Mudrofon naš svagdašnji – kako sam postao korisnik pametnog telefona

Napomena: Članak nije namijenjen naprednijim korisnicima, nego samo i isključivo onima koji se teško snalaze i na običnom mobitelu (kao ja do jučer).

Gledajući kako klinci tipkaju kojekuda i kojom lakoćom komuniciraju svim mogućim komunikacijskim kanalima, već dugo želim isprobati pod prstima taj mali ekran na dodir. Ovih mi se dana dana želja ostvarila. U posljednje se vrijeme u mene kazaljke na satu vrte naopako.

zidni sat

Obično roditelji daruju svoju djecu igračkama, slatkišima pa i mobitelima. Ja sam svoj prvi pametni telefon dobio od svoga sina jer je on sebi nabavio novi. Već nekoliko dana ne odvajam se od njega. Prsti su mi se zalijepili za ekran, a oči ne vide dalje od virtualne tipkovnice. Da, uspijevam nekako tipkati ovim mojim nezgrapnim prstima. Učio sam pisati sa svih 10 prstiju bez gledanja ali ovdje to ne igra. Ovdje se radi samo s dva debela palca. I priznajem, prvih nekoliko sati nisam znao da postoji automatska rotacija pa sam se mučio na onoj maloj (okomitoj) tipkovnici. Sada je puno lakše.

O tehničkim detaljima ne znam puno, ali znam da je ovaj multifunkcionalni uređaj koristan i moćniji nego što sam mislio. Naime, znate da pametni telefon – osim skuhati ručak – može mnogo toga. Međutim, varate se. Pokazat ću vam da se i to može. Iako ne znam ni jedno slovo ni jednoga programskog jezika, napisao sam skriptu koja odrađuje upravo to.

Skinuo sam recept za kekse sa zobenim pahuljicama i čokoladom iz jedne kuharice na internetu, poslao na sve adrese ženskoga dijela domaćinstva i poslije ručka su me na stolu dočekali fini keksi. Skripta je primjenjiva i na druga jela i na još mnogo toga. Zaključujem da je moj uređaj doista pametan, a razvijatelji nisu ni svjesni svoje uspješnosti. Svaka im čast.

Šalu na stranu, prva stvar koju sam napravio jest screenshot. Naučio sam to davne 2011. kada sam počeo koristiti Linux. Odmah je osvanula slika na društvenim mrežama kako bih ponosno objavio da sam i ja postao jedan od mnogobrojnih.

Prođimo malo kroz aplikacije (u prijevodu, one ikone na zaslonu):

Ima ih, po mojoj slobodnoj procjeni, oko milijun. Preuzimaju se slično kao iz centra za upravljanje softverom te brzo i jednostavno se instaliraju. Onih besplatnih ima više nego dovoljno, a ima i onih koje možete kupiti za par dolara, ali ja se njima nisam bavio. Navest ću samo neke koje upotrebljavam jer je nemoguće sve nabrojiti.

• Fotić – imam dvije kamere tako da mogu slikati i sam sebe, ali neću ovaj put. Sada se gledamo na Skypeu licem u lice, a ne u pod kao neki koji imaju samo jednu kameru. Slike su zadovoljavajuće dobre, iako ne znam koliko megapixela ima kamera. I još nešto: sve što fotografiram, prvim se povezivanjem na mrežu uploada gore negdje u oblake, vidljivo samo meni.

• Radio – bolje od radio traya ili kada niste blizu svog računala. Naročito mi se sviđa izgled, a nije ni kvaliteta reprodukcije loša. Slušalice na uši i uživajte.

Samsung Galaxy S Samsung Galaxy S radio

• Viber – prva stvar koju sam instalirao po uputama mojih klinaca i sada – ako smo online – telefoniramo za 0 kn. Kod kuće je dostupan Wi-Fi, a vani također često nailazimo na mjesta gdje se možemo spojiti bežično. Tu su i poruke. Već testirano i radi. Čim se registrirate, svi vaši kontakti koji vas imaju u imeniku, dobivaju automatsku poruku da ste se priključili.

