Richard Stallman se izjasnio o Steamu na GNU/Linuxu

Richard Stallman, osnivač i predsjednik Free Software Foundationa, aktivist i najutjecajniji promotor slobodnog softvera, izjasnio se o aktualnoj temi – dolasku Valveovog Steama na GNU/Linux platformu.

Evo što kaže:

Richard StallmanPretpostavljam da će dostupnost popularnih vlasničkih igara na GNU/Linuxu utjecati na pojačano prihvaćanje platforme. Ipak, naši ciljevi su daleko veći od samog uspjeha sustava; njegova svrha je korisnicima pružiti slobodu.

Postavlja se pitanje: kako i u kojoj mjeri ovo utječe na slobodu korisnika?

Vlasničke igre kao i ostali vlasnički programi su neetički jer korisniku uskraćuju slobode (izuzetak je sama grafika, pošto ona nije softver). Ako želite slobodu, vaše računalo ne smije sadržavati neslobodan softver.

Ipak, ako već planirate koristiti ove igre, GNU/Linux je bolji izbor nego Microsoft Windows. Tako barem izbjegavate štetu koju Windowsi rade vašoj slobodi.

Praktički gledano, razvoj Steama može donijeti štete ali i koristi. Mogao bi potaknuti GNU/Linux korisnike da instaliraju ove igre, ali isto tako, mogao bi potaknuti igrače ovih igara da pređu s Windowsa na GNU/Linux. Vjerujem da će biti više koristi nego štete, ali postavlja se pitanje: što prihvaćanje ovih igara uči ljude u našoj zajednici?

Stallmanovu izjavu u cijelosti možete pročitati na web adresi GNU.org.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

15 Komentara

Dodaj svoj

Čika Stole, da ti odgovorim na pitanje – nudi zabavu… eto to je :). Dobro režiranu interaktivnu non-free zabavu :b.

@Milan

Samo ukoliko je igra free poput recimo tf2 (mada je i ova kategorija šta je free i povlašćeno diskutabilna).

Čovek govori o nečemu drugome o filozofiji slobodnog softvera…

Da nije bilo Stallmana pitanje je da li bi mi danas koristili slobodan softver. A ako bi ga i koristili sigurno ne bi u ovom obimu.
Tako da se ne bi slozio da covjek nudi samo zabavu.

Na temu, ne o Stoletu. Steam je servis koji nudi zabavu, non-free.

Ko je hteo da igra te igre, mogao je i može to i preko Wine, nezvanično. Sa nativnim Steam-om, samo se ozvaničava to nezvanično.

U stvari komercijalne igre se nikad i ne kupuju, nego zakupljuju. Ništa strano bar meni jer sam igrao na žetone sredinom osamdesetih. Platiš malo pa se igraš i to je to.

Nije istina da je moga to i preko WINE-a. Iako neke igrice jesu, druge igrice nisu dobro podržane, a Blizzard je zabranio igračima Diablo III korištenje WINE-a “jer im daje prednost” (?!). [http://www.muktware.com/3820/linux-gamers-banned-diablo-iii-servers]

*beš igru, developere i izdavača gdje pošteno platiš igru nemalih 55$ ili 450kn i onda je ne možeš igrati offline a sama igra nije MMORPG da bi se mogla opravdati obvezatnost online-a.

Osim toga, na ovom primjeru, (Linux) igračima su zatvorili račune, ne mogu igrati igru a pare koje su dali za igru neće dobiti natrag!?

@Lutherus

Ne psujem Diablo 3 (iako za njega, odnosno općenito za hack&slash grinding mouse bashing RPG nisam pretjerano zagrižen bez obzira što sam igrao prijašnji D1 i D2, u odnosu na RPG-e poput Baldurs Gate-a, genijalnog i nenadmašnog Fallout-a 1, 2 i ostale umotvorine nekadašnjeg Black Isle-a, Troika Games-a i Interplay-a dok je valjao) nego psujem Blizzard, njihovu politiku i bahatost prema vjernim obožavateljima njihovih serijala i novim kupcima. Prema tome i sama igra ispada opsovana, nebitno koliko bila dobra zahvaljujući mehanizmu na koji radi.

