Završili smo s Betom, predstavljamo i par novosti

Prošlo je mjesec dana od kad smo predstavili posve novi vizualni identitet – svjež i moderan dizajn omiljenog vam Linux okupljališta. Tada smo napustili CMS napravljen iz vlastitih redova (koji nas je godinama dobro služio), i okrenuli se sveprisutnom WordPressu. Tranzicija je prošla bezbolno i najkraćem mogućem roku – ipak, okačili smo etiketu Beta, svjesni da se ima dosta toga za doraditi.

Drago nam je da smo naišli isključivo na pozitivne komentare, i ovom prilikom se zahvaljujem svima ponaosob. Kad smo već kod zahvala, moram naglasiti kako su svi prijedlozi, ideje, zapažanja i dr. bili od vrhunske koristi – upravo zahvaljujući vama, dragi posjetitelji, uspjeli smo kroz mjesec dana ispeglati detalje, i napokon maknuti žutu Beta etiketu koja je tako ružno stršala.

Napravljeno je dosta toga “ispod haube“, ispravljena masa sitnih grešaka, dodali smo nove sekcije radi lakšeg snalaženja, kao i par novosti. Slušali smo što imate za reći, i potrudili se da vam ugodimo koliko god je moguće.

Prođimo zajedno kroz kratki pregled novosti i izmjena:

  • Mnogima je zasmetalo što smo u navigaciji stranice “Forum” preimenovali u “Diskusije“. Ne samo da smo vratili stari naziv, već dodali i izuzetno praktičan padajući izbornik putem kojeg možete direktno sa naslovnice pristupiti najbitnijim sekcijama foruma (Neodgovoreni postovi, Nepročitani postovi, Novi postovi, Aktivne teme). Ovim potezom dodatno smo integrirali portal sa forumom.
  • Naslov članka bio je ujedno i poveznica prema istom, što nekima nije odgovaralo. Dodali smo “Pročitaj više” na dno. Jeste sitnica, ali ako ste tako tražili…
  • Stranica je prilično dugačka, pa ste primorani scrollati prema gore. U slučaju podužeg članka, ovo postaje još izraženije. Netko je predložio opciju “plutajućeg” gumba koji će vas uz jedan klik u tren oka vratiti na vrh. Integrirali smo traženo i moramo priznati kako se pokazalo kao iznimno praktično rješenje.
  • U zadnje vrijeme postali smo prilično ažurniji; dnevno vas dočeka nekolicina novih članaka i lako se dogodi da vam nešto bitno promakne i ostane skriveno u masi. Kako bi doskočili ovom problemu, u desni stupac postavili smo novu sekciju imena “Preporučujemo pročitati“, gdje redovno objavljujemo poveznice prema bitnijim člancima. Vjerujemo da će ovo dobro doći manje redovnim posjetiteljima.
  • Iako postoji opcija pretraživanja i Tag Cloud, znali smo da je potrebno dodatno olakšati snalaženje po stranici. Podijelili smo sadržaj na sekcije, i to redom: Recenzije (pregled Linux aplikacija i distribucija), Moj pogled (osobni pogled na određenu temu, kolumne, mišljenja), Uputstva (razna uputstva, trikovi, serije vodiča) i Događanja (uvid u nadolazeća i prošla događanja vezana uz GNU/Linux i otvorene sustave – ako ste organizator jednog, javite se na vrijeme kako bi postavili vijest o događaju).
  • Nedugo nakon predstavljanja novog dizajna, primijetili smo da ugrađeni sustav komentiranja članaka nije najbolje prihvaćen. Srećom, nakon nekog vremena prihvatili ste promjenu i komentara je sve više. Ako netko još uvijek ima nedoumica, evo kratkog objašnjenja. Ispod članka kojeg namjeravate komentirati, potrebno je upisati ime ili nadimak, e-mail adresu (ona neće biti prikazana niti iskorištena u bilo koju svrhu, vaša anonimnost je potpuna) i adresu web stranice ako ste ponosni vlasnik jedne (ovo može dovesti do povećane posjete, pa svakako iskoristite opciju). Jednom kad ostavite svoj komentar, vaš web preglednik će zapamtiti ove unose i nećete ih morati ponovo unositi – samo napišite komentar i kliknite objavi.
    Postoji i mogućnost registracije, kratka je i bezbolna, pa ako ste redovni čitatelj preporučljivo je obaviti ovaj korak. Još jedna stvar, dobro je imati avatar odnosno sličicu koja ide uz vaše ime/nadimak, u svrhu lakše prepoznatljivosti. Napravite nalog na servisu Gravatar, učitajte željenu sliku, i ona će se prikazivati diljem weba gdje god postavite komentar koristeći e-mail adresu koju ste ostavili na Gravataru (moguće je koristiti više e-mail adresa i time imati više avatara; korisnici Gmaila mogu emulirati drugačiju mail adresu jednostavnim postavljanjem ili premještanjem točke u prvom dijelu adrese, recimo ako je vaš e-mail peroperic@gmail.com, vežite ga uz jedan avatar, pero.peric@gmail.com uz drugi, pe.ropreic@gmail.com uz treći itd).

Mislim da možemo zaključiti ovaj kratak pregled novosti. Kao što vidite, napravljeno je dosta, ali to ne znači da nema mjesta prema dodatnom poboljšanju. I dalje slušamo vaše ideje, prijedloge, kritike – sve kako bi učinili ugodnijim vaš boravak na ovim stranicama. Ostanite uz nas, navratite češće i svakako nas pratite na Facebooku, Twitteru, Google+ i ostalim društvenim mrežama.

Napomenimo još, ako vam je negdje ostalo bukmarkirano beta.linuxzasve.com, molimo vas da adresu promijenite u linuxzasve.com.

Ivan Galgoci

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.