• Skype – video razgovori uživo, ovdje mi čak izgledaju i ugodnije samo ako izaberete zgodnoga sugovornika. Nemojte me sada zvati jer nisam online, a vidite da imam posla.

• Mobitel+SMS – sve isto kao i lani na staroj cigli samo, oku ugodnije. Tipke velike, kontakti sa slikom, e-adrese… Dobra je stvar “hands free” za razgovore u vožnji.

• GPS – provjereno radi na relaciji Zagreb – Sisak, a vjerujem i šire. Zna biti prekida u satelitskom signalu ili u određivanju lokacije, ali za običnoga vozača idealna stvar i mnogo kvalitetnije od autokarte na papiru preko cijeloga vjetrobrana. Nisam još letio, ali vjerujem da radi kako na zemlji tako i na nebu.

• Internet – sve društvene mreže prepoznate, svi računi u punoj funkciji. Loša stvar kod GPS lokatora jest ta da poslodavac nikako ne bi smio imati uvid u trenutačnu lokaciju. Jednako je i s društvenim mrežama. Izbjegavajte to dok ste na poslu. Moj savjet je da “radite” offline.

• QR-Droid – još jedna korisna aplikacija. Skeniram i dekodiram sve te čudne znakove koje srećem sve češće svuda.

Važno! Prije svake upotrebe obavezno isključiti mogućnost povezivanja na vanjsku mrežu kako ne bi došlo do neželjenih posljedica po zdravlje vašeg novčanika. Za sada se povezujem samo na kućnu Wi-Fi mrežu. Postoji i mogućnost provjere potrošnje kod svih davatelja usluga. Obavezno u početku korištenja potražiti na stranicama svog operatera ispis potrošnje.

Eto, brzo sam zavolio tu korisnu igračku. Danas je mobitel normalna stvar, ali pametni telefon još je bolje rješenje. Cijena – prava sitnica. Ako razvučete na 24 mjeseca, ispada stvarno zanemariv iznos. Mnogo veće cifre izdvajamo za gluplje stvari. Svojim vršnjacima savjetujem da bez straha krenu u istraživanje novih tehnologija i poigraju se, jer možda se tako vratimo u ovo divno društvo vršnjaka naše djece.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.8/5 (20 votes cast)
Mudrofon naš svagdašnji - kako sam postao korisnik pametnog telefona, 4.8 out of 5 based on 20 ratings

You may also like...

40 komentara

 1. Ivan Galgoci napisao:

  Skripta je prva liga, vrijedi isprobati! 😀 Bravo za članak, nasmija me više puta 🙂

 2. max360se napisao:

  Tooo Vl@do!!!

 3. Dario napisao:

  Bravo Vl@do, skoro bi me nagovorio da je vrijeme da si napokon nabavim neki “mudrofon” .. no prije par dana sam slučajno u jednoj ladici doma našao Nokiu 3210 pa ću probati naći negdje novu bateriju .. i usput neću morati brinuti o šefu 🙂
  .. ali da si me nasmijao, jesi 🙂

  • Nino napisao:

   Imam ti ja par tih nokia sa baterijama i punjačem ako si zaiteresiran za neku razmjenu (neka korisna sitnica jer mi je žao to bacit)? Imam i par starijih mudrofona ako si zaiteresiran.

 4. PunoIme napisao:

  Nora ? 🙂

 5. Branko napisao:

  Bravo Vl@do!
  Uskoro ćemo vjerujem čitati o rootanju i instaliranju custom ROM-ova iz prve ruke. 😉

 6. Captain Hook napisao:

  Haha nisi napisao ništa o tarifama za mudrofone i to 🙂

 7. Ivan napisao:

  Haha, Vl@do svaka ti čast, ovaj tvoj dio oko “skripte” me stvarno nasmijao, nažalost ne radi uredno kod mene. Morati ću provjeriti uzrok problema, skupiti što više informacija i prijaviti developerima te skripte da to poprave pošto mi se očajno jede nešto s roštilja 😀

  • Branko napisao:

   Za roštilj ti mobitel mora biti rootan. Inače ne radi skripta. 😉

   • Ivan napisao:

    Ajao, wp nema root, a moguće da i skripta nije kompatibilna? Hmm, morati ću detaljno istražiti problem 😀 U svakom slučaju, hvala na prijedlogu, svakako ću se pozabaviti s tim.

