FBI želi nadzirati Skype, Gmail, Dropbox…

Vidljivo je da već danas razvoj komunikacijskih kanala ide u smjeru bežičnog prijenosa podataka između pružatelja komunikacijskih usluga i krajnjih korisnika.

Imajući to na umu, FBI je kao deseti prioritet u svom radu naveo “nadogradnju svojih postojećih tehnologija u cilju što uspješnijeg obavljanja svojih aktivnosti” (cijeli popis prioriteta možete vidjeti na njihovom službenom linku).

Drugim riječima, FBI do kraja ove godine namjerava nadogradnjom postojeće tehnologije te izmjenama u američkom zakonodavstvu sebi omogućiti praćenje komunikacijskih servisa kao što su Skype, Gtalk, Gmail i sl., sve do Dropboxa i online igara u kojima je moguća direktna interakcija među korisnicima.

FBI Gmail Gtalk Dropbox Skype

Bežični prijenos podataka na početku je naveden kao ključna riječ s razlogom. Naime, službe poput FBI-a su i prije imale mogućnost instaliranja svoje opreme kod pružatelja komunikacijskih usluga, no za to su im bili potrebni sudski nalozi, a i kapaciteti za nadzor su bili ograničeni. Prelaskom na bežičnu komunikaciju i prijenos podataka izostaje potreba FBI-a (i sličnih službi) za instalacijom hardvera za praćenje kod davatelja usluge jer podaci slobodno putuju i jedino je potrebno posjedovati ključ koji poslanu poruku dekodira u oblik razumljiv uređaju primatelja.

Drugi dio problema (barem u Americi) leži u njihovom saveznom zakonu iz 1994. godine (Communications Assistance for Law Enforcement Act) koji daje ovlasti državnim agencijama da instaliraju svoju opremu za praćenje i prisluškivanje kod pružatelja internetskih usluga i u telefonskim kompanijama. Međutim, taj zakon isključuje servise, odnosno njime nisu obuhvaćeni Skype, Gtalk ili Gmail i drugi koji su većinom nastali nakon donošenja tog zakona.

Ako FBI uspije u svojoj nakani da si nadogradnjom tehnologije i izmjenama u pravnim propisima omogući “zakonit” pristup komunikacijskim kanalima koji su mu zasad nedostupni, može se očekivati da će Google biti prisiljen FBI-u omogućiti pristup SSL enkripciji na svojim serverima. Isto će se dogoditi i Microsoftu sa Skypeom, Dropboxu i drugima, što bi bio još jedan korak u smjeru ionako već prisutnog Velikog Brata.

Izvori: Slate.comFoxNewsMashableFBIWikipedia, c-spanvideo

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (4 votes cast)
FBI želi nadzirati Skype, Gmail, Dropbox..., 4.5 out of 5 based on 4 ratings

17 Komentara

Dodaj svoj

OwnCloud 🙂 Čak ga se može i instalirati na “dijeljeni poslužitelj” i radi čist ok, uz eventualne prilagodbe php.ini-a 🙂

Pa Skype nisu mogli no možda ga je zato kupio Microsoft pa sad mogu, a Google im “navodno” još uvijek ne da pristup SSL enkripciji servera.

Nista novo ;(( to se radi otkad je microsoft ( financirala CIA a to se zna isto ko i facebook itd. )kupio skype i od tad trazim zamjenu za skype nesto tome slico jer stvarno imam kontakte sa ljudima koji koriste jos uvjek windows ali kad kod nesto pronadem ili nejde na linuxu ili nejde na windowsu tako da se skype nemogu rijesiti a rado bih se rijesio tog trojanera .

LP b4sh

Jabber.org ili Jabber.at + Jitsi i nema više potrebe za Skype.
Plus integrirana podrška za ZRTP kriptografiju i nema brige oko sigurnosti 😉

Terorist nisam, prljave tajne nemam, prišiti mi nemaju kaj, a privatnost je počela ići kvragu još otkako je Fejsa. Nek čitaju između redaka, razbijaju moje tajne kodove, enkripcije putem obrnute abecede i Cezarovog šifranta… našli budu NULA.

Zamisli, otkrili budu da sam cimeru prošvercal prastaru ploču Beatlesa iz pretpotopnog doba….

Pih…

I što onda što nisi terorist? PRivatnost znači da možeš ići na zahod bez da netko stoji pred vratima. Unutar vlastitog doma netko može ući bez dozvole. O tome se radi. Ti sam, kao jedinka si potpuno nebitan u cijeloj priči.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.