12.178 pregleda

Napokon izašla nova Fedora 18!

32

Nakon puno odgoda izašla je Fedora 18 znana još pod razvojnim imenom Sferna krava (Spehrical Cow), čime je uobičajeni šestomjesečni ritam izlaženja prekinut za gotovo 2 mjeseca!

Kome je dosadilo toliko čekanje može se odmah zaputiti na službene stranice i preuzeti presliku najnovije Fedore ovdje. Da ne tražite dugo svoj omiljeni spin i arhitekturu postoji stranica sa svim dostupnim opcijama za preuzimanje ovdje.

Fedora 18 GNOME

Fedora 18 GNOME

 

Fedora 18 KDE

Fedora 18 KDE

 

Fedora 18 Mate

Fedora 18 Mate

 

Glavne značajke novog izdanja su:

 • Anaconda, Fedorin program za instalaciju (installer), napisan je iznova i sada dolazi u potpuno drugačijem formatu gdje instalacija više nije linearna (“Next>Next>Install“) već razgranata (hub & spoke model) tako da se mogu lakše preskočiti za nekoga nepotrebni/dodatni koraci što pojednostavnjuje instalaciju. Osim toga moguće je brzo promijeniti već postavljene korake ako je to potrebno, a ne se, kao do sada, vraćati bespotrebno unazad. Ovo je prvo izdanje, stoga očekujemo da će zasjati u punom sjaju tek u narednim inačicama Fedore.

fedora18

 

 • Nadogradnja distribucije sad se vrši preko alata FedUp (Fedora Upgrader), a ne kao do sada s pre-upgradeom.

Za desktop korisnike:

 • GNOME 3.6 koji dolazi s podrškom za MS Exchange i Skydrive kao i mnogim drugim značajkama
 • Nova grafička sučelja: Cinnamon (“klasični” GNOME 3) i MATE Desktop (fork GNOME 2)
 • KDE Plasma Workspaces 4.9
 • Xfce 4.10
 • Novi alat za upravljanje pohranom SSM (System Storage Manager)
 • Novi vatrozid firewalld mijenja stari iptables, čime je moguća dinamička promjena stanja vatrozida bez gubitka veze na mrežu za ostale aplikacije
 • NetworkManager sad podržava i stvaranje HotSpota ako to wireless kartica hardverski dopušta

Za programere:

 • Nove verzije programskih jezika: Perl 5.16, Rails 3.2, Python 3.3
 • Novi programski jezik Clojure (dijalekt Lispa)
 • DragonEgg koji povezuje GCC i LLVM čime GCC može iskoristiti optimizacije LLVM-a

Za sistem-administratore:

 • Mogućnost ažuriranja sustava izvan mreže radi veće stabilnosti procesa ažuriranja za važnije komponente
 • Nadogradnje alata i biblioteka za upravljanje pohranom (SAN i NAS)
 • Samba 4
 • Riak
 • Prvo izdanje DNF-a,nasljednika yum-a, koji je puno brži od svog prethodnika jer koristi SUSE-ovu biblioteku za traženje i računanje ovisnosti kod RPM paketa – libsolv

Osim ovoga, nova Fedora donosi mnogo optimizacija i novih alata za virtualizaciju i “oblačne” instalacije.

Cijeli popis može se naći ovdje ili detaljnije ovdje.

Neke napomene i česte probleme/pogreške u ovoj verziji Fedore treba posebno istaknuti:

 • Oni koji koriste Windows 8 i UEFI trebali bi isključiti opciju “Fast Restart” u UEFI-ju da ne bi ostali bez podataka na Fedori.
 • U instalaciji nedostaje raspored (layout) za hrvatske tipkovnice, pa ga je potrebno odabrati naknadno, nakon instalacije.
 • Podizanje instalacije kroz UEFI ne radi s liveusb-creatorom.
 • Čini se da Fedora u instalaciji automatski postavlja UTC vrijeme za hardverski sat, što u Windowsima uzrokuje pomak za jedan sat jer oni hardverski sat sinkroniziraju s lokalnim vremenom.
 • Windows 8 instaliran u UEFI modu ne pojavljuje se u GRUB2 jer sad tu ulogu preuzima UEFI.
 • Instalacijski DVD ne sadrži LibreOffice “po defaultu” već ga je potrebno naknadno instalirati.

Izlazak Fedore 18 znači i kraj podrške za Fedoru 16, pa se korisnicima šesnaeste inkarnacije preporuča nadogradnja na  zadnju verziju ove brzoživuće distribucije.

Slobodno napišite u komentarima kako vam se sviđa nova instalacijska procedura 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (10 votes cast)
Napokon izašla nova Fedora 18!, 4.8 out of 5 based on 10 ratings

32 komentara

 1. Bug napisao:

  Izasla 18 a ja jos na 15ici 😀 nikako da upgrejdujem sistem, al moracu

  • 4ndY napisao:

   Na tvom mjestu nikako ne bi išao s upgradeom već s čistom instalacijom jer se puno toga značajnije promijenilo, a tu ponajprije mislim na GRUB2. Osim toga, prvo moraš upgreadati do F17 s preupgradeom, a tek onda s FedUpom na F18.

   • Bug napisao:

    Pod upgrejd mislim FORMAT>INSTALL
    Radio sam par puda update systema i nije mi uspelu u celosti nikad…

   • lolobrigida napisao:

    Uh FedUp.. primetio samda ima prilican broj ljudi koji se zale na njega.. posle upgradea preko FedUpa nisam uspeo ni da dodjem do login screena.. samo pobeli ekran. Hvala bogu na bekaupu.

