Pear Linux 6

Prije nekoliko dana je objavljena jako zanimljiva Linux distribucija imena Pear Linux.

Radi se o još jednoj iz hrpe distribucija zasnovanih na Ubuntuu. Međutim, iako u prošlosti prilično zanemarivana, posljednja verzija podiže prašinu jer se pokazuje kao prilično dobar uradak i sve više se izvlači iz anonimnosti. Razvija ju mala francuska ekipa, a osim Ubuntua velikim dijelom se zasniva na Elementaryu od kojeg je puvukla velik dio koda.

Pear (kruška) Linux ne krije da je velik dio inspiracije povukao iz Appleovog OS X-a. Kao i na OS X-u sučelje se zasniva na docku koji se nalazi na dnu desktopa, te na panelu koji je na vrhu. Panel je malo modificirani Ubuntuov panel bez Dasha, a dock je navodno njihov vlastiti proizvod. Uz prozore koji također nalikuju na OS X-ove dojam kloniranog OS X-a je potpun.

Pear Linux 6 Desktop

 

No naravno, budući da se radi o sustavu koji u podlozi ima Unity, te Gnome 3 uz poneke vlastite tweakove ne možemo reći da se radi o jednostavnoj kopiji Appleovog operativnog sustava kakve smo svi izrađivali u doba Gnomea 2.
Tako Pear ima svoj Launcher u kojem možete pregledavati instalirane programe, svoju trgovinu programa (App Store), novi Window manager bez tipke za minimizaciju i povećavanja prozora, te zanimljiv sustav dodavanja virtualnih desktopa.

Launchpad

 

Appstore

 

Window switcher

 

Pear Linux dolazi s predinstaliranom podrškom za multimedijske kodeke, Flash i Javu. I naravno ostatkom programa koje bi očekivali na nekoj Linux distribuciji tako da ga odmah nakon instalacije bez dodatnog podešavanja možete koristiti za sve zadaće.

Radi se o još uvijek prilično nepoznatoj Linux distribuciji koju razvija mala skupina developera, ali s obzirom da prilično dobre kritike koje je najnovija verzija pobrala i zanimljiv izgled preporučamo da ju makar isprobate u virtualci. Tko zna, možda vam se svidi?

Posjetite službenu stranicu.

Pogledajte ga na videu: (Doduše, alfa 2 verziju)

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

19 Komentara

Dodaj svoj

Pa finalna verzija je izasla. I radi savrseno. Mada ja nisam ljubitelj GNOMEta i kopija nečega. Više volim kad je ono što imam baš to što imam 😀 U svakom slučaju zaista radi savršeno. Brza, jednostavna, logicna. Jednostavno ko je voleo GNOME2 i ne moze da se navikne na GNOME3 a želi moderno okruženje … eto 😀 Jedino mislim da su mogli bolje da rese onaj gornji panel, poprilicno je beskoristan. Mogli su da ubace kad su prozori maksimizirani da se dugmici za zatvaranje i minimalizaciju nađu na tom panelu, kao i naziv programa itd.

opa 🙂 izgleda zanimlivo 🙂 Postoje neke stvari koje mi se ne svidaju kod ubuntua i neke kod gnome3(standardni) a ovaj čini se ima sve pozitivno 🙂
Probat ču ga koji dan 🙂

Mene zanima na kojem ubuntu-u je baziran ovaj OS ?

Do sada je imao nekih bugova u ovome što izgleda kao AWN,zanimljiv je Deepin-ov upravitelj softvera.
Imam jednu mašinu na koju sam pokušao instalirati Ubuntu 12.04 i njegovu djecu,ali nisam uspio ništa zbog nekih problema sa jezičnim paketima.Radi se naravno o hardveru koji nije podržao ni jednu varijaciju Ubuntu-a pa ni Pear Os.
Ovaj se temelji na Ubuntu 12.04.1 sa nešto dodataka što mi se sviđa.
Prvom prilikom ću naći žrtvu(za svoja testiranja) da instaliram ovu distribuciju.
Na usb stik sam isprobao verziju 4 i radila je lijepo,ali tek kad se instalira na hard disk zapravo se vidi kako se ponaša.

Baš lijepo što ste spomenuli Pear Os,nadam se da će i Bridge doći na red 🙂

Dužni smo još i Manjaro Linux spomenuti. Ako stignemo možda napravimo i malu recenziju.
Za Bridge Linux iskreno još nikad nisam čuo. Budemo svakao napisali koju o njemu da se ljudi upoznaju. Jel valja? 🙂

Malo sam se ranije igrao s njim i stvrano mi se pokazao odličnim! Preporuka za sve koji traže kvalitetan GNOME 3 u novoj izvedbi!

Taj dock nije njihov, to je Plank iz elementary samo s drugim imenom. Softwer centar (taj njihov App Store) su uzeli iz Deepin Linuxa. Alat za konfiguraciju je u stvari Ubuntu Tweak, samo ovdje ima drugo ime. Grafičko sučelje zapravo nije kopija Mac OSX nego su kopirali elementary (a koji je u nekim detaljima kopirao Mac). Način upravljanja prozorima i virtualnim desktopima su kopirali od elementary. Iz nekog razloga ovdje se nalaze i alati za konfiguraciju Unity sučelja, a tog sučelja nema.

Ako ste ga instalirali budite vrlo oprezni s dodavanjem repozitorija i promjenom servera, jer bi vam se ko i meni moglo dogoditi da čitavo korisničko sučelje naprosto nestane, a umjesto njega pojavi se goli gnome shell.

Iz nekog razloga pojedine aplikacije se nakon instalacije ne pojave u Launchpadu.

Ovaj dock izgled Mac Os-a (ne tako blizu kao Pear Os)koriste između ostalog i Mac Pup,Pure Os,Luninux,Commodore,Zenwalk,Vector…Ne znam kako si mislio da kopiraju dock od Elementary po tom pitanju?
Ovaj bug što si naveo sa sučeljem je prava katastrofa.Možda je bug aktivan na nekim hardverima jer izgleda da neki nemaju s tim problema.Ja sam na live dvd-u također imao sa petim izdanjem.

Kao i većinu toga koriste dock koji je razvijen unutar elementary projekta (Plank), samo što su ovdje dodali još i alat za konfiguraciju.

Da li postoji non-pae kernel verzija kao što postoji za Ubuntu 12.04? Imam stari laptop koji ne podržava pae kernel.

Hvala unaprijed!

i ima bug na 64 bit. verziji sa launchpadom.. jednostavno zablokira i ne otvoris ga vise.
sad sam stavio 32 bit i evo vec tjedan dana nemam nikakvih vecih problema

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.