 8. dupin napisao:

  Ovo mora ući u tvoju zbirku IT priča.Svaka čast!

 9. Filip napisao:

  Pozz. jel želite da ja objasnim rootanje smartphone-a i stavljanje custom ROM-ova? to sam radio bar jedno 15 puta i na više mobitela,a imam 15 godina 😀

 10. Bernard napisao:

  I ja sam nedavno uzeo android mobitel nakon što mi je crkla Nokia X6. I mogu reći da sam strašno razočaran.
  Evo zašto:
  1. Symbian je imao ugrađeno sortiranje aplikacija u smislene mape. Android ima samo hrpu ikona nabacanih bez ikakvog smisla. Da, mogu ih organizirati u mape, ali nije to to. Datoteke – na symbianu je ugrađena mogućnost prebacivanja, slanja na sve moguće mem kartice, bluetooth…itd znači symbian je imao u sebi ugrađen file manager. Android nema – instaliraj.
  2. karte i navigacija – na nokii je bila mogućnost downloadiranja karti za zemlje po želji, dokle god imaš memorije, obaviš to preko WI-FI-a i dalje nije potrebna nikakva podatkovna veza. Instalirana besplatna glasovna navigacija, dok na androidu, ako nema veze nema karata, a navigacije u hr nikako, opcije su downolad third-party aplikacije koje često treba i platiti. Izuzetak je Open street map.
  3. Alarm. Nokiju sam prije spavanja gasio (znači power off) i ujutro me alarm uredno budio. Android ugasiš i nema alarma ujutro. Na netu se svakakve gluposti mogu pročitati: stavi ga u zrakoplovni mod – da baš ću se ujutro sjetiti prebaciti u normalni mod ali tu je, naravno, aplikacija za download s kojom mogu namjestiti vremensko prebacivanje iz moda u mod. Slijedeća mudrost je da android telefoni nemaju unutarnji sat nego vrijeme hvataju sa mreže. Čemu onda kvačica “Koristi datum i vrijeme dobiveno od mreže”? I još je bila jedna mudrost: symbian se nikad nije mogao u potpunosti ugasiti nego je išao u sleep mod. X puta mi je Nokija ispadala i razleti se u tri dijela: aparat, baterija i poklopac i nakon toga sam je sastavio i sve je radilo normalno.

  Sve me strah što ću još otkriti. Mišljenja sam da se symbian jednostavno morao srušiti, ugasiti jer su previše davali out-of-the-box i time smanjili prostor za developere i firme koje prodaju navigaciju.

  • Z0K4 napisao:

   Pa kad ti je Symbian toliko bolji, prodaj Androida i kupi si ponovno Symbian… Uostalom, Symbian je toliko bolji od Androida da je opravdano što ima ogroman udio tržišta. Ne znam zašto si uopće razmišljao o kupovini Androida. (Sarkazam 😛 )
   “…Nokiju sam prije spavanja gasio (znači power off) i ujutro me alarm uredno budio. Android ugasiš i nema alarma ujutro. Na netu se svakakve gluposti mogu pročitati: stavi ga u zrakoplovni mod – da baš ću se ujutro sjetiti prebaciti u normalni mod…”
   Kako si se sjetio uključiti Nokiu tako bi se trebao sjetiti i prebaciti mob u normalni mod.
   “…Datoteke – na symbianu je ugrađena mogućnost prebacivanja, slanja na sve moguće mem kartice, bluetooth…itd znači symbian je imao u sebi ugrađen file manager. Android nema – instaliraj…” Samo ću jedno reći: http://i.imgur.com/DgMAeYE.jpg
   “…Mišljenja sam da se symbian jednostavno morao srušiti, ugasiti jer su previše davali out-of-the-box i time smanjili prostor za developere i firme koje prodaju navigaciju…” Opet: http://i.imgur.com/DgMAeYE.jpg

   • Bernard napisao:

    očigledno je da nisi imao symbian telefon. kad se upali alarm nakon toga te pita pin za uključenje ako je tako podešen. nisi dao nikakav protuargument nego si samo dokazao da si android fanboy kojeg je zaslijepilo par tranzicijskih efekata.

