11.336 pregleda

Dobra vijest: nadograđen je Ubuntu 14.04 LTS

15

Prema planu, 6. kolovoza oko 21:45 stigla je službena objava da je Ubuntu 14.04.3 dostupan za preuzimanje. Budući da je riječ o LTS verziji, očekivano ne donosi neke ekstremne novotarije jer ipak cilja na stabilnost.

Download Ubuntu Desktop 14.04.3

Download Ubuntu Desktop 14.04.3

Međutim, novosti su ipak prisutne u vidu kernela 3.19 i X.Orga koji su preneseni iz verzije 15.04. Tu je i niz poboljšanja koja se tiču kompatibilnosti i boljeg iskorištavanja novijeg hardvera te nadogradnje ključnih komponenti i aplikacija uz neizostavne ispravke kritičnih bugova.

Ono što sam uočio nakon par sati korištenja svježe instalacije 14.04.3 je nešto veća potrošnja RAM-a uz manje opterećenje procesora. Je li došlo do kakvih pomaka u autonomiji rada prijenosnika na bateriji, nisam mogao procijeniti zbog kratkog trajanja korištenja.

uname -a & htop

uname -a & htop

Za korisnike koji ne koriste Unity, dobra je vijest da je ažuriranje na novu verziju odmah dostupno i za Kubuntu, Edubuntu, Xubuntu, Mythbuntu, Ubuntu GNOME, Lubuntu, Ubuntu Kylin i Ubuntu Studio.

Odlučite li se za clean install, Ubuntu 14.04.3 možete preuzeti s ove poveznice, dok je korisnicima koji žele napraviti upgrade s prethodne verzije to omogućeno kroz automatsku nadogradnju putem Update Managera. Više informacija o nadogradnji pogledajte ovdje.

Jeste li već obnovili svoj Ubuntu? Podijelite svoje dojmove s nama u komentarima!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (5 votes cast)
Dobra vijest: nadograđen je Ubuntu 14.04 LTS, 4.2 out of 5 based on 5 ratings

15 komentara

 1. vlado napisao:

  ne razumijem kako sad ubuntu 14.04 ? pa zar to nije već bilo sad je najnoviji ubuntu 15.04

  • Ivan napisao:

   Ubuntu 14.04 je LTS (Long term support) i u tom periodu “duge podrške” dobiva sigurnosne nadogradnje no generalno ne dobiva neke nove feature.

   Glavna svrha tih “point releaseova” (14.04.03) je da osigura kompatibilnost s novijim hardverajem no i da ima instalirane već sve nadogradnje koje su korisnici recimo 14.04 instalirali do sada.

 2. JH-IM napisao:

  LTS izdanje je podržano 5 g pa svako toliko dobije update sa novim kernelom, X.orgom i još nekim sitnicama, 14.04.3 ima na primjer kernel od 15.04 izdanja.

 3. Jazzavac napisao:

  Obavio sam redovni apt-get dist-upgrade ali moj se Xubuntu 14.04 nije ažurirao na kernel 3.19 i noviji X.org.

  Nadogradnja nije 100% automatska, vidim da na stranicama
  https://wiki.ubuntu.com/TrustyTahr/ReleaseNotes#LTS_Hardware_Enablement_Stack
  piše da te updateove dobivamo samo ako je Ubuntu instaliran s 14.04.2 medija dok je za instalacije s prethodnih 14.04.0 i 14.04.1 medija to potrebno ručno aktivirati instalirajući linux-generic-lts-vivid i xserver-xorg-lts-vivid pakete (na gornjem linku su detaljnije upute kako to obaviti).

 4. ok napisao:

  Jeli ono novi Mint 17.2, ništa ne razumijem “english” na oficijalnoj vezano za 17.2

 5. ok napisao:

  Ne kontam šta ti ovo znači tita mi 🙂

 6. ok napisao:

  Onda se izbinjavam, nisam dobro opazio samo su podebljana slova da je u boji sigurno nebi gledo ko tele u njegov komentar 🙂

 7. ok napisao:

  Vidi stvarno isvinjavam se 🙂 , nego ima nešto drugo možda i znaš instaliro sam ubuntu 15.4 i upeco je drivere za ovaj AMD apu ali opazio sam da se laptop sa ubuntu vraški brzo gasi, dok znatno sporije ulazi u sistem za razliku od windowsa sedmice, takodzer i mozila se sporo pokreće za razliku nego u windowsu

  • Dario napisao:

   Meni je vrijeme boota na dva (različita) laptopa podjednako, ali rijetko potpuno palim/gasim laptop (e) pa na to ne obraćam pažnju.. zar ti nije jednostavnije zaklopiti ekran kad više ne trebaš laptop i kad ga otvoriš slijedeće sekunde si na log on ekranu?

 8. ok napisao:

  čuvam bateriju jedva sam ga kupio 🙂

 9. Dario napisao:

  Ako ti je stalno na punjaču onda ti baterija nikad ne padne ispod 95% kapaciteta pa ti se i ne puni.. jednom mjesečno isprazni bateriju do 40% pa je ponovno napuni do kraja i to je to.. baterije imaju vijek trajanja u broju ciklusa punjenja, a ne u tome da li su stalno ili ne priključene na punjač.

 10. ok napisao:

  Ti si sjajan, čak sam išto na inernet sa izvadzenom baterijom, Nego ima nešto drugo, kada sam promijenio šifru za wi-fi nisam mogo na da se konektujem bez obzira što je bila tačna stalno je izbacivo da pokušam opet, moro sam ući ofline u sistem pa onda ukucatnovu šifru ali ipak i dalje nije išlo na net, tek onda nakon što sam restartovo sistem imo sam konekciju

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.