Izašao Firefox 13!

Promjenom razvojne politike Mozilla je značajno ubrzala razvojni ciklus jednog od najpopularnijih multiplatformskih web preglednika na svijetu. Tako je 2011. godine čitava stvar bitno pojednostavljena i ubrzana, zbog čega možemo očekivati novu verziju nekoliko puta godišnje. Jučer je objavljena najnovija inačica ovog popularnog programa. Firefox 13, za razliku od prošle verzije, donosi pregršt poboljšanja i noviteta. Nova verzija se već nalazi u matičnim repozitorijima vaših sustava, a preuzima se i instalira putem redovnih nadogradnji.

Preporučeni softverski i hardverski zahtjevi:

 • GTK+ 2.10 ili noviji
 • GLib 2.12 ili noviji
 • Pango 1.14 ili noviji
 • X.Org 1.0 ili noviji (preporuča se 1.7 ili noviji)
 • libstdc++ 4.3 ili noviji

Za najbolje iskustvo korištenja preporučaju se sljedeći paketi:

 • NetworkManager 0.7 ili noviji
 • DBus 1.0 ili noviji
 • HAL 0.5.8 ili noviji
 • GNOME 2.16 ili noviji
 • 512 MB RAM-a
 • 200 MB hard drivea

Došle su najnovije verzije nerazumljivih kratica poput SPDY mrežnog protokola – Googleove verzije HTTP protokola – koji predstavlja konkurenciju ili nadogradnju Microsoftovom HTTP S&M, te će biti defaultno uključen za sve stranice koje koje ga podržavaju. Uglavnom se to odnosi na Googleove stranice poput Youtubea ili Gmaila. SPDY navodno može poboljšati učitavanje stranica i do 50%, čime bi se znatno povećala brzina surfanja u odnosu na trenutnu verziju.

Zanimljiva novost je početna stranica: jednostavnim upisivanjem (bez navodnika) “about:home” u navigacijsku traku otvara se stranica s mogućnošću podešavanja programa, pretrage Interneta, te linkom na mozilla.org. Ona će se, prema najavama, postupno razvijati u Apps Market.

 

Opcije na početnom ekranu Firefoxa 13

Jedna od najrazvikanijih novosti je stranica namijenjena tabovima nalik “Speed-Dialu” u Chromeu ili Operi. Čini mi se da je odavno već bilo vrijeme da Firefox propisno implementira takvo što. Međutim, ovo funkcionira samo po principu favorita, tj. stranica koje najčešće posjećujete. To znači da Firefox sam otkriva vama najdraže stranice te ih nudi pri otvaranju novog taba. Tako ih u svakom trenutku ima točno devet, a svi izgledaju (barem kod mene) previše rastegnuto, anemično i mutno. Unatoč tomu što ih je moguće proizvoljno razmještati po ekranu, nisam otkrio ama baš nikakve opcije za detaljno podešavanje ili dodavanje novih (jedino pin/unpin). Čak se sve stranice niti ne prikazuju! Srećom, u gornjem desnom kutu postoji gumb za “ubijanje”, odnosno skrivanje ovog eksperimenta (“Hide the new tab page”). Bez obzira na dobru ideju, tehnička izvedba je očito podbacila, a medijska pompa učinila svoje.

 "Thumbovi" po uzoru na Operu i Chrome

Ipak, najveća novost je mogućnost podešavanja skrivenih opcija. Jednostavnim upisivanjem “about:support” u navigacijsku traku otvara se novi skriveni izbornik. Ovdje možete saznati detaljne informacije o vašem pregledniku, ekstenzijama, sustavu, hardveru i još koječemu. Međutim, ovaj izbornik je više informativnog karaktera za razliku od ranije poznatog “about:config” u kojem se događa prava zabava.

Najzanimljivija opcija je “Reset Firefox” koja zapravo služi za backup profila. Naime, kod težih problema jednostavnim klikom na ovu opciju se stvara novi korisnički profil, a svi podaci (bookmarks, lozinke, povijest i sl.) se sele u njega. Ovo je izuzetno jednostavna i korisna mogućnost za sve korisnike, čime se uvelike pojednostavljuje backup!

Zaključak

Očito je da je novi Firefox donio važne pomake u daljnjem razvoju i idejnom putu. No, implementacija nekih već naširoko prihvaćenih ideja debelo kasni. Radikalne promjene nisu potrebne, ponekad je dovoljno samo preuzeti nečiju dobru ideju i dobro je prilagoditi vlastitom okruženju. Mozilla očito sporije prihvaća promjene, ali Firefox uvijek ostaje jedan on najboljih web preglednika s dugom tradicijom i velikim brojem korisnika.

 

Izvor: Mozilla, Softwarecrew

Autor: Calisto

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

12 Komentara

Dodaj svoj

mislim da je napravljena greska, ne moze da buda 13 aurora. moze ili 13 koji je izaosao pre neki dan ili aurora, odnosno alfa verzija firefox 15ce

I nije novu verziju dva do tri puta godišnje, nego osam do deset puta godišnje.

nightly.mozilla.org
aurora.mozilla.org
beta.mozilla.org

mozilla.org/en-US/firefox/new
mozilla.org/en-US/firefox/organizations

fedora 17 me uredno obavijestila o postojanju novog firefoxa 13. hvala im! ono što se vidi je nova pamet kod otvaranja novog taba ( nove kartice ). bolje ne može ! hvala i tebi Branko, one pice-boce ću testirati drugi put !

Ne znam sto se lozite kad radi katastrofalno lose. Non stop blokira kad ima malo vise flash radrzaja na stranici. Stanu tabovi, nista ne reaguje i sto se mene tice ovo je jedno od najlosijih izdanja FF-a.

navedi link, snimit ću screen, objaviti na svom blogu, pa da razgovaramo s argumentima ?!
lijepo molim bilo koga koji iznosi negativne stavove o bilo čemu, neka navede bar jedan konkretan argument koji se može ponoviti i testirati od svih nas

Ne znam koji link da ti navedem. Ja pricam iz iskustva i ono sto se desava kod mene. Na kraju me je toliko iznervirao da sam se ponovo vratio na Chrome. Ne vidim poenu u printscreen… Jednostavno je odsutan na po nekoliko sekundi. Ja da sam hteo da koristim FlashBlock ja bih ga koristio. Na mogu da kazem da je bolji od verzije 12, naprotiv. Mozda su ga malo upeglali ali barem kod mene radi lose.

Tako je! Meni radi ko podmazano!
Skužio sam jednu zanimljivu stvar: kod paljenja s puno otvorenih tabova (kod mene ih je uvijek 20+), ne otvara sve tabove odjednom istodobno kao na prethodnim verzijama, nego jedan po jedan – kako otvorim koji tab. Svaka čast za štedjlivosti i brzini!

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.