KOffice se razdvaja u dva zasebna projekta

Nedavno je dio zajednice OpenOffice.org-a, nezadovoljan daljnjim razvojem istoimenog uredskog paketa pod Oracleom, “forkao” projekt u novi projekt LibreOffice.

Zajednica jednog drugog slobodnog uredskog paketa, KOfficea, nedavno se također odlučila za razilaženje, odnosno razdvajanje razvoja KOfficea. Razilaženje je nastalo zbog neslaganja oko ciljeva i razvoja KOfficea: dio se razvijatelja želi više usmjeriti na razvoj filtera za Microsoftove dokumenata i stabilizaciju, dok dio želi nastaviti s dugoročnim ciljem razvoja brzog i po mogućnostima jedinstvenog uredskog paketa.

Kako par mjeseci nisu uspjeli naći zajednički jezik, odlučeno je da će se projekt “forkati” u dva nova projekta: jedan koji će raditi na stabilizaciji i kompatibilnosti s MS-ovim dokumentima (prvenstveno će u njemu biti sadašnji razvijatelji KWorda), dok će drugi nastaviti s prvotnim planom KOfficea (napraviti uredski paket čiji će se programi dobro nadopunjavati i neće biti dupliciranja funkcionalnosti), dok će filteri za MS-ove dokumente ostati nižeg prioriteta. U cijeloj priči vjerojatno je pritisak stvarala i Nokia koja želi KOffice uvrstiti u svoju mobilnu platformu MeeGo pa joj je u interesu što prije dobra komaptibilnost s MS-ovim dokumentima. Izgleda da će oba projekta nositi novo ime.

Slobodni softver dozvoljava “forkanje”, što nekad ima pozitivne, a nekad negativne posljedice. U slučaju OpenOffice.org-a radi se o uglavnom pozitivnoj odluci jer je dosadašnji razvoj pod Sunom i Oracleom bio vrlo spor i zajednica nije imala velik utjecaj na donošenje odluka o razvoju projekta. U slučaju KOfficea, radi se pak o događaju s negativnim posljedicama: nakon par mjeseci prepucavanja i diskusija mnogi su razvijatelji digli ruke od cijelog projekta, izdavanje KOfficea 2.3 kasni već neko vrijeme, a KOffice 2 još uvijek nije za svakodnevno korištenje. Naravno, nije isključeno da će iskrsnuti i neke, za korisnike pozitivne stvari, iako će vjerojatno duže čekati na stabilan, brz i mogućnostima jedinstven, slobodan uredski paket.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.