    Da li android ima user interface za file manager out-of-the-box? Nema. Kad označiš sliku u galeriji da li postoji opcija prebacivanja slike na sd karticu? Kod mene ne. Za takav zahvat sam morao instalirati aplikaciju File Manager.

    Da li ima out-of-the-box navigaciju koja radi bez podatkovne veze? Nema. Da li ima out-of-the-box navigaciju koja radi u svakom dijelu hr i kad ima podatkovnu vezu? Nema.

    Većina bivših korisnika symbiana žali za svojim aparatima pa tako i ja (progooglaj o ovome što sam napisao). Ako kvalitetu OS-a određuje njegova zastupljenost na tržištu onda je Windows XP najbolji OS za PC, zatim još par MS-ovih OS-ova, a linux bazirani OS-ovi su smeće? Ja se ne bih složio s tim.

    Nemoram objašnjavati svoje razloge kupovine mobitela, ali da zadovoljim tvoju znatiželju: nokia X6 je riknula vjerojatno zato što mi je u tri godine ispala xy puta, slao sam je na popravak po cijeloj HR i ne može se popraviti. Nisam imao izbora nego uzeti ono što operater nudi i to je to.

    Ali da feature telefoni stari sto godina imaju mogućnost uključivanja alarma kad je telefon isključen, a da ovi pametnofoni, kako čujem i iphone nemaju???? I to je napredak?

    • Z0K4 napisao:

     Ja osobno koristim Nokiu 6300 (u sljedećem mjesecu će biti 5 punih godina od kupovine 😉 )… Nisam vlasnik pametnog telefona, niti planiram to uskoro postati, ali veliki postotak članova moje obitelji posjeduju pametne telefone (sve Androidi). Na svakom je bilo moguće prebacivanje datoteka iz jednog direktorija u drugi te slanje podataka preko BT-a od trenutka kupovine mobitela… Je li to “feature” kojeg su dodali proizvođači ili pružatelji usluga, ne bih znao reći, ali ti mogu reći da je bilo moguće!
     “…Ako kvalitetu OS-a određuje njegova zastupljenost na tržištu onda je Windows XP najbolji OS za PC, zatim još par MS-ovih OS-ova, a linux bazirani OS-ovi su smeće? Ja se ne bih složio s tim…”
     Ni ja se ne bih složio s tim. Međutim trebaš voditi računa o sljedećem: Xp (kao i ostali Windowsi) je dolazio predinstaliran na gomili računala, a mnogi korisnici nisu tehnički potkovani, niti željni, a kamo li svjesni postojanja Linuxa, da ga instaliraju umjesto Windowsa. Linux i dan danas predinstaliran dolazi tek na neznatnom broju osobnih računala. Ja vjerujem da u tome leži razlog većeg tržišnog dijela kojeg posjeduje MS. Android nema problema s time… Niti ga je imao Symbian (tj. dok nisu došli iOS i Android).

    • Ivan Galgoci napisao:

     Koji mobitel imaš i koju verziju Androida? Na mom uređaju imam predinstaliran file manager koji radi savršeno, naravno tu su i opcije da se sve može snimiti na microSD karticu, poslati Bluetoothom, mailom, na društvene mreže, Dropbox… sve uz dva tri dodira prstom po zaslonu. Tako je bilo i na prošlom, dosta starijem uređaju.

