Napredak Libre Office paketa

Prije otprilike godinu i pol dana OpenOffice zajednica se razdvojila i odlučila formirati novu zajednicu pod nazivom “The Document Foundation”, te novi uredski paket LibreOffice. Za to vrijeme su dobili podršku od brojnih sponzora kao što su FSF, RedHat, Canonical, GNOME, Intel, Google, Novell i drugi, a LibreOffice je postao snažan uredski alat s preko 25.000 tisuća novih linija kôda i preko 400 doprinositelja. Uz to, LibreOffice trenutno koristi preko 15 milijuna Linux korisnika i dodatnih 10 milijuna Windows i Mac korisnika.

Ove brojke dovoljno govore o značajnom napretku LibreOffice paketa i samo je pitanje vremena kada će prijeći kritičnu točku i ozbiljno zaprijetiti Microsoft Office paketu, koji zbog svoje previsoke cijene i problema s licenciranjem lagano usporava u utrci. Za razliku od Microsoftovog uredskog paketa, LibreOffice je besplatan i otvorenog koda te ga je moguće bezbroj puta skinuti s interneta i instalirati na nebrojeno računala, a uz to nudi iste i jednako snažne alate kao i komercijalni konkurent.

Writer - dio LibreOffice uredskog paketa

 

S druge strane, Microsoft Office se bori s nekoliko ograničenja – moguće ga je pokrenuti samo na Windowsu i Macu dok LibreOffice radi na Windowsu, Macu i Linuxu, a k tome savršeno radi i na slabijem hardveru što nije slučaj kod novijih verzija Microsoft Office paketa. Drugi problem je sigurnost – ukoliko se dogodi nekakav sigurnosni propust u MS Office paketu, korisnici uglavnom nisu upućeni u to, te su ostavljeni na milost i nemilost hakera koji će iskoristiti taj propust i Microsofta da objavi sigurnosnu zakrpu. LibreOffice je otvorenog kôda, pa je lakše i brže uočiti i ispraviti bilo kakav sigurnosni propust.

LibreOffice ima standardno, minimalističko sučelje kakvo je i MS Office nekoć koristio a koji sada koristi tzv. “ribbon” na koji se brojni korisnici još i danas žale, no Microsoft ga svejedno i dalje gura na svoje druge proizvode. Ono u čemu LibreOffice zaista pokazuje svoju kvalitetu je brzina. Efikasnim programskim kodom, izvrsnom implementacijom u smislu algoritama i arhitekture, te minimalnom instalacijom LibreOffice zaista pruža veću brzinu u radu nego MS Office.

LibreOffice projekt je također najavio i prijelaz na mobilne platforme (Android i iOS), kao i na web sučelje koje će biti moguće koristiti unutar browsera, što će dodatno doprinijeti rastu ovog uredskog paketa. Nova verzija je donijela brojna poboljšanja i poliranja te se konstantno unaprjeđuje, a nadogradnje i sigurnosne zakrpe su česte što osigurava korisnicima sigurnost i stabilnost.

Iako LibreOffice još treba prijeći dosta puta kako bi dostigao Microsot Office, projekt nudi izvrstan i besplatan uredski paket  koji zadovoljava svakodnevne potrebe mnogih korisnika, a poslovnim korisnicima može znatno smanjiti troškove poslovanja. S istinski otvorenim modelom upravljanja i dinamičnim razvojem, LibreOffice je uzeo zamah i vjerujemo da će dospjeti ondje gdje OpenOffice nije uspio. Što vi mislite?

Reference: http://www.unixmen.com/the-growth-of-libreoffice-over-microsoft-office/

Autor: Mario T.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

14 Komentara

Dodaj svoj

Zaludu sve to kad se dokumet napravljen u Libreu ne otvara kako treba u MS Officeu. A ostatak svijeta samo za MS-ov Office zna. 😉

pa za to postoji opcija da se snimi u pdf i uzivas. mada mi se cini kad ga sacuvas u ms formatu i da ga otvara prilicno dobro…

Kad se pdf ne moze dalje uredjivati. Tekstualne dokumente otvara MS solidno ali mi je problem s prezentacijama. Nema sanse da ju otvori kako treba.

Ma ja sve prezentacije spremam u PDF. Jer u većini PDF preglednika imaš opciju za fullscreen ili prezentaciju. Jedino što u tom slučaju nema efekata, prijelaza i sl.

I što se tiče prezentacija, mislim da ovako nešto ima svijetlu budućnost i da je puno bolje rješenje nego Impress i Powerpoint:

http://prezi.com/

Mislim da promocija ovakvih rješenja kao što je prezi nije ok, pogotovo u FOSS zajednici, razlog je zatvorenost samog programa u okviru web stranice, ne samo da nema dostupnosti koda nego u ovom slučaju korisnik nije niti vlasnik svojih dokumenata, jer se oni nalaze na njihovom serveru.. Po meni je puno sretnije rješenje za ovakav tip prezentacija inkscape + sozi plugin (http://sozi.baierouge.fr/wiki/)

Za malo naprednije je odlično rješenje latex + beamer class. Za sve ostale libre office je sasvim dovoljan. Odradi posao.

U pravu si, nisam razmišljao s tog gledišta. Mislio sam da je dobro jer je neovisno o platformi, i ne moraš brinuti dali je na drugom računalu instaliran LibreOffice i dali će prezentacija ispasti dobro.. Također mi se čini da se mogu napraviti zaista impresivne prezentacije u Preziju.

Osim Prezija, tu su Google Docs, Zoho Docs i Microsoft Docs, koji su opet jednostavniji nego Prezi..

Super članak!
LibreOffice je zbilja moćan alat! A dobra razvojna strategija već daje rezultate. Neka samo ovako nastave 😉

LibreOffice dobro napreduje iz verzije u verziju, ali kad je u pitanju kompatibilnost s MS Office-om, ThinkFree Office i Softmaker Office su još uvijek u prednosti (al njihove aktualne verzije nisu besplatne).

Mnogo cesto koristim office-ov Microsoft one note… Zna li neko da li i libre office u svom paketu ima nesto kao sto je one note?

libre office je vrlo kvalitetan paket.
jest da ima još uvijek nekih mana, dječjih bolesti i sl., ali sasvim solidno radi.

testiram fedoru 16 u virtualcu sa lxde-om + libre office i sve skupa radi odlično.

mislim da za godinu dana bude čak i bolji od ms office-a.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.