Mozilla u suradnji s Epic Gamesom donosi Unreal Engine 3 na Firefox

Mozilla je objavila da su u suradnji s Epic Gamesom prenijeli Unreal Engine 3 na web.

Mozilla već duže sudjeluje u razvoju i implementaciji tehnologije WebGL. Zahvaljujući njihovu trudu i inovacijama u JavaScriptu, unutar Firefoxa je moguće pokrenuti zahtjevne igraće naslove performansa usporedivih s nativno pokrenutom igrom. JavaScript se brine za lakši prijenos igre s PC-ja na mrežnu platformu tako da za pokretanje u internetskom pregledniku više nisu potrebne tisuće linija novoga koda. Kao demonstraciju tehnologije Mozilla je na web prenijela Sauerbraten 3D engine i razvila 3D FPS igru BananaBread. Iako se igra pokreće u pregledniku, izgleda prilično dobro. Prosudite sami u ovoj demonstraciji:

 

Prije dva dana doznali smo da je Mozilla u suradnji s tvrtkom Epic Games uspjela prenijeti i Unreal Engine 3 na web. Uskoro možemo očekivati i najave konkretnih igraćih naslova zasnovanih na ovom grafičkom engineu. Kako bi to sve trebalo izgledati pogledajte u ovom videu:

 

Unreal Engine 3 već je dugo najavljivan za Linux, ali ga do sada još nismo dočekali. Ovako ćemo barem imati mogućnost igranja unutar preglednika.

Unreal--engine-3-c

Ne bismo imali ništa protiv ovakva sadržaja u Firefoxu. 😉

 

Ovakvo što isto ne bi bilo loše

Ovakvo što isto ne bi bilo loše

 

Osim na Firefox, Mozilla planira ovu tehnologiju prenijeti i na svoje mobilne platforme. Na Firefoxu za Android trenutačno je moguće isprobati Firefox Marketplace, a u drugoj polovici godine Firefox Marketplace možemo očekivati i na Firefox OS-u. Firefoxova trgovina aplikacijama bila  bi odlična platforma za distribuciju ovakva sadržaja.

Google sa svojim Chromeom također ima sličnu strategiju upotrebe WebGL tehnologije. O NativeClient tehnologiji pisali smo i ranije.

Pokretanje zahtjevnijih igraćih naslova unutar preglednika nama Linuxašima je zanimljivo jer je neovisno o operacijskom sustavu što znači da za takve naslove ne bi morali čekati verziju igre za Linux ili se koristiti Wineom kao zaobilaznim rješenjem. Mozilli bi ovo mogao biti dodatan izvor prihoda tako da svakako pozdravljamo ovu najavu i očekujemo da ćemo uskoro moći zaigrati koju dobru partiju i u Firefoxu.

 

Izvor:Mozilla

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (10 votes cast)
Mozilla u suradnji s Epic Gamesom donosi Unreal Engine 3 na Firefox, 5.0 out of 5 based on 10 ratings

You may also like...

7 komentara

 1. Filip napisao:

  Ovo je super napokon nešto što će raditi i u linuxu nadam se i kvalitetno.

 2. trzalica napisao:

  Zanima me kako će to funkcionirati na našim brzinama interneta… 😀 Moram priznati da nisam baš optimist premda je ovo fenomenalna stvar, univerzalna za sve OS-eve!

  • Branko napisao:

   Mislim da ce se igre instalirati lokalno a izvrsavati u Firefoxu. Tako da brzina interneta nece igrati neku ulogu u svemu.

 3. iweb napisao:

  Zanimljiv projekt, šteta što WebGL ne radi bolje na mom laptopu.

 4. dejan napisao:

  Sretan Uskrs!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.