6.670 pregleda

NASA i Linux fundacija pripremaju se za migraciju ISS-a na Linux

15

NASA je odlučila na računala u Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS-u) instalirati stabilan i pouzdan operativni sustav.

Keith Chuvala, NASA-in voditelj Laptops and Network Integrations tima je u suradnji s Linux fundacijom započeo migraciju računala Međunarodne svemirske postaje na Linux.

Keith kaže: “Prenijeli smo ključne funkcije s Windowsa na Linux jer trebamo stabilan i pouzdan operativni sustav koji će nam uz to omogućiti i kontrolu “unutar kuće“. Tako da ako poželimo nešto zakrpati ili prilagoditi to možemo i obaviti.”

Međunarodna svemirska postaja

Međunarodna svemirska postaja

 

Kako bi uspješno započeo i nastavio migraciju na Linux, Keith Chuvala je u pomoć pozvao Linux fundaciju. Fundacija je organizirala dva tečaja za NASA-ine programere koji rade s Keithom: Uvod u Linux za razvijatelje, te Razvijanje aplikacija za Linux.
Chuvala je iznimno zadovoljan: “U početku sam se brinuo da će se neki od naših iskusnih dečkiju dosađivati. Ali to se na kraju ipak nije dogodilo. Isto tako, i neiskusniji su pronašli adekvatan izazov.

Kao i sve znanstvene ustanove, NASA ima dosta iskustva u radu s Linuxom. Imaju izrazito jak tim razvijatelja za Debian, a uz Debian koriste i različite verzije RHEL-a te CentOS-a.

Na Međunarodnoj svemirskoj postaji astronauti koriste prijenosna računala koja su dio lokalne računalne mreže OpsLAN. Pomoću njih obavljaju svakodnevne zadatke. Osim tih prijenosnika, Linux pokreće i Robonauta R2, prvog humanoidnog robota u svemiru. Robotom se može upravljati sa Zemlje i sa ISS-a, a još uvijek se nalazi u fazi finog podešavanja. Njegova zadaća će biti obavljanje poslova koji su previše opasni ili premonotoni za ljude.

Robonaut na ISS-u

Robonaut na ISS-u

 

Chuvala kao najvažniju lekciju koju je naučio na tečaju ističe predstavljanje Linuxa u globalnoj perspektivi. Kao netko tko radi s ljudima u svemirskom okruženju, naučio je cijeniti pogled na svijet koji nudi Linux filozofija. Također, kao iskusni Linuxaš navodi da je bilo uzbudljivo promatrati svoje kolege kada im je tijekom predavanja priča o Linuxu “kliknula” na svoje mjesto.

Izvor:Linux.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (13 votes cast)
NASA i Linux fundacija pripremaju se za migraciju ISS-a na Linux, 5.0 out of 5 based on 13 ratings

15 komentara

 1. trzalica napisao:

  Dobro su se sjetili ali znate kako se kaže: “Bolje ikad nego nikad!” 🙂

 2. americhanac napisao:

  Cuj, vjerujem-nevjerujem da bilo koji sistem je “radio” na windowsima. Sve je to vlasnicki kod a ovo je samo netko dobio lovu da progura (prastaru) ideju kontrole kao odgovor na apple i MS obozavaoce. Kome jeikad palo na pamet da se u NASA-i koristi ista drugo do SUNovi i UNIX stvarno je naivan 🙂

  Da, mozda iz zeke 😀

  • Branko napisao:

   Misliš da NASA ne koristi Debian, RedHat, CentOS i Scientific Linux?
   Ako su te distre bile dovoljno dobre za ekipu iz Cerna, vjerojatno su dovoljno dobre i za NASA-u.
   Vjerojatno je neki postotak UNIX-a, neki postotak Linuxa i nešto Windowsa tamo. Prva dva za važnije stvari, a posljednji na nekim lokalnim desktopima.

   • americhanac napisao:

    MA svakako da se oriste u potpuno nebitnim stvarima. Stabilan operativni sustav na bilo kojoj Linux distri nepostoji. Moras ga izgraditi sam sto znaci se pisu kodovi, postavljaju svoja rijesenja a narocito nemogu zamisliti kako se Canonical vrti sa direktnim pristupom drajverima 😀 A Windowsi sa svoja e tri sigurnosna deskriptora SDDL-a su vrhunac “brzine” 😉

    Hocu reci (ili htjedoh), niti jedna distra “out-of-the-box” osim SUN-a to nije u stanju za sada.

    • Branko napisao:

     Da. Vjerojatno dosta koriste UNIX.
     Ali ovdje u članku je riječ da prebacuju laptope sa ISS-a na Linux. Nije baš da se radi o kritičnim strojevima iako se vjerojatno i pomoću njih obavljaju prilično važni poslovi.

     • Lutherus napisao:

      Koliko se sjećam na serverima i radnim stanicama vrte linux samo zaboravil da li je fedora 5 ili debian sarge još uvijek.

      • americhanac napisao:

       Nesto se sjecam (da sad ne kopam po arhivima) da je u pitanju Fedora (tj. RedHat je imao prste u tom dealu zbog Military Class uvjeta u ugovoru) ali eto nemogu tvrditi pa cu se sloziti 🙂

    • Branko napisao:

     Malo da začinim raspravu. 😉
     Ako Linux nije dobar izbor za važne stvari, kako to da gotovo sva svjetska superračunala vrte Linux?
     Link
     Valjda bi bilo logično kad su već ulupali milijune na stroj, da ulože još koju tisućicu dolara za neki Unix? 😉

     • americhanac napisao:

      Iako si u pravu da je Linux osnova, superracunala se u biti ne koriste u produkciji kao distra vec jako obrađena da odgovaraju namjeni (od samog brojanja FIPS-a nadalje). Plus, niti jedno od tih superracunala u naslovnicama neradi sve samo – integracija ostalih OS-ova poput Mainframe-a, u zadnje vrijeme ponovo ojacanog AS-400 DB sustava i nekih stvarcica iz Oracle grupe… Pogoniti gui/bash preko nekog operativnog sistema i nije bas nes, ne? Cygwin isto super radi na 2K8 SP1 😉

   • Zlatko napisao:

    Jel neko video kolko njihovi racunari trose malo energije, mislim na racunare koji se nalaze izvan zemlje. Za razliku od naših u kucama. Dakle ne znam zasto, ali ja mislim da koriste BDS, eto to je moje lično mišljenje, da ne kažete da sam se uobrazio i da ne želim da diskutujem tu sa vama 😀

    • Branko napisao:

     Lako njima za struju!
     Samo se okrenu prema Suncu, malo pricekaju par minuta da se baterije napune i dalje na poso!
     Da imam ja doma one njihove solarne ploce ne bi meni Elektra racune slala! 😉

 3. americhanac napisao:

  heh 🙂 jede mi kibord slova 😀

  Dakle:

  a)CEtri sigurnosna deskriptora i
  b) UNIX SUN-a (ok, eventualno in-house rjesenje od REDHAT-a ali opet tesko modificirano)

 4. jurastublic napisao:

  Koriste windowse na laptopima za surfanje po internetu. međutim, njihov link pristup internetu nije bilo kakav već je jako filtriran i prolazi sve moguće kontrole prije nego dođe do stanice, tako da nema velike bojazni da bi pokupili viruse čak i sa windowsima. zato im nije bio problem imati windowse za takve sitnice.

 5. Dario napisao:

  Koliko sam stigao na brzinu vidjeti koriste Win NT 4.0 iako linkovi na PDF dokumente koje sam našao nisu baš nekaj friški.

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.