Mozilla pauzira razvoj Thunderbirda!

Kao grom iz vedra neba, ničim najavljena danas nas je dočekala prilično šokantna vijest – Mozilla je objavila novu politiku razvoja koja u osnovi znači da će napustiti razvoj Thunderbirda! Ne u potpunosti jer će Thunderbird i dalje dobivati sigurnosne nadogradnje i ispravke grešaka, ali se neće više razvijati nove stvari i osobine. Razvoj novih značajki Mozilla prepušta zajednici.

Mozilla će se okrenuti drugim projektima. Firefox OS je izgleda dobro krenuo, najavljeni su sponzori i novi patneri, a prve mobilne uređaje ćemo vidjeti najvjerojatnije sljedeće godine. Uz tako zahtjevan projekt Mozilla će vjerojatno trebati svakog čovjeka kojeg imaju i tu se vjerojatno i krije razvoj napuštanja ovog desktop email klijenta.

Iako se na internetu već podigla prilična prašina oko ove novosti, na prestanak razvoja Thunderbirda ne treba gledati kao na veliku tragediju. Thunderbird je ionako na završetku svoje evolucije. Posljednja verzija je donijela dovoljno novosti tako da su korisnici vjerojatno mirni za duže vremena. Izumiruća skupina korisnika ovakvih programa vjerojatno u Thunderbirdu već ima sve što im treba a mogu biti mirni jer će i dalje dobivati sigurnosne nadogradnje, te ispravke grešaka.

Ostali korisnici koji se koriste web preglednicima i mobilnim telefonima za provjeru svoje elektronske pošte će nadamo se profitirati boljom kvalitetom ostalih Mozillinih projekata. Nećemo se buniti ako Firefox OS doživi veliki uspjeh.

Izvor:Softpedia, Techcrunch, Mozilla wiki

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Mozilla pauzira razvoj Thunderbirda!, 5.0 out of 5 based on 1 rating

You may also like...

21 komentar

 1. Branko napisao:

  Šmrc. :'(

 2. jackie napisao:

  Ima li koja alternativa?! Cross-platform!

 3. Filip Krmpotić napisao:

  Nikad nisam koristio,niti ću ikad koristiti Thunderbird ili sličan program…

 4. calisto053 napisao:

  Težak udarac za sve vjerne korisnike… Svi razvojni resursi odlaze u rastuće tržište mobilnih platformi na štetu klasičnog desktopa. Niti jedan cloud servis ne može nadomjestiti ovaj kvalitetan i svestran program

 5. Branko napisao:

  Pa dobro. Program će i dalje postojati.
  Samo što neće dobijati nove feature. I dalje ćemo ga moći koristiti. Mailovi će i dalje pristizati u sandučić.
  I dalje će biti siguran.

  • drone napisao:

   Tako i ja mislim. Koristim ga od verzije 0.5, nekih 8 godina, gotovo otkad se pojavio. Ne vjerujem da će uskoro nestati s mojih kompova, nema razloga. Ako sad radi ono što treba, tako će i nastaviti ista ta verzija. A postoje i alternative ako zatreba, KMail, Sylpheed, Claws, Evolution, a i spomenuti Mutt, Alpine, Gnus (za Emacs), itd. Ništa strašno, a i ne vjerujem da će desktop klijenti tako brzo nestati usprkos trendovima.

 6. sade napisao:

  ….”Razvoj novih značajki Mozilla prepušta zajednici”……..

 7. Spider napisao:

  Ah… sva sreća pa se mejlovi mogu prebaciti u Seamonkey tj. njegov čitač mejlova 🙂

 8. gurk napisao:

  Otkad sam prije 5 godina otkrio da Opera preglednik ima dobar integrirani e-mail, nikakve druge programe za mail ne koristim – sve imam na udaljenosti od 1 klick (miša). Onima koji koriste Operu skrenuo bi pozornost na nove ekstenzije (dodatke) – prva liga.

 9. grof napisao:

  Nastavlja razvijati zajednica! Ja ne vidim nikakav problem…

 10. Shicy napisao:

  Kakav problem, pobogu? Kakva tragedija pobogu? Pa postoji Icedove, koji je Mozilla rebrandirala u Thunderbird…ljudi moji, da više koristite Debian manje bi plakali 😀 😀

 11. Ivo napisao:

  ja koristim debian, uz debian koristim još arch linux i fedoru.

  na debianu ti prerađeni alati ne valjaju.

  tako da se vraćam na fedoru ili arch linux, a ostalo ću imati u virtualkama.

  probao sam evolution, koji je puno bolji, mislim da nema extenzije.

  • retsam napisao:

   Icedove je debianov pandan, tj. rebrandirani Thunderbird, bez nekakvih nonfree segmenata, kao što je Iceweasel rebrandirani firefox isto tako od strane debiana. Zašto ti alati ne bi valjali, pa to je samo rebrand, ima drugu ikonicu i ime, tj. ono što si ti izkusio se zove placebo efekt, a ako misliš na “zastarjelost” tig paketa u debian repozitorijima, uviek možeš dodati neki eksterni repozitorij s novim inačicama istih programa. I još nisam čuo da netko mienja distribuciju zbog mail clienta.

   • Ivo napisao:

    razlog prelaska na fedoru ili arch linux sa debiana nije email client i web preglednik, nego virtualizacija.

    ne mogu je nikako natjerati da proradi, ni sa virt-managerom, a ni u virtualbox.

    imam najnovije paketa, a Iceweasel ne radi kako spada, jer dosta šteka i uspori se.

    imam ja instaliran thunderbird i firefox na debianu i rade oba dobro, ali mi ne radi virtualizacija, kao što sam spomenuo.

 12. Shicy napisao:

  koliko sam upoznat, nije to prerađeni alat, već je Mozilla preradila Icedove…i molim lijepo, što to Thunderbird može a Icedove ne može? Ista stvar vrijedi i za Firefox / Iceweasel?

  Meni, recimo, je Evolution smeće 😀

 13. Spider napisao:

  Koliko vidim Icedove se temelji na Mozilla Thunderbirdu 🙂
  Što nije Thunderbird nastao iz Netscapeovog tj. Seamonkeyevog e-mail klijenta tj. iz Mozilla Suite?

 14. 4ndY napisao:

  Pa uvijek bi trebala postojati alternativa sveprisutnim web klijentima jer oni neke značajke jednostavno zbog svoje prirode ne mogu omogućiti (privatnost, enkripcija, brzina itd.)

  Vjerojatno će netko forkati Thunderbird te nastaviti s razvojem, ali pitanje je na koji način će to funkcionirati kad je Gecko (FF-ov rendering engine) sastavnio dio Thunderbirda pa je njihov paralelan i blizak razvoj logičan.

  Šteta. Nadam se da će netko srediti KMail u međuvremenu.

 1. 10. kolovoza 2012.

  […] što smo već ranije pisali, Mozilla je prekinula kontinuirani rad na najpoznatijem desktop mail servisu, te razvoj predala […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.