openSUSE Leap 15 – Ono što ostali (još) ne mogu

U mnoštvu distri (forkova), izašla je nova openSUSE verzija – Leap 15. Leap je community-enterprise Linux distra koja je bila bazirana na Service Packu (SP1, SP2 i SP3) SUSE Linux Enterprisea (SLE) 12, a sada, po prvi put, izgrađena je i izjednačena s novom inačicom SLE 15. Testiran milijun puta, Leap 15 donosi novitete poput inovativnijeg i sigurnijeg načina nadogradnje, lake migracije na SLE, povratka Live imagea, itd…

openSUSE je ponovno prekinuo niz brojčanih verzija, (42.1, 42.2, 42.3) i to s dobrim razlogom, baš kao i prošlog puta s uvođenjem Leapa, jer je sada po prvi put Leap izgrađen paralelno s novim SLE-om, za razliku od prijašnjih verzija koje su bile bazirane na Service Packu (SP) prethodnog SLE-a.

openSUSE Leap 15 – Desktop

Ovakvim postupkom Leap 15 donosi brojne pakete koje je zajednica izgradila koristeći izvorni kod SLE-a 15 te se omogućava laka migracija s Leapa na SLE što donosi brojne prednosti razvijateljima, a tu je i produžena dugoročna podrška.

https://en.opensuse.org/Portal:Kubic

Novina koju donosi novi Leap je Kubic Transaction – nadogradnja. Prvenstveno namijenjena serverima, u kombinaciji s datotečnim sustavom Btrfs-om i alatima snapperom i zypperom, nadogradnja se odvija u pozadini praveći novu snimku sustava koja će postati podrazumijevana prilikom sljedećeg reboota. Na ovaj način sustav će ostati netaknut tijekom nadogradnje. U slučaju neuspjele nadogradnje, snimka će biti uklonjena ili, uslijed problema s novom snimkom, izabrat ćemo stanje koje je radilo, a spornu snimku ukloniti. Više o ovome možete pročitati ovdje.

Jedan od najmoćnijih alata, Yast je i ovog puta dobio poboljšanja poput još moćnijeg alata za particioniranje (Libstorage-ng) kao i prelazak sa SuSEfirewall2 na Firewalld. Da nova verzija bude još sigurnija SUSE razvijatelji potrudili su se u suradnji sa zajednicom te openSUSE alatima Open Build Service i OpenQA koristiti dosta drukčijim i sigurnijim modelom razvoja od drugih konkurenata.

 

Live verzija s GNOME i KDE okruženjem je ponovo vraćena, a pored DVD i Network izdanja dostupna su i cloud izdanja od strane Linode i TUXEDO Computersa. Novi TUXEDO InfinityBook Pro dolazit će s predinstaliranim Leapom 15.

OpenSUSE Leap 15 bit će podržan 3 godine, dok će Service Pack (SP) nadogradnja biti jednom godišnje, pa se preporučuje nadogradnju SP-a obaviti tijekom 6 mjeseci od izlaska iste.
Za korisnike Leapa 42.x vrijedi napomena da je nadogradnja na novu verziju moguća samo s verzije 42.3.

Što još reći nego – zabavite se koristeći Leap 15!

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.5/5 (19 votes cast)
openSUSE Leap 15 – Ono što ostali (još) ne mogu, 4.5 out of 5 based on 19 ratings

You may also like...

2 komentara

  1. kepica napisao:

    skupilo se nešto dijelova za još jedan linux box
    sad znam šta ću instalirati na njega
    hvala za poticaj !

  2. Yorkin napisao:

    Krajnje vrijeme da i ja isprobam SUSE 😀