11.747 pregleda

Izašao LibreOffice 5.0

12

U jeku godišnjih odmora i nesnosnih vrućina, početkom mjeseca (5. kolovoza) The Document Fundation objavio je izlazak do sad najnaprednijeg izdanja svog open source uredskog paketa LibreOffice.

LibreOffice 5.0 je ukupno gledajući deseto izdanje LO, odnosno prvo u trećem razvojnom ciklusu, a temelji se na uspješnoj LibreOffice 4.x obitelji. LibreOffice 5.0 standardno podržava Linux, Windows OS i Apple OS X, dok će u budućnosti prema službenoj objavi biti temelj za izradu LibreOffice aplikacije za mobilne uređaje, odnosno Android i Ubuntu Touch, kao i temelj za nadolazeći “cloud office”.

LibreOffice 5.0

LibreOffice 5.0

LibreOffice 5.0 osim poboljšanog korisničkog sučelja koje bolje koristi raspoloživi prostor te mu daje čišći izgled, pruža i bolju kompatibilnost s Microsoft Office i Apple iWork dokumentima za što su zaslužni novi i poboljšani filtri za obradu nestandardnih formata, dok je sam kod znatno pročišćen te su popravljeni mnogi prijavljeni i uočeni bugovi. Kako novosti ima doista mnogo, sve ih možete pogledati ovdje.

I za kraj ove kratke vijesti par riječi iz osobnog iskustva u korištenju LibreOfficea 5.0 kojeg sam odmah nakon objave instalirao na dva računala (s različitim  distribucijama; Ubuntu 14.04.3 i elementary OS Luna). Ono što je prvo vidljivo je puno brže pokretanje same aplikacije dok do sada nisam imao nikakvih problema ili nestabilnosti u radu sve dok se radi da dokumentima koji su rađeni (i ovaj tekst nastaje u LO 5) i spremljeni u otvorenim formatima. Kompatibilnost s jednostavnim Microsoft Office dokumentima je malo bolja, dok kod otvaranja zahtjevnijih dokumenata i nadalje dolazi do raspadanja dokumenta/formata no to se i ne može pripisati kao mana LibreOfficea već je problem u zatvorenosti vlasničkog formata.

Ako želite zamijeniti svoj postojeći LibreOffice paket aplikacija novim, a koristite Ubuntu (od verzije 12.04 do 15.04) ili LinuxMint (od verzije 13 do 17.1) to možete učiniti jednostavno unošenjem niže navedenih naredbi u terminal, dok ostali novu verziju LibreOfficea 5.0 mogu preuzeti ovdje.

Instalacija LibreOfficea 5.0 (Ubuntu 12.04-15-04 i LinuxMint 13-17.1):

sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/libreoffice-5-0
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

.. dok (nove) Breeze ikone dodajete:

sudo apt-get install libreoffice-style-breeze

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (11 votes cast)
Izašao LibreOffice 5.0, 4.8 out of 5 based on 11 ratings

12 komentara

 1. b4sh napisao:

  Uvjek dobro dode 😉

 2. rango napisao:

  što se dodavanja repozitorija tiče, bolje je ovo:

  sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/ppa
  sudo apt-get update
  sudo apt-get upgrade

  mislim da nije potrebno posebno dodavati verziju pet jer će se samo (isprobano na ubuntu 15.04) apdejtati na tu verziju…

 3. boby napisao:

  Na Linux Mint 17.2 ne može,kako god ostaje LO 4.4.3.2

  • doe napisao:

   Za Mint 17.2

   gksu gedit /etc/apt/preferences.d/libreoffice-libreoffice-5-0.pref

   Upisati:

   Package: *
   Pin: release o=LP-PPA-libreoffice-libreoffice-5-0
   Pin-Priority: 701

   Dodati PPA i uraditi dist-upgrade

   sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/libreoffice-5-0
   sudo apt-get update
   sudo apt-get dist-upgrade

 4. Jehonan napisao:

  Na linux mint 17.2 ne može?! Kako?! Skinete datoteke za ručnu instalaciju (dakle sam Libre Office i njegov Help paket) Raspakirate te dvije datoteke. Dobijete dva direktorija koji unutar sebe imaju DEB direktorije. Prije toga napravite kao sudo korisnik sudo apt-get purge Libreoffice*, nakon toga sudo apt-get autoremove. Nakon toga pokrenete instalaciju iz gore spomenutih direktorija, isto sa sudo dpkg -i *.deb (naravno, prvo sam office, a potom njegov help) i volia! Eto novoga Libreofficea! Na linux mintu, naravno.

 5. vision napisao:

  Prije nego li kopirate naredbu za ppa, pogledajte opis tog ppa na Launchpad-u pa odlučite.

 6. boby napisao:

  doe@respect,uspjelo je

 7. Bepo napisao:

  kada radimo na mreži (dva ili više korisnika) prilikom otvaranja otvorenog file-a (od strane 2. korisnika) nema poruke da je već otvoreno i da je samo za ćitanje (neće zapamtiti promjene)…ima li pomoći za oovaj problem?

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.