Objavljen je GNOME 3.8, pogledajmo novosti

Nakon dugoga čekanja, izašao je Gnome 3.8 i korisnicima ovoga sučelja donosi značajne novosti poput uvođenja novih aplikacija, ispravaka bugova i novih mogućnosti u postojećim aplikacijama.

Nakon mnogo rada, Gnome tim donosi nam brojne novosti.

GNOME 3.8 pretraga
Uvedene su nove opcije u redizajnirani Activities panel kako bi traženje aplikacija bilo jednostavnije, a pretraga je poboljšana s novim kontrolama rezultata. Pogledajmo i popis svih novosti novog izdanja:

• Uvedene su postavke privatnosti u kojima se može kontrolirati tko može pristupati sadržaju računala.

• Iako je najavljeno izbacivanje, uvedena je nova verzija “Classic modea” za ljubitelje Gnomea 2.

• Od novih aplikacija tu je Clocks, aplikacija koja prikazuje satove za različite vremenske zone kao i alarme, štopericu i tajmer.

• Nove opcije u postavkama: uvedena su 4 nova panela s postavkama i velike su promjene napravljene u postojećim panelima.

• Web aplikacija dobila je bolje upravljanje karticama, bolju podršku za Flash i HTML5, poboljšanu pretragu stranice, način privatnoga pretraživanja i gumb za otvaranje nove kartice.

• Documents je integriran s Google Driveom i ima poboljšano sučelje.

• Contacts sad ima novi način uređivanja.

• Poboljšano je renderiranje animacija kontakata.

• Uveden je ‘on screen display’ za promjenu načina unosa.

• Boxes, aplikacija za virtualizaciju sada podržava smart kartice i automatski spaja USB uređaje u virtualni stroj.

• Uvedene su nove aplikacije Weather (koja prikazuje vrijeme) i Bijiben (za spremanje bilježaka).

• Poboljšane su obavijesti, a Online Accounts sada podržava i ownCloud.

U svakom slučaju, ove su novosti zanimljive i zasigurno ćemo pratiti daljnji razvoj ovoga sučelja. Hoćete li ažurirati na Gnome 3.8 ili ćete ostati na nekoj starijoj verziji?

NAKNADNO SMO DODALI:
Pogledajte video:

Izvor: gnome.org, omgubuntu.co.uk

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (9 votes cast)
Objavljen je GNOME 3.8, pogledajmo novosti, 5.0 out of 5 based on 9 ratings

25 Komentara

Dodaj svoj

namjeravam da pokušam sa open suse može li mi neko reći dali je ta verzija linuxa jednostavnija za obične korisnike od ostalih ?

Gnome nije verzija Linuxa već sučelje, openSUSE je distribucija, nije verzija Linuxa jer je Linux kernel.

openSUSE je jednostavniji od nekih distribucija (Gentoo, Arch, LFS :D), ali kompliciraniji u nekim stvarima od npr. Minta.

jedino što mi se ne sviđa je integracija s Google Driveom jer nezz koliko je dobro za korisnike koji ga ne koriste ili ne žele integraciju, a i samo to guranje jednog proizvoda mi ne miriše dobro … mogao bih ovo usporediti kao da vam omoguće u email clientu dodavanje gmail-a accounta ali ne i ostalih … po meni bi ovo trebao biti poseban app za Google Drive, tko hoće koristiti neka koristi a tko neće lako mu je izbrisati app … btw da se zna ja jako puno koristim Google Drive 😉

Neozbiljan!? Zbog čega?
Ja čak razmišljam da se vratim na GNOME 3. Ima gomilu novosti (koje mi se jako sviđaju), a jedino zbog čega sam napustio GNOME je što nisam imao funkcionalan panel (aka taskbar). To se lako riješi instalacijom nekog dockbara, ili panela (npr tint2).

skino sam driver za grafiku i neznam kako da ga instaliram izbaci mi samo neku čudnu skriptu nije kao na windowsu da odma se pojavi install shield

Koju distribuciju koristiš? Ako je neka user friendly distra, nema potrebe za skidanjem paketa zasebno… Jednostavno ih instaliraj iz repozitorija. Ako želiš našu pomoć, prvo nam daj malo više informacija! 😉

Postupak instalacije drivera na linuxu je nešto drugačiji od windowsa. na windowsu skines installer dakle .exe datoteku i pokreneš čarobnjak za instalaciju. Dok na linuxu je procedura nešto drugačija. ono sto si skinuo nije installer, mozda postoji neka skripta za instalaciju ali se to uglavnom radi kroz konzolu, kroz nekoliko naredbi, “ukratko” to je za tebe kompliciran postupak.
Napravi ono sto kaze ZOK4, povučes drivere sa repozitorija, neznam kako je za opensuse ali za ubuntu nađes aplikaciju “additional drivers” pokreneš ju, moras biti spojen na internet dakle on ti pokaže dali postoje kakvi driveri za tvoju grafičku. Ako ti pokaže nešto onda staviš kvačicu i on ti instalira.
Ako ne postoji, znači da vlasnički driveri više ne postoje za tvoju grafičku, to znači da proizvođač prestao davati podrsku za tvoju graficku jer je otišla u zastaru. No to ne znači da ne postoje driveri, kad proizvodac prestaje praviti vlasnicke drivere za tvoju grafu to uglavnom znači da su otvorili dokumentaciju pa ih pravi opensource zajednica. A novi driveri najčesto dolaze već intergrirani u linux kernel. Dakle svakom novijom linux distribucijom dobivaš friške opensource drivere. No ti daj više podataka ako želiš da ti pomognemo. Najbolje da otvoriš temu na lzs forumu pa ti budemo tamo puno biše pomogli nego ovdje 🙂

ray@ Pozdravljam tvoj interes da isprobas Linux.
Nemoj samo brzo odustati. Na pocetku ce ti malo biti “Tesko” svatiti ideologiju Linux.
Ali ako jednom to svatis, nikad se neces vratiti na Win.
Sto se tice drivera, u “normalnim” situacijama (Hardware) ne trebas nista uraditi. Driveri su vecinom integrisani u kernelu (ajmo reci Operativni). Jednostavno vidi ako ti efekti rade onda je sa grafickom sve OK.

Na onom prijlazu sa gnome 2 na gnome 3 sam bio skeptičan, ali sada mi se “trojka” jako sviđa. Jedva čekam da instaliram 3,8

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.