google Docs na Ubuntu desktopu

4

Na Ubuntu App Developer natjecanju programera mogli smo vidjeti zanimljive uratke, među kojima se posebno ističe GWoffice – desktop aplikacija koja nam omogućuje izradu, uređivanje i spremanje Google Docs dokumenata, bilo da se radi o tekstu, tablicama ili prezentacijama.

Besplatni online uredski paket Google Docs rapidno se razvija i polagano dopire do sve veće publike. Omogućuje pristup vlastitim dokumentima u oblaku bez obzira gdje se nalazili i s kojeg uređaja pristupamo, što definitivno olakšava stvari i čini ovu uslugu vrlo primamljivom.

Naravno, tu je i rudimentarno ali pregledno i dobro osmišljeno sučelje koje gotovo eliminira vrijeme navikavanja, stavlja sadržaj u fokus i pušta nas da radimo. Međutim, nemogućnost pristupa i rada bez funkcionalne veze prema internetu pokazala se kao veliki minus, što je uvidio i sam Google. Upravo u ovo vrijeme lansira se tzv. “offline” način rada; trenutno na tekstualnom editoru dok bi na ostale dijelove paketa trebao stići uskoro.

gwoffice

Kako se ovdje radi o web aplikaciji, rad se odvija unutar web preglednika što je odlično ako niste kući ili pristupate putem mobitela ili tableta. Međutim na vlastitom desktopu ovo postaje pomalo neprirodno. Tu uskače GWOffice, aplikacija klasičnog Ubuntu dizajna koju pokrećemo iz izbornika, koristi Global Menu te je kompatibilna s HUD sustavom.

GWOffice je trenutno u razvoju i ne preporučujemo instalaciju dok ne bude dovršen (kad će se pojaviti i u Ubuntu Software Centreu). Ako ste baš nestrpljivi ili želite pomoći s uklanjanjem bugova, GWOffice možete preuzeti iz repozitorija na sljedeći način:

sudo add-apt-repository ppa:tombeckmann/ppa
sudo apt-get update && sudo apt-get install gwoffice

Svakako zanimljiva vijest za sve sadašnje i buduće korisnike Google Docsa, ali i povremene korisnike uredskih paketa kojima je LibreOffice pomalo glomazan, te bi ga mogli poželjeti zamijeniti s nečim “lakšim”.

Jeste li i vi korisnik Google Docsa?

Reference: iloveubuntu.net, OMGUbuntu, Launchpad

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Povezani članci:

Grad München izrazito zad...
Objavljen LibreOffice 3.5
Naredni Ubuntu će imati d...
Brži, ljepši i moćniji - ...
OX App Suite - Dolazi nam...

4 komentara

 1. Captain Hook napisao:

  Odlična vijest, naprijed google!

 2. Big Muzzy napisao:

  nakon promjene politike privatnosti, polagano odustajem od Google-ovih servisa, onih koji imaju kvalitetnu zamjenu. Bez obzira, pozdravljam projekte Google-a i Ubuntu-a na razvoju aplikacija koje olakšavaju rad krajnjim korisnicima

 3. Branko napisao:

  Jako zgodno! Treba imati na oku.
  Hvala na obavijesti!

 4. Natan napisao:

  Google pre opasan u bilo kojem pogledu.

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.