Internet uzvraća udarac!

Danas se održava štrajk, pa ako odete na neku od popularnijih internetskih stranica nemojte se iznenaditi ako ona neće raditi. Nije do vašeg računala ne bojte se. Nije niti do loše telefonske mreže.
Protestira se protiv SOPA-e i PIPA-e . Neke velike svjetske stranice neće raditi; neke cijeli dan, a neke na par sati. Na taj način ćemo vidjeti kakav bi internet mogao biti ako se na mala vrata uvede cenzura, a to je upravo ono što bi ovi prijedlozi zakona mogli prouzročiti.

 

Sutra Internet ide u štrajk!

 

Radi se o prijedlozima zakona američkom Senatu i Zastupničkom domu – ovi prijedlozi zakona bi trebali znatno olakšati vlasnicima kompromitiranog sadržaja  ukidanje internetskih stranica koje prikazuju zaštićen sadržaj a da za prikaz nemaju ovlaštenje. Uz jednostavan sudski nalog takva stranica bi se mogla zatvoriti. Stranice koje nemaju servere u SAD-u bi nestale s popisa pretraživača interneta. Znači ako ovaj prijedlog prođe, svaka internetska stranica koja ima zaštićeni sadržaj za kojeg nema ovlaštenje prikaza može se zatvoriti. Ono što je apsurdno je da se uz nestanak stranice osim ilegalnog gubi i sav legalno pohranjen materijal. Do sada se to rješavalo tako da se stranici nalagalo da ukloni nezakoniti sadržaj. I to je funkcioniralo sasvim dobro.

Način na koji je zakon napisan mu daje ovlasti u cijelom svijetu. Ako stranicu gleda građanim Sjedinjeni Američkih država onda SAD ima ovlasti tražiti ukidanje te stranice bez obzira na to gdje se nalazila. Naravno, ako stranica nema server u SAD-u ne mora se odazvati na ovaj zahtjev.

U osnovi pošten prijedlog. Ako imate ilegalni sadržaj onda ste i zaslužili da vas neko zatvori. No da li je to stvarno pošteno? Nemaju sve stranice potpunu kontrolu nad svojim sadržajem. Pogledajte na primjer YouTube, Facebook, Tumblr. Sadržaj na njima kreiraju njihovi korisnici, i nemoguće je provjeriti legalnost svog objavljenog sadržaja. Znači, ako prijedlog prođe YouTube, Facebook, Tumblr ili na primjer Wikipedia mogle bi nestati. Ili barem biti natjerane na značajnu promjenu načina rada. Pa čak bi i Google morao promijeniti prikaz sadržaja pretraživanja interneta. Barem bi tako moglo biti u SAD-u. Mi ostali bi dijelom toga bili pošteđeni, ali pitanje je koliko dugo bi to trajalo? Ako je prijedlog prošao u SAD-u zar ne bi za koji mjesec ili godinu mogao proći i u europskim zemljama? Pa i u ostatku svijeta?

 

Ako budemo šutili moglo bi nam se ovo desiti

 

Naravno, osuđujemo piratstvo i krađu tuđeg vlasništva. Priznajemo da je piratstvo velik problem i da svjetska zabavna i softverska industrija gubi ogromne novce zbog piratstva. Ali postoje i druge metode borbe protiv toga. Strogo kontrolirana distribucija sadržaja više nije moguća i veliki divovi zabave i softvera moraju naći drugačije načine naplate i distribucije svog sadržaja.

Prijedlog zakona podržavaju Američka trgovinska komora, Američka udruga glazbenika, Američka filmska asocijacija, pa čak i američke farmaceutske tvrtke. Protiv prijedloga je gotovo cijela informatička zajednica. Samo da navedemo kao primjer: Mozillu, Reddit, Tumblr, AOL, eBay, Facebook, Google, Twitter, Zyngu i mnoge druge.

Google u svom blogu navodi:

Snažno podržavamo cilj ovog prijedloga zakona – razbijanje profita stranicama koje zarađuju na piratskim i krivotvorenim proizvodima, ali smo zabrinuti da bi zbog načina na koji je prijedlog napisan mogle biti ugrožene inovacije, poslovi i sloboda izražavanja.

SOPA-u uspoređuju sa slonom u trgovini porculana.

Internet je čudo modernog vremena. Projekt koji je narastao iznad najluđih očekivanja njegovih tvoraca. Jedini medij koji ne podleže cenzuri i kontroli. Sjetimo se samo nedavnih vijesti iz zemalja koje imaju potpunu cenzuru medija. Da nije interneta ne bi ništa znali o tome što se tamo dogodilo. Sloboda govora i izražavanja na internetu je neograničena. Nekada i pretjerana, ali uglavnom u okvirima prihvatljivog. Internet velikim dijelom oblikuje današnji svijet i način života. Bez njega bi nam život bio bitno drugačiji. Znanje koje danas imamo dostupno jednostavnim klikom miša je nemjerljivo s bilo čime u ljudskoj povijesti. Pitanje je da li bi internet danas bio takav da su na njega mogle utjecati velike tvrtke i vlade moćnih država.

I zbog toga se danas nemojte iznenaditi ako nećete moći pristupiti nekim stranicama. Smatrajte to upozorenjem tvoraca tih stranica što bi se moglo dogoditi ako prešutimo i ne odreagiramo na ovaj potez velikih tvrtki i udruga koje su zaostale u nekom drugom vremenu i koje nisu voljne prihvatiti i prilagoditi se promjenama koje su se dogodile ovih godina. Zašto bi mi morali ispaštati zbog njihove inertnosti?

Danas nećete jedno vrijeme moći pristupiti na: Wikipediju, Mozilline stranice, OpenSUSE, Google, Tucows, Miro, TwitPic, MineCraft, Greenpeace International, Raspberry Pi,  Electronic Frontier Foundation, XDA developers, Identi.ca-u, Imugr,  Reddit, WordPress, Icanhascheezburger sites i mnoge druge.

 

Reddit je prvi pokrenuo ovu akciju

 

O prijedlozima zakona će se glasovati 24. siječnja ove godine iako u posljednjim najavama zbog povlačenja ključnih podržavatelja ovog prijedloga do glasovanja možda i neće doći. Upravo današnja akcija bi mogla zadati konačni udarac ovom neslavnom prijedlogu.

 

DODATAK: I Linux za sve je sudjelovao u štrajku. Evo kako je to izgledalo:

 

 

Više o svemu pročitajte na: Redittu, Americancensorshipu, Guardianu, Huffington Postu, Wikipediji, Gizmodu

Autor:B.S.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

3 Komentara

Dodaj svoj

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.