Recenzija: SMPlayer

Ovo je jedan simpatičan komad softvera koji spada u must-have kolekciju, zajedno sa Amarokom, OpenOfficeom i drugim velikanima Linux svijeta. Doduše ne radi se o punokrvnom media playeru, već o front-endu za Mplayer koji pršti opcijama. Pri samome pokretanju dočekuje nas jednostavno i pregledno sučelje, koje uz pomoć raznih setova ikona i tema možete prilagoditi vašem grafičkom okruženju. SMPlayer se tako lagano stopi u ružnjikavi GNOME, standardni KDE ili moderni KDE4-Oxygen izgled. Sve opcije su lako dostupne i logički raspoređene u glavnome meniju a pristupiti im se može i kroz desni klik miša na površinu gdje se prikazuje video.

smplayer
Prilagodljivo sučelje SMPlayera

Ovaj program po defaultu donosi podršku za sve najpopularnije video formate, eliminirajući tako potrebu instalacije nekolicine raznih codeca. Izvrsno se snalazi sa reprodukcijom DVD naslova, ima podršku za subtitlove, opciju izrade playlista, preveden je na dvadesetak jezika (nažalost ne i hrvatski), sinkronizira zvuk i titlove, podržava internet streaming, izdan je pod GPL licencom a postoji i u verziji za Windowse… Jesam li spomenuo kako pamti postavke za svaki video posebno? Drugim riječima kada prekinete gledanje filma u pola, SMPlayer će zapamtiti gdje je stao i nastaviti odande sljedeći puta. Toliko o mogućnostima, sjedi pet.

Ali i u praksi se ovaj program pokazao kao odličan izbor. Slika koju prikazuje je kvalitetna i fluidna a sam program se izvodi prilično brzo i stabilno, dok pritom nije gladan hardverskih resursa. Nekakvi bugovi nam do sada nisu zapeli za oko, zaista sve radi onako kako je zamišljeno.

Informacije: http://smplayer.sourceforge.net

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Recenzija: SMPlayer, 5.0 out of 5 based on 1 rating

1 Komentar

Dodaj svoj

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.