     Uglavnom, mogućnosti Androdia su ogromne. Neki će i dalje mobitel koristiti isključivo za pozive i SMS, ali većina ipak iskoristi potencijal ovih malih računala. SMS je zastarjela tehnologija i ljudi koriste WhatsApp/Viber iz razloga što imaju više opcija, poput slanja fotografije i sl. Tu je ugodno pregledavanje interneta, čitanje vijesti (većina portala ima vlastiti app), čitanja knjiga, vođenje ToDo liste, sudjelovanje na društvenim mrežama, praćenje rezultata prilikom vježbanja, igranje igara, gledanje YouTube videa… ma teško je naći što ne može.

     Nije istina da su skupi, danas ispod 1000 kuna možeš kupiti sasvim solidan Android mobitel, što sam i pokazao u recenziji za ZTE Blade III: http://bit.ly/11fQeMs

     Sad je ponuda jeftinih mobitela sve veća, imaš razne Prestigio modele, Gigabyte Rio, Alcatel, pa čak i bolje marke poput Sonya, Samsunga, ZTE itd..

     Meni se čini da ti argumenti ne stoje, jer se još uvijek ne snalaziš u novom okruženju i nedostatak znanja zamijenjuješ neopravdanom srdžbom.

     • Bernard napisao:

      @ZOK4 – Imaš Nokiju 6300. Taj sam želio ali mi nije bio dostupan pa sam u to vrijeme uzeo 6288. Ali onda znaš na što mislim kad se radi o prebacivanju datoteka i aplikacija sa memorije telefona na karticu i obratno.

      @ Ivan – aparat je LG L7, android je ICS. Lg je inače uvijek bio čudan i ograničen , ali sam mislio da je sa androidom malo drukčije. Ne kažem da nemam mogućnost slanja npr. slike preko bluetootha i svih silnih online servisa, nego je problem kad je hoću premjestiti na microSD karticu i obratno. Imam u meniju Premjesti, mislim si to je to, a on mi otvori početni ekran galerije i da odaberem album. Ajd rekoh da probam prvo kreirati nekakav album na mem. kartici – nema mogućnosti. Jedino mjesto na kojem sam naletio da imam mogućnost odabira je fotoaparat gdje mi nudi jasno i glasno Memorija telefona ili SD kartica. Ali, po defaultu, jednom kad ju negdje spremiš ona tu ostaje i bez File Managera nema rješenja.

      Prebacivanje aplikacija na SD karticu je još veći problem koji još nisam stigao riješiti. Googlanjem sam došao da se može riješiti aplikacijom AppMgrIII(App2SD) (preko 10 000 000 skidanja, znači da nisam jedini) ili nekom varijacijom ali ne u mom slučaju. Odmah na startu dobijem poruku: “Uređaj nema vanjsku memoriju ili je vanjska memorija emulirana. Opcija premještanja na SD možda nije podržana na ovom uređaju.” Prikaže mi koje aplikacije se mogu premjestiti, tapnem jednu, a otvori mi Informacije o aplikaciji gdje imam opcije: Prisilni prekid, Deinstalacija zatim u izvještaju memorije je tipka Očisti podatke, Isprazni cache i Izbriši zadane postavke.

      Inače “home” direktorij je /mnt/sdcard a put za sd karticu je /mnt/sdcard/external_sd.

      Skinuo sam i terminal emulator, na kraju ću s njim rješavati 🙂

     • Bernard napisao:

      Istraživanjem sam došao do slijedećih zaključaka: aplikacije spremaju podatke u /mnt/sdcard/Android/data ali same aplikacije su navodno u direktoriju /data/apps ali zasad ne mogu potvrditi jer na pokušaj pregleda direktorija /data dobijem poruku opendir failed, Permission denied. Kako čitam po netu ništa bez rootanja…
      A želim samo prebaciti aplikacije na SDkarticu… Ovo je za krepat. Kad se sjetim “dumb” Nokije 6288 i jednostavnog prebacivanja aplikacija.

  • Petar napisao:

   Potpisujem. Ista stvar i meni. Razumijem potrebu za 50 gb rama na androidu jer ti toliko i treba da instaliras sve potrebno za normalan rad 🙂

   Tragedija je sta nema prave alternative jer nasi operateri guraju samo android (jer vecina to ipak zeli)… ne mozes vise nabaviti dobar “obicni” mob.

