8.430 pregleda

Moonlight je mrtav, baš kao i Silverlight

14

Moonlightov stvoritelj Miguel de Icaza  je objavio da napušta njegov razvoj. Razlog ovakvoj odluci leži u tome što zbog mnoštva problema uzrokovanih ograničenjima u Silverlightu Moonlight nije nikada mogao biti dovoljno dobar . Takvo stanje je na koncu rezultiralo time da servisi poput Netflixa nikad nisu radili pod Linuxom.

Evo što je, u nedavnom intervjuu, de Icaza izjavio:

Napustili smo Moonlight. Više ne vjerujemo da je Silverlight dostojna platforma za zapiši-jednom-pokreni-svugdje tehnologiju zbog previše ograničenja u kojima bi bio koristan.

Silverlight nije pridobio širu primjenu na webu, stoga nije postao obvezna tehnologija kojom sam smatrao da će postati.

Microsoft je dodao umjetna ograničenja u Silverlight što ga je učinilo neupotrebljivim za desktop programiranje.

 

Microsoftov Silverlight se nije razvijao da unaprijedi rad na računalu već se razvijao kao nešto što bi se nadmetalo sa postojećim rješenjima, prvenstveno Adobeovim Flashom.
Odlukom o prestanku razvoja Moonlighta, sav trud uložen u podršku za Silverlight otišao je u nepovrat. No, kako je sve manje stranica koje koriste ovu platformu, a Microsoft je tehnologiju stavio u stanje mirovanja, tj. jako ju slabo održava, to je još jedan dobar razlog da se prestanu koristiti Microsoftove nestandardne tehnologije poput Silverlighta, C#-a i .NET-a.

Zašto poticati kompaniju koja je poznata po zlouporabi svojih ovlasti kako bi oslabili utjecaj slobodnog softvera? Uostalom, daleko kvalitetnija i optimiziranija programska rješenja su se razvijala i prije i nakon pojave tih tehnologija. Ako tražimo bolje rješenje za Silverlight ili Flash kojeg Adobe više ne razvija za Linux, jako dobrom se pokazala HTML5 tehnologija koja se još uvijek aktivno razvija. Stoga, imamo li za čim žaliti?

Pogledajte interview kojeg je Icaza dao za Muktware na ovogodišnjem FOSDEM-u. Osim o Moonlightu i Silverlightu možete čuti i njegovo mišljenje o Monou, Gnomeu 3, te SOPA-i i PIPA-i.

 

Autor: P. Kulić

Referenca:Muktware

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

14 komentara

 1. grof napisao:

  Još da krepa .NET/Mono bila bi to (r)evolucija i programera i programa. 🙂

 2. lutherus napisao:

  uuu .net da krepa bi bilo odlično. no teško da se bude desilo.

  • grof napisao:

   da, pošto je M$ gotovo sve svoje razvijačke platforme prebacio na .NET, vjerojatno bi to značilo i samu propast M$-a ili bar vrlo riskantno za njihovo poslovanje. tim više što je vrlo upitno i kako će W8 proći….

 3. Shicy napisao:

  Ma W8 će proći odlično…jbt, logički sklop ljudi je takav da bi i govno izvanredno prošlo da na njemu piše M$ -.-

  A .NET neće propasti, jer sam Visual Studio M$-u donosi brdo novaca, a programirat u njemu je bezobrazno lagano, što daje mogućnost skoro svakoj budali da se smatra programerom što fakulteti obilato koriste i forsiraju VS kao objektno-orijentirani jezik…

  • Ivo napisao:

   prosječni informatičar je glup čovjek, a ms se samo prilagodio i izbacio na tržište alate za te glupe ljude.

 4. Shicy napisao:

  Mislim da je M$-ova zasluga ipak daleko veća. Preciznije rečeno, mislim da M$ svojim proizvodima indirektno, a namjerno, “proizvodi” loše programere i, generalno, glupe ljude.

  • grof napisao:

   M$ proizvodi ono što i i nače proizvodi Amerika: Fah idiote, odnosno ljude/stručnjake u samo uskom djelokrugu, bez veće širine obrazovanja…

   • lutherus napisao:

    po tom pitanju nisu ni naši daleko od amerike. i to bez da uzmemo u obzir korupciju u školstvu koja je ipak najraširenija.

 5. 4ndY napisao:

  Na ovo mogu samo reći: Ha-ha-ha-ha!

  (A Miguelu su govorili da će se ovo desiti, no on se i dalje kleo u Silverlight kao tehnologiju budućnosti)

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.