9.373 pregleda

Pločica BeagleBone Black s procesorom od 1 GHz i 512MB memorije za samo 45 dolara

4

Raspberry Pi, pionir minijaturnih jeftinih računala za hobističku uporabu, zahvaljujući uspjehu koji je polučio, redovno dobiva novu konkurenciju.

Jedan od novijih a zanimljivijih konkurenata svakako je BeagleBone Black, pločica veličine kreditne kartice, nešto manja od Raspberry Pija, ali s osjetno jačim hardverom. Pogoni ga procesor ARM Cortex A8, kucajući na sasvim solidnih 1 GHz, u suradnji s 512 MB DDR3 radne memorije te dva 32-bitna RISC mikrokontrolera. Tu je i grafički akcelerator, 2 GB eMMC flash integrirane memorije, uz mogućnost proširenja pomoću ugrađenoga microSD utora (može poslužiti i za pokretanje nekog drugoga operacijskog sustava).

BeagleBone Black pločica

Što se tiče povezivosti i priključaka, BeagleBone Black sadrži podršku za USB, LAN priključak, microHDMI izlaz za spajanje s monitorom, televizorom ili nekom drugom vrstom zaslona. Tu su i dva 46 pinska “header” utora. Potrošnja energije iznosi 210 – 460 mA@5V. Sliku s navedenim funkcijama uređaja možete pogledati ovdje.

Glede softvera, uređaj se isporučuje s Angstrom Linuxom spremljenom na unutarnju memoriju, ali je također pripremljen za ugostiti Ubuntu, Android ili neki drugi operacijski sustav.

U usporedbi s prethodnim, osjetno slabijim modelom, cijena se doslovno prepolovila i iznosi svega 45 dolara, što je tek neznatno više od jače verzije Raspberry Pija. Razlog za nisku cijenu odabir je procesora Cortex A8 umjesto Cortexa A9 koji ugrađuju ostali proizvođači ovih uređaja te odabir DDR3 memorije koja je postala jeftinija od DDR2, što je omogućilo dodatnu uštedu.

Kupovina je već sada moguća, ali u ograničenim količinama. Masovna prodaja očekuje se krajem svibnja.

Izvori: beagleboard.org, linux.com, engadget.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (8 votes cast)
Pločica BeagleBone Black s procesorom od 1 GHz i 512MB memorije za samo 45 dolara, 4.9 out of 5 based on 8 ratings

4 komentara

 1. anonymous napisao:

  koliko ja vidim EU cijena je 39EUR. no što je s uvoozm, carinom i sl?

  • lutherus napisao:

   dodaj oko 30% za porez a ako je proizvod eu onda nema carine na takav informatički proizvod pri uvozu u rh.

   • americhanac napisao:

    mracna doba eu počinju 😀

    Bas sam ga zagledao u shopu, nije me impresionirao sa HD kvalitetom kao model b

    Kao igracka za klinca – savrsena!

 2. 012LAB napisao:

  Prvi primerci BeagleBone Black su stigli u Srbiju (http://012lab.com/). Bice zanimljivo iz prve ruke uveriti se u funkcionalnost i performanse.

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.