   Moj je plan dobro se informirati o BB 10 i ubosti Q10 ako bude pomak na bolje

 11. Petar napisao:

  Zbog slijedečeg komentara ću sigurno pobrati hrpu TDova, ali moram to reči: naime u zadnje vrijeme preispitujem “važnost” smartphone-a. I dolazim do zaključka da se vraćam na dobru staru dumb Nokiu. Nekoliko stvari koje sam primjetio. Prijatelji kada odu u drugi grad koriste navigaciju, ja koristim jeftinu kartu sa benz crpke – 2 mjeseca kasnije ja se u tom gradu snalazim kao doma, oni i dalje koriste navigaciju. Svi koje znam imaju tarife sa besplatnim SMSovima, a opet uporno štancaju poruke po viberima i vocap-ima – to je valjda in. Cijene tih smradfonova su komične – obzirom da svaki proizvođač ima barem 15 modela i da ih dnevno naštancaju 50 milijuna trebali bi biti besplatni a ne po “promo” cijenama od “samo” 2,5 tisuća kuna. Cijene “3G” neta u HR su komično skupe (uočite 3g u navodnicima jer to 3g mitološko biće imate samo ako sjedite na repetitoru). Feature phone-ovi imaju gotovo jednake mogučnosti a koštaju trećinu osrednjeg smradfona. Da ne počnem sa googlanjem. Na kavi netko spomene neki podatak odmah svi vade smradfonove da bi proguglali točnost podatka i možebitne neprijateljske namjere možebitnog dezinformatora….

  Uglavnom, ne želim nikoga uvrijediti – to su samo moja opažanja. Tko voli neka samo izvoli.

  @Vlado – unatoč mojem načelnom ne slaganju, jako, jako dobar članak.

  • Lutherus napisao:

   Smartfoni su trenutno u modi pa ih svi kupuju. Po meni je to isto blesavo. Imaš mobitel defakto sa mogučnošću lansiranja nuklearnih projektila a koristiš ga da šalješ poruke.

   • Dado napisao:

    Potpisujem..

   • Lutherus napisao:

    Inaće fun fact, računalo koje je služilo NASA-i za izračunavanje i lansiranje prilikom Appolo misija je bilo hradverski jako kao Nokia 3310 što je znatno slabije od današnji smartphone uređaja. A opet mi sa tom naprednom tehnologijom ne možemo ništa 🙁

    • trzalica napisao:

     …to je zato jer premalo upotrebljavamo mozak i maštu (kreativnost) a previše se zamaramo sa nebitnim stvarima…

     • Lutherus napisao:

      A to je pak povezano sa školstvom i medijima. U školama djecu ne uče kako misliti već što misliti pa svatko tko se ne pridržava tog ustroja je problematičan i ima poremečaj koncentracije i valja ga šopati tabletama a kroz medije se serviraju gluposti, laži i dezinformacije.

      • trzalica napisao:

       …ili se takvu djecu proglasi budalama i čudacima i na taj se način prijeti svoj ostaloj djeci koja su imala namjeru koristiti svoju glavu a ne sve jednostavno primati kao zdravo za gotovo. Strašno!!

 12. Petar napisao:

  A da ne počnem sa iskakanjem iz kože kada smradfon klizne preme rubu stola.

  • Vl@do napisao:

   Imam odličnu gumenu navlaku. U autu lijepo stoji skoro okomito, a klizanje po stolu ne dolazi u obzir.

   • Petar napisao:

    Imam i ja i u njoj mi je pukao zaslon kad je vidafone 858 pao sa stola. Sadasnji huawei g300 je u koznoj torbici.

    Nokia x2 mi je u voznji izletila iz auta, a o padovima sa stola da ne pricam 🙂

 13. trzalica napisao:

  Inače, ima li tko riješenje za Super Su aplikaciju – pokušava si update-ati binaries i onda mi zezne root privilegije a svejedno se ne uspije update-ati…?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.