 2. Munjaro napisao:

  Zanima me Mate,link za download ili si to instalirao preko upravitelja softvera ?

 3. ahrx napisao:

  podrška za ms exchange? bilo koja distribucija s gnome 3.6 ili samo fedora?

 4. funat napisao:

  Ako netko testira na virtualki putem VMWarea, neka isključi 3D akceleraciju u postavkama jer mu se GNOME neće uspješno podići.

 5. Cooleech napisao:

  Nevezano uz Fedoru, ali moram reći da je UEFI jedan veeeliki :facepalm
  Inače, dobar članak, 4ndY! 🙂 Nisam ljubitelj Fedore, ali mi se sviđa nova Anaconda. 🙂

 6. Mirko napisao:

  Moj ulaz u svijet Linuxa je bila Fedora 7 – od tada sam ih imao sve (zanimljivo na laptopu koristim parne, a na PCu neparne verzije :)). Moja praksa je da instaliram fedoru 2 mj nakon izlaska (toliko im treba da ispoliraju veće bugove). Dakle: moja omiljena distra kojoj se uvijek vraćam.

 7. sailor napisao:

  u VMware playeru easy install ne radi, a isto tako se starta na minimalnoj rezoluciji
  dok mi ubuntu sve prepozna
  inače koristim linuxmint 13 nativno na kompjuteru

 8. Mario napisao:

  Tko treba Fedoru, kad postoje Kororaa i Fusion? 😉

 9. Piko napisao:

  Evo, napravip Clean install, …. sve radi super osim lirc-a koji nije radio niti u 16. niti u 17, …. jedino što sam umjesto 64 bit verzije (koju sam imao na 16 i 17) stavio 32 bit sa PAE kernelom (imam 8 GB Rama na jednom i 4 GB na drugom stroju), … tako sam izbjegao neke probleme sa 32 bitnim library

  Moj dojam, sve malko ispeglanije i glađe….. naravno ima bugova (narečeni lirc, …. za one koji neznaju IR Remote control, …. meni ne radi jer imam IR na USB DVB-T Tuneru, a ta kombinacija ne radi sa lirc na fedori jer fali lirc_gpio u kernelu, a ne da mi se zbog toga kompajlirati kernel)

  • 4ndY napisao:

   Ja ga već ne koristim duže vrijeme, ali ga planiram ponovno osposobiti pa me zanima hoću li naići i na neke druge probleme ili samo fali driver za tvoj IR uređaj? Ja imam IR2serial kućne radinosti…

   • Piko napisao:

    Imam Terratec USB XXS DVB-T koji dolazi sa svojim daljincem, …. na linuxu daljinac ne radi, dok tuner radi bez greške (koristin Kaffeine za gledanje TV-a), na Win sam morao teško kemijati, …. jedino gdje je radio Out-of-Box je Mac OS X na EyeTV….

 10. blast beat napisao:

  Meni se nova Anaconda ni malo ne sviđa, posebno deo oko particionisanja i nameštanja mount pointa, malo je konfuzan. Lakše mi je instalirati Arch od kad su izbacili njihov installer nego ovo. Ali dobro, ovo je tek početak, možda će biti bolje u sledećoj Fedori. A možda se i samo meni ne sviđa. 😀

  • 4ndY napisao:

   Ni meni se ne sviđa – trebalo mi je pol sata dok naštimam sve obične i EFI/Grub particije. A možda će u idućim verzijama to ispeglat i pojednostavniti…

 11. Tihomir napisao:

  Dedoimedo ju je blago receno popljuvao – http://www.dedoimedo.com/computers/fedora-18-kde.html

  • 4ndY napisao:

   Slažem se sa svime napisanim – ovo je izdanje, prvenstveno zbog nove instalacijske procedura, teška katastrofa. Čovjek bi mislio da su sve te silne odgode bile zbog glancanja novog installera, a ne da stvar jedva proradi i to samo u najdefaultnijim slučajevima… Šteta.

  • SuSe napisao:

   Lično iskustvo: ni meni se ne sviđa, da ne nabrajam zašto, ponavljao bih se, neki problemi su mi se javili a koje sam npr. na 17 i 16 rješavao glatko. Iako mi je distra simpa odavno…

 12. Lutherus napisao:

  Nisu svi oduševljeni. Alan Cox Calls Fedora 18 “The Worst Red Hat Distro” http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTI4MjI

 13. gnu napisao:

  Lijepo je vidjeti da gedora ostaje dosljedna svojoj reputaciji i tradiciji. Vječna beta i pješčanik za Red Hat gdje su korisnici beta testeri.

  Na primjer, ne mogu odabrati “croatian layout” tipkovnice, jer ga nema, wtf!?

  Imao sam sličnih problema primjerice sa starijim verzijama Minta-a KDE, gdje nisam mogao odabrati hrvatsku regiju, isto je bilo sa Chakrom (ne znam kako je sada sa tom distribucijom).

  Za ovakve stvari u 21.st. i postojanja hrpe dobrih, provjerenih, pouzdanih, tekstualnih i GUI instalera, nema opravdanja.

  Dobar posao fedora time, nastavite se tako igrati jer, If It Ain’t Broke, Break It.

  Jedno je npr. forkanje kada postoje opravdani razlozi a drugo je raditi promjene radi promjene same i izmišljati toplu vodu tamo gdje nije potrebno.

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.