Planovi za Ubuntu 8.10

1. Nova tema (artwork)

Iako je novi artwork bio planiran za hardya (8.04),u Canonicalu su izdavanje nove teme odgodili za nadolazeću verziju 8.10. Do sada je svaka nova verzija imala manje promjene u artworku (manje vizualne promjene i nova pozadina) a za verziju 8.10 možemo očekivati radikalnije pomake. Osnovna paleta boja će najvjerojatnije ostati ista, dok će sama tema biti poprilično osvježena. Već i prva alpha nadolazećeg Ubuntua donosi posve novu temu (koja naravno ne mora biti i u final izdanju) a i na internetu se može pronaći hrpa prijedloga.

Ubuntu desktop
Hoće li ovo biti novi izgled?

2. Kriptirani “privatni” direktorij

Iako danas veliki broj operativnih sustava pruža enkripciju kompletnog tvrdog diska, većini običnih korisnika će biti posve dovoljna enkripcija samo manjeg broja odabranih datoteka. Umjesto opcije kriptiraj-sve-ili-ništa, novi Ubuntu će omogućit kriptiranje samo jednog direktorija koji će se nalaziti u home mapi i zvati se “Private”. Ovo će biti korisno za spremanje određenih osjetljivih datoteka koje želimo skriti od očiju javnosti, bez da usporimo pristup ostalim datotekama poput glazbe ili videa.

3. Poboljšano Flash iskustvo

Svima koji koriste Linux poznati su problemi sa prikazivanjem Flash sadržaja. Čini se kako je realno za očekivati da će sa dolaskom novog Ubuntua ovo postati trag prošlosti.

4. Poboljšanja u LiveCD installeru

Iako je sadašnji installer iznimno funkcionalan i nadasve jednostavan, ipak se rade dodatna poboljšanja. Vizualni prikaz particija bi svakako dodatno olakšao instalaciju novim korisnicima.

5. LiveUSB

Instalacija Ubuntua na USB stick će biti olakšana sa novim GUI alatom koji bi trebao na sebe preuzeti veći dio posla. Najveća prednost USB sticka nad CD-om je što možemo spremiti napravljene promjene. Posljednja verzija Fedora donosi nešto slično, tako da je za očekivati i Ubuntu verziju.

Ostale planove možete pročitati na Launchpadu a ukoliko imate vlastitu ideju ili viziju novoga Ubuntua, svakako je podijelite sa javnosti na Brainstorming stranici. Možda ostanete iznenađeni kada baš vaša ideja u konačnici bude realizirana.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.