Nekada sam mislio da su EA govnari ali Blizzard nadmašuje EA, Microsoft i Oracle zajedno u govnarijama prema kupcima.

Da čovjek mora ovisiti o serveru kada igra single player kampanju je teška govnarija pogotovo jer Starcraft 2 i Diablo 3 nisu MMORPG igre.

“Antipiratstvo” (tko pljačka brodove?), varanje i prodaja stvari stečenih u igri radi kojih igrač mora stalno biti online ne mogu biti izgovor za šamaranje kupaca koji su pošteno platili igru.

Znam da je u pravu ali zvuči mi kao neki religijski fanatik… Slijedi sarkazam.

“Mogao bi potaknuti GNU/Linux korisnike da instaliraju ove igre”
– Užas! Prestrašno! Mogao bi potaknuti vjernike da instaliraju te demonske igre, upuste se u svijet zabave, droge i seksa a onda odreknu jedinog pravog Boga, našeg spasitelja!

“Što prihvaćanje ovih igara uči ljude u našoj zajednici?”
– Uči mlade nemoralu, bludničenju i iskrivljenom pogledu na prave društvene vrijednosti! Naša zajednica to ne smije dopustiti!

“Ako želite slobodu, vaše računalo ne smije sadržavati neslobodan softver.”
– Ako želite da vaša duša bude čista ne radite ništa što nije u skladu sa riječima našeg spasitelja!

Po njemu ispada da su komercijalne igre demonsko zlo na vratima pakla koje će nas namamiti a onda sve progutati, isprati nam mozgove i vječno zarobiti u okovima tame… Slažem se da bi OS i driveri trebali biti u potpunosti open source ali zašto ograničavati sadržaj? Ekstremna OSS filozofija bi jedino prošla u nekom idealnom svijetu ali živimo u okrutnom kapitalizmu pa mora postojati jednaka mogućnost izbora i na Linuxu da bi bio konkurentan. Komercijalni programi neće Linux učiniti samo privlačnijim za korisnike zbog dodatnog sadržaja nego i boljim zbog doprinosa OSSu (bolji driveri, suradnja, otkrivanje bugova itd…). GPL će i dalje ostati GPL.

“Po njemu ispada da su komercijalne igre demonsko zlo na vratima pakla koje će nas namamiti a onda sve progutati, isprati nam mozgove i vječno zarobiti u okovima tame”

pa tako nekako, da. Vlasnički softver nas porobljava, oduzima kontrolu, špijunira i uvijek se može okrenuti protiv nas, tako da Stallman i nije daleko od istine. Treba gledati širu sliku, mi smo još uvijek generacija koja učestvuje u stvaranju digitalnog doba, ako ne odigramo kako treba, naša djeca i unuci će ispaštati, “sloboda” koju mi danas uživamo za njih bi mogla biti nepoznanica. Već odavno mediji konzumiraju nas a ne obrnuto.

Slažem se da je Stallmanova filozofija ponekad ekstremna, ali nam trebaju takvi pojedinci koji su spremni boriti se za pravu stvar, jer čak i ako već ne možemo pobjediti, nekakva zlatna sredina bi mogla biti prihvatljivija od Orwellovske budućnosti prema kojoj polako ali sigurno koračamo.

Čika Stole je super: bolje je da to bude kod nas nego kod MSa :). Posle bi ih čačkao da
uvrste i neke gpl igre u ponudu steama… Lukav je čika Stole ;).

Ako ste ikada odigrali non-free igricu preko wine, nemate se rašta ni buniti dolasku steama :).

Sa moralne strane tu razlike nema, non-free je uvek non-free, pa bilo da se koristi nezvanično (preko emulatora ili compatibility layera) ili zvanično (u nativnoj varijanti).

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.