Raspberry Pi se rasprodao u jednom satu

Točnije riječ je o minutama. Službena stranica i forum Raspberry Pi fondacije od subote je svakim danom bila sve više opterećena. U utorak popodne ugasili su službeni web shop radi održavanja.

U srijedu, 29. veljače u 06:45, promet prema službenoj stranici već je bio toliki da joj se teško moglo pristupiti. RPi fondacija je po prometu u zadnjih par dana predvidjela da bi se to moglo dogoditi i da njihovi serveri neće izdržati pa su dogovorili prodaju preko dvije najveće svjetske kompanije koje se bave prodajom elektronike: Premier Farnell i RS Components. Službenu stranicu postavili su kao statičnu i na njoj stavili obavijest o tome, a nove informacije su davali preko službenog Twittera. Prodaja Modela B je počela u 07:00. Farnell je svoju zalihu rasprodao u roku od nekoliko minuta, dok je RS-u trebalo nešto duže. Na Farnellove stranice nije bilo moguće pristupiti do 08:00, dok se na RS moglo pristupiti ali jako teško. RPi fondacija izjavila je da je obavijestila kompanije o mogućem povećanju prometa no očito nitko od njih to nije uzeo za ozbiljno. Već u 07:30 obje stranice primale su samo prednarudžbe. Sve je bilo rasprodano. Farnell prodaje za cijeli svijet dok RS za sada samo za Ujedinjeno Kraljevstvo. Zbog navale tvornice će proizvoditi do daljnjeg, a odmah u proizvodnju kreće i Model A koji će umjesto najavljivanih 128MB imati 256MB RAM-a.

Navala na RPi je usporediva s navalom na iPad za $50 na Black Friday u SAD-u, što se ipak nije očekivalo za jedan uređaj koji pogoni GNU/Linux. Na BBC News stranicama članci o Raspberry Pi bili su popularniji od članaka o iPad 3.

Primjena ovo uređaja je široka. Evo neke ideje s našeg foruma:

  • jednostavno računalo za pristup internetu
  • maleno HTPC računalo
  • NAS kontroler
  • pretvornik printera u mrežni printer
  • web server
  • igraća konzola za GBA/NES igrice i sl.
  • mozak nekog robota

Primjene su različite. Pridružite nam se na forumu i dajte svoju ideju.

Uređaj je izvorno namijenjen učenju programiranja. Današnji sustavi imaju gotovo beskonačno resursa a aplikacije sadrže razne greške u programiranju koje “žderu” memoriju i procesorsko vrijeme te u konačnici dovode i do nešto sporijeg izvršavanja programa, a prolaze nezapažene. RPi je ograničen memorijom i procesorom te treba dobro napisati kôd kako ne bi “požderao” memoriju, procesorsko vrijeme i sl. Tako se stvaraju dobri programeri koji rade efikasan i optimiziran kôd.

Na stranu Java i slični jezici koji zahtijevaju ogromne resurse. Prihvatite se assemblera ili C-a i počnite pisati prave programe. Ovaj uređaj može se jako dobro iskoristiti ako se dobro isprogramira.

Linux kao desktop distribucija na ARM-u nije puno razvijen. Velik broj aplikacija treba prepraviti ili razviti za ARM. Raspberry Pi daje osnovu, a na korisnicima je da obave ostatak posla. Što čekate!?

Autor: M. Ž.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

4 Komentara

Dodaj svoj

Ne čudi što su Raspberry Pi tekstovi na BBC-u bili popularniji od onih o iPadu 3. Ipak je riječ o engleskom računalu, na engleskom procesoru :). Inače strojčić je stvarno fora naručujem ga prvom prilikom. Molim vas pratite temu i dalje. Super je.

Bez brige 😉 Mi smo Linuxaši, a ovo je čisti Linux hardver 🙂

Osim toga, mislim da nas ovaj RPi baca u vremena Spectruma, Commodora i Acornovog BBS-a (prvi ARM procesor došao je baš na Acornov Archimedes), vremena kada su programeri bili programeri i iskorištavali svaki bit računala.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.