Objavljena je Fedora 20 Heisenbug

Sve ljubitelje slobodnog softvera obradovat će vijest o izlasku najnovijeg izdanja ove popularne distribucije Linuxa.
Fedora 20, Heisenbug* je posebno izdanje jer obilježava deset godina ove distribucije.

Ova Fedora stavlja velik naglasak na podršku za ARM arhitekturu. U iščekivanju 64-bitnih ARM servera (govorka se i o tome da Google razmišlja o velikom prelasku na ARM servere), te sve većoj dominaciji malih prijenosnih ARM računala (poznatijih kao pametni telefoni i tableti), ovaj potez Fedore je sasvim razumljiv.

Postavlja se naglasak i na bolju podršku za cloud i virtualizacijsku tehnologiju.

Iako su se razvijatelji u najnovijoj Fedori najviše koncentrirali na poboljšanje i optimizaciju sustava, nova Fedora ipak donosi i novosti vidljive “ispod haube”.

Fedora Heisenbug GNOME

Fedora Heisenbug GNOME

 

Fedora je oduvijek bila GNOME orjentirana distra. Iako najnoviji GNOME još uvijek izaziva različite (najčešće ne baš oduševljene) reakcije Linux zajednice, te ga mnoge tradicionalno GNOME distribucije poput Ubuntua i Minta više ne koriste, Fedora je i dalje ostala vjerna GNOME-u. Tako u Fedori Heisenbug možete isprobati najnoviji GNOME 3.10. Promjene se tako najviše odnose na novosti u ovom radnom sučelju.

Primjetiti ćete nedostatak “minimize” tipke za spuštanje prozora, Header Bar koji ujedinjuje naslovnu traku na prozoru s funkcijskom trakom i tako štedi prostor, te nešto laganiji Nautilus.
Fedora dolazi s novim GNOME-ovim softverom za upravljanje programskim paketima. Ovo će cijeniti oni koji ne vole previše zalaziti u konzolu i koristiti prilično moćni yum. GNOME-ov NetworkManager sada posjeduje i CLI sučelje.

Na GNOME verziji Fedore naići ćete na: Firefox 25.0, Evolution 3.10, LibreOffice 4.1.3.2, Rhythmbox 3.10, Totem 3.10.1, Shotwell 0.15.0, Cheese 3.10.2, Document Viewer 3.10.3, Nautilus 3.10,1.

Osim GNOME sučelja, Fedoru možete isprobati i kao KDE, KDE Netbook, Xfce te LXDE verziju. Međutim, imajte na umu da te verzije nešto siromašnije s predinstaliranim programima u odnosu na GNOME verziju.

Developeri će cijeniti uvođenje WildFly 8 koji značajno ubrzava pokretanje Java aplikacija, Ruby on Rails 4.0 i Perl 5.18.

Za one koji stvarno vole cutting edge, očekujte uskoro i eksperimantalnu verziju Fedore koja će koristiti Wayland umjesto X servera.

Nova Fedora bi trebala raditi i na računalima koja imaju tu nesreću da je na njih instalirani UEFI i Secure Boot.

Minimalni hardverski zahtjevi su: procesor od 1GHz-a, 1 GB RAM-a, te 10 GB slobodnog prostora na hard disku.

Svima koji namjeravaju isprobati najnoviju Fedoru dvije male napomene:
Fedora dolazi s isključivo FLOSS paketima. Flash, vlasnički kodeci i driveri to dakako nisu, pa se za njih trebate dodatno potruditi.
Fedora koristi tzv. bleeding edge tehnologiju što znači da ćete prvi dobiti najnoviji softver, te sve bugove koji eventualno dolaze uz njega. Pripremite se na povremeno popravljanje sustava. Korisnici Fedore su ponosni na ovu osobinu njihovog omiljenog OS-a. 😉

Fedoru Heisenbug preuzmite sa službene stranice.

*Heisenbug nije izmišljena riječ. Pojam se odnosi na bug koji sigurno postoji, no kod potrage za njim on nestaje ili promijeni svoje ponašanje pa ga je nemoguće otkriti.

Heisenbug

Izvor:infoworld, engadget, zdnet, red hat, fedora

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.2/5 (11 votes cast)
Objavljena je Fedora 20 Heisenbug, 4.2 out of 5 based on 11 ratings

You may also like...

13 komentara

 1. shicy napisao:

  Leti, čovječe, leti. Fedoraši, guštajte 🙂

 2. Lol napisao:

  Mogli su ikone promjeniti od onog ružnog gnome-a.

 3. Marijek napisao:

  Ne znam zakaj sam ja pročital Heisenberg 😀
  Nikad nisam koristil, ali ono kaj mi se sviđa kod te distre je baš taj bleeding edge.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.