Koje radno okruženje koristite? – Anketa

U posljednje vrijeme smo svjedoci turbulentnih promjena u radnim okruženjima naših omiljenih Linux distribucija. Prvi je cijelu priču pokrenuo KDE prijelaskom na tada ultraradikalnu četvorku. Svi smo se bunili i KDE je zbog preradikalnog stava i ogromnog broja bugova izgubio velik broj stalnih korisnika.

Par godina nakon toga KDE ulazi u mirnije vode i ono što se nekada smatralo radikalnim polako postaje konzervativno radno okruženje. Titulu radikalnih luđaka preuzima Gnomeov razvojni tim prelaskom na Gnome 3 i razvojem Gnome Shella. Donedavno izrazito konzervativni Gnomeovi developeri izbacili su radno okruženje koje nema veze s ničim što smo navikli viđati na našim računalima. Ubuntu je cijelu priču dodatno začinio izbacivanjem Gnome Shella i predstavljanjem Unitya.

Sve se okrenulo naopako i Linuxaši su se razbježali u potrazi za distribucijama koje im pružaju staro sigurno sučelje. KDE i XFCE polako postaju primamljivi a generacije navikle na deb polako se počinju navikavati na rpm distribucije.

 

Stari moj ovi ljudi nisu normalni što rade!!!

 

U tom cijelom kaosu jedini je bistru glavu sačuvao Linux Mint koji razvija Cinamon i stvara odličan kompromos između novog i starog.

Sada, skoro godinu dana od objave Gnome Shella polako se oporavljamo od šoka. Navikli smo se na činjenicu da stvari više nikada neće biti iste i da se polako moramo učiti na korištenje modernih radnih okruženja. Uspjeli smo uvjeriti sami sebe da stvari uopće nisu toliko loše i da se u tome da raditi. Miša nam još nisu oduzeli pa imamo nekakvu poveznicu sa starim svijetom, a povremeno naiđemo i na sitne ikone. Stari Gnomaši se polako snalaze u moru opcija koje KDE nudi, a oni posebno nostalgični su dali šansu jedinom konzervativnom u cijeloj priči – XFCE-u.

Ne možemo reći da nam je svejedno, ali smo se pomirili s činjenicama i nastavljamo raditi s tim što imamo.

Nedavno je na Muktware stranici objavljena zanimljiva anketa. Njihovi čitatelji su odgovarali koje radno okruženje koriste. Iznenađujuće, ispalo je da je kod njih najpopularnije radno okruženje KDE!

S obzirom na gore ispričanu priči pod pretpostavkom da ste se svi smirili i odabrali kojem ćete okruženju dati šansu odlučili smo se pokrenuti sličnu anketu na LZS-u. Baš nas zanima kakva je situacija na ovim prostorima.

Za korisnike Window Managera smo priredili i jednu posebnu anketu jer njih jadne uvijek svi zaborave. A radi se o skroz simpatičnim ljudima koji eto stavljaju funkcionalnost i brzinu ispred dobrog izgleda.

Pa navalite! Anketa ispod je u potpunosti anonimna. Jedino što trebate je popuniti kućice i kliknuti Submit. Stvarno nije teško. Rezultati će nam svima biti dragocjeni jer ćemo imati nekakav uvid u to kako se stvari kreću u ovom dijelu svijeta.

Anketa će trajati sedam dana. Osim u ovom tekstu, biti će dostupna i u sidebaru na našoj Naslovnici. Po završetku ankete rezultate ćemo objaviti na veselje svima.

I za naše WM-ovce posebna anketa.

 

Pokušajte odvojiti tih par sekundi i ispunite anketu. Što vas se više odazove to ćemo imati relevantnije rezultate. Unaprijed zahvaljujemo svima koji će se odazvati pozivu!

DODATAK:Anketa je službeno završila. Hvala svima koji su sudjelovali!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

14 Komentara

Dodaj svoj

Misliš kako se ne radi, s obzirom da je razvoj još od 2005 u beti, spal samo na jednog čovjeka i on je u veljači prošle godine prestal iskazivati interes za taj projekt, dapače lak je molil da netko drugi preuzme tko želi no nitko neželi.

Da sučelje s puno potencijala, ali manjka ambicioznosti i interesa developera, koje bi bilo zasigurno mnogo bolje da se isprave svi silni bugovi, ali eto još jedan projekt brzo odlazi u povijest.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.