PDF preglednik i RWC najavljeni u beta inačici Firefoxa 19

Zanimljivo je kako neke Firefox verzije pršte inovacijama i novim mogućnostima, a upravo takva bi trebala biti i najnovija verzija pod rednim brojem 19.

Firefox

Firefox 19 je trenutno u beti pa je još relativno rano izvoditi neke zaključke, ali evo što je objavljeno na njihovom službenom blogu:

Beta verzija Firefoxa za Windows, Mac i Linux operativne sustave dostupna je za download i testiranje. Ovaj update donosi nativni PDF preglednik da bi se uklonila potreba za dodatnim priključcima za pregledavanje PDF dokumenata. Iskustvo surfanja, odnosno pregledavanja PDF dokumenata bi trebalo biti još jednostavnije, brže i sigurnije.

Ovo je doista lijepa vijest, a usudio bih se reći i očekivana, s obzirom na to da Google Chrome ovu funkciju ima već duže vrijeme.

Druga vijest je vezana za RWC (Remote Web Console) za Android i Firefox OS, a na blogu pišu sljedeće:

Firefox Beta nastoji developerima olakšati testiranje aplikacija za Android i Firefox OS na način da ih mogu testirati i na desktop verziji pretraživača. Da biste uključili opciju “remote debugging” podesite devtools.debugger.remote-enabled na true.

Po svemu sudeći ova vijest bi trebala najviše razveseliti mnogobrojne beta testere, ali i same developere kojima će uvelike olakšati mukotrpan posao te omogućiti provjeru i ispravljanje grešaka preko desktop verzije Firefoxa.

Bilo kako bilo, najavljene promjene su i više nego dobrodošle, a nama ne preostaje ništa drugo nego čekati finalnu verziju najavljenu za 19. veljače.
Izvori: internetnews, blog.mozilla

Autor: chule

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (18 votes cast)
PDF preglednik i RWC najavljeni u beta inačici Firefoxa 19, 4.7 out of 5 based on 18 ratings

10 Komentara

Dodaj svoj

Firefox > Options > Advanced (zadnja ikona) > General (prvi tab pod advanced)… isključi “Use autoscrolling” “Use smooth scrolling” “Use hardware acceleration when available”.
Nisam siguran za inačicu Firefoxa na hrvatskom jeziku, ali otprilike ovako nešto:
Firefox > Opcije > Napredno > Generalno (ili Općenito)… Koristi automatsko klizanje (?), koristi glatko klizanje, koristi hardwaresko ubrzanje (akceleraciju) kad je moguće
Sretno 😉

Firefox sam počeo koristiti još od kad se je zvao Firebird, ali su ga kasnije preimenovali Firefox da ime nebi bilo u sukobu sa Firebird bazom. Prije toga
sam koristio Netscape i IE (u to vrijeme ’99 IE je stvarno bio prestigao Netscape
svojom kvalitetom)

Moram priznati da ga danas uglavom samo koristim za testiranje web projekata
a uglavom koristim chromium i chrome. Ono što sam primjetio je velika razlika u brzini
ispisa kad imam java scriptu koja mi ispisuje nekakvu grafiku npr. neke grafove, dok
chromium to odrađuje sasvim OK.

Druga stvar koja me je otjerala od njih je njihova izjava da nikad neće podržati Google Dart. Nisam ljubitelj Googlea ali mislim da netko tko razvija projekte otvorenog koda mora biti otvoren prema ostalim projektima otvorenog koda ne vezano tko ih razvija. Npr. priznajem da ne volim Microsoft ali nemam ništa protiv
Type Scripta dok god je on otvoren i besplatan.

Sa druge strane pratim razvoj Darta od kad se je pojavio i aplikacije se sasvim lijepo vrte u Mozilli (prekompajlirane u javascript).

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.