NSA objavio SE Android

Američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) objavila je SE Android, sigurnosno poboljšanu verziju Googleovog operacijskog sustava Android, baziranu na ojačanom SE Linuxu.

SE Android napravljen je upravo sa sigurnosti u prvom planu; izolira aplikacije jedne od drugih, uklanja probleme uzrokovane malicioznim aplikacijama, sprječava ih u pristupu sistemskim resursima, pruža točno određene dozvole pristupa i obavlja razne sigurnosne provjere. Napravljena su i određena poboljšanja oko sigurnosti WiFi i mobilne mreže, a svaka datoteka i direktorij na uređaju mogu se zasebno zaključati i kriptirati.

 

Agencija navodi kako bi se mnogi postojeći sigurnosni propusti mogli spriječiti korištenjem SE Androida. Jedan od poznatijih je GingerBreak, kojeg SE Android blokira kroz šest različitih koraka prilikom pokretanja.

NSA cilja na razvijatelje, stručnjake za sigurnost i proizvođače uređaja koji zahtijevaju stroge sigurnosne standarde (kao što je Ured za obranu Sjedinjenih Američkih Država).

Projekt je još uvijek u ranoj fazi razvoja, i trenutno ne postoji u binarnim oblicima, stoga ćete morati sami kompilirati izvorni kôd, a nakon toga preuzeti zakrpe i modifikacije iz postojećih repozitorija. Više o svemu možete pročitati ovdje.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

6 Komentara

Dodaj svoj

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.