Novi Trojanac za Linux – Hands of Thief

Svim Linuxašima upozorenje! Upravo je izišao novi trojanac dizajniran za Linux operativne sustave. Trojanac se zove “Hands of Thief”, a izradila ga je skupina ruskih računalnih kriminalaca.

Trojanac će na zaraženom sustavu tražiti i pospremati vaše unose u internetske pretraživače tijekom rada s kreditnim karticama i internetskim bankarstvom. Takve podatke će potom slati u svoju bazu odakle će se oni prodavati zainteresiranim kupcima diljem svijeta.

handofthief-600x282

 

No, razloga za zabrinutost u biti i nema. Dovoljno je samo malo zdravog razuma. Budući da se ne radi o virusu (dakle programu sposobnom za samostalno izvršavanje i reprodukciju na zaraženom računalu), već o trojancu koji se širi socijalnim mrežama i mailom, dovoljno je da ne instalirate sumnjive programe koje dobijete ovim putem, te da za instalaciju programa koristite već provjerene i sigurne načine.

Trojanac se nudi korisniku kao “siguran i koristan” program, a u sebi sadrži zloćudni kod. Dakle, dok god programe instalirate na siguran način, ovaj zloćudni softver vas ne bi trebao previše brinuti.

Zanimljivo je da je na crnom tržištu ovaj trojanac trenutno “na akciji”, to jest mogu ga kupiti stari i provjereni kupci za 2 000 $, a uz sam softver dobijate i besplatnu podršku, te sve buduće nadogradnje. Kada akcija završi, program će moći kupiti svi i to za 3 000 $, uz 550 $ za svaku nadogradnju.

Dakle, ako ste računalni kriminalac, navalite dok još traje popust!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (11 votes cast)
Novi Trojanac za Linux - Hands of Thief, 4.3 out of 5 based on 11 ratings

8 Komentara

Dodaj svoj

Sam od sebe se ne može instalirati, samo ako te nagovore putem socijalnog inženjeringa. Takav program svatko može napraviti ako ga misli širiti tako da nagovara ljude da ga instaliraju. Problem je automatski ubaciti payload u tuđi komp a to na linuxu (za razliku od win npr.) baš i ne ide.

nema sanse na linuxu automatski ubaciti payload samo socijalni inzenjering ali ko je toliko lud ako malo zna o tim stvarima nece se prevariti !!!

Pita jedan moj prijatelj, ako netko ima HoT, da nam ostavi neki link, on bi to instalirao na svoj Mint čisto da vidi šta će napraviti